Bel fıtığı, omurgayı oluşturan 33 kemikten biri olan ve hareket kabiliyetimizi artıran omurlar arasındaki yastık görevi gören disklerden birinin dış etkenler veya aşınma sonucunda zayıflaması ve içindeki jel kıvamındaki maddeyi dışarıya sızdırmasıyla oluşur. Ağrı, uyuşukluk, bacaklarda güçsüzlük gibi belirtilerle kendini gösteren bel fıtığı, fizik tedavi ve ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Ancak semptomların kontrol altına alınamadığı, bacaklarda kuvvet kaybı meydana geldiği ve nörolojik muayenelerde olumsuz bulgular görüldüğü durumlarda cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Bel fıtığı nedir?
Omurgayı oluşturan 33 omurdan biri olan ve hareket kabiliyetimizi artıran omurlar arasındaki yastık görevi gören disklerin dış etkenler veya aşınma sonucunda zayıflaması ve içindeki jel kıvamındaki maddeyi dışarıya sızdırmasıyla oluşur. Disklerin dış kısmı sert kıkırdak yapısındayken, iç kısmı jel kıvamında yumuşak madde olarak adlandırılır. Dış kısmın zayıflaması ve yırtılması sonucu iç kısım dışarıya doğru sarkar. Bu durum omurganın belli bir bölgesinde sinir köklerine baskı yaparak ağrı ve güçsüzlüğe sebep olur.
Bel fıtığı neden olur?
Bel fıtığı; yaşa bağlı yıpranma ve aşınma, genetik faktörler, bel bölgesine alınan travmalar, sık tekrarlayan ağır kaldırma hareketleri, obezite, stres, sigara kullanımı, uzun süre oturmak ve bilgisayar başında çalışmak gibi hareketsiz yaşam tarzı bel fıtığına neden olan faktörler arasında yer alır. Bel fıtığı en çok 30-50 yaş arasında görülür ancak bu yaş aralığının dışında da karşımıza çıkabilmektedir.
Bel fıtığı belirtileri nelerdir?
Bel fıtığı; ağrı, uyuşukluk, bacaklarda güçsüzlük gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler sinir köklerinin dışarıya doğru sarkan diskler tarafından sıkıştırilmesi sonucu ortaya çıkar. Diskin yerinden kayarak omurilikten çıkan sinir köklerine yaptığı baskı bel fıtığının tipik belirtisi olan ağrının yanı sıra vücudun alt kısmında uyuşukluğa da yol açar. Bel fıtığının etkilediği sinir kökünün görevine göre güçsüzlük de hissedilebilir.
Ağrı: Bel fıtığının en belirgin belirtisidir. Sırtın alt bölgesinde, kalçada ve bacaklarda ağrı hissedilebilir. Ağrı çoğunlukla tek taraflıdır.
Uyuşukluk: Fıtığın bası yaptığı sinir köklerinin görevine göre vücudun alt kısımlarinde uyuşukluk hissedilebilir.
Güçsüzlük: Bacaklarda ve ayaklarda meydana gelen uyuşukluklar güçsüzlüğe sebep olabilir.
Bel fıtığı çeşitleri nelerdir?
Disklerin konumuna göre iki tür bel fıtığı çeşidi bulunmaktadır:
- Medial disk hernisi: Herni disk dediğimiz intervertebral disklerin medial bölgesinde kayması sonucu oluşur.
- Lateral disk hernisi: Diskin lateral yani yan kısımdan kaymasıyla oluşur.
Bel fıtığı kimlerde görülür?
Bel fıtığı; ağır kaldırma, zorlanma ve travma gibi risk faktörleri taşıyan kişilerde daha sık görülse de genetik faktörler de önemlidir. Ancak genetik faktörün yanı sıra hastalığın oluşması için belli bir mekanizmanın da olması gerekir. Bu mekanizma; ağır bir yük kaldırma, öne doğru eğilme, bel travmaları, oturarak çalışma ya da belli pozisyonda uzun süre kalma gibi mekanik olaylardır.
Bel fıtığı tanısı nasıl konulur?
Bel fıtığı tanısı; uzman bir doktor tarafından yapılacak detaylı muayene sonrası manyetik rezonans görüntüleme (MR) yöntemiyle konulmaktadır. Bel MR’ında bel fıtığına özgü özellikler saptanır. Ayrıca bazı hastalarda tomografi ya da ultrasonografi de kullanılabilir.
Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?
Bel fıtığı tedavisinde amaç; kişinin ağrılarını azaltmak ve günlük yaşamını kolaylaştırmaktır. Fizik tedavi ve ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilen bel fıtığında ağrılar gün geçtikçe azalır. Ancak semptomların kontrol altına alınamadığı, bacaklarda kuvvet kaybı meydana geldiği ve nörolojik muayenelerde olumsuz bulgular görüldüğü durumlarda cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Bel Fıtığı Nedir? Nasıl Geçer?
Bel Fıtığı Nedir?
Fıtıklaşmış bir diskin omurilikten çıkan sinir köklerine baskı yapması sonucu oluşan bel rahatsızlığına bel fıtığı denir. 33 omurun üst üste gelmesiyle oluşan omurga, insan vücudunun 3/2’sini oluşturur. İnsan vücudunu dik tutmayı sağlayan omurganın hareketli olmasını sağlayan diskler bulunur. Disklerin ana görevi; omurlar arasındaki yastık görevi görerek insan vücudunun yük taşımasını sağlamak ve insan vücudunun hareketli olmasını sağlamaktır.
Bel Fıtığı Nasıl Geçer?
İlk etapta fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi yöntemleri ile birlikte ilaç tedavisi de uygulanır. Bazı hastalarda disk ameliyatı gerekebilir.
Bel Fıtığı Neden Olur?
Bel Fıtığı Neden Olur?
Genetik faktörler ve yaşa bağlı olarak disklerin zamanla yıpranması sonucunda oluşan bel fıtığında dışarı sarkan kısım sinir köküne baskı yaparak ağrıya neden olur.
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Ağrı: Bel fıtığının en belirgin belirtisidir. Genellikle sırtta başlayıp kalça ve bacaklara yayılır.
Uyuşukluk: Fıtığın bası yaptığı sinir köklerinin görevine göre vücudun alt kısımlarinde uyuşukluk hissedilebilir.
Güçsüzlük: Bacaklarda meydana gelen uyuşukluklar güçsüzlüğe sebep olabilir.
Bel Fıtığı Çeşitleri Nelerdir?
Lateral disk hernisi: Diskin yan kısımdan kaymasıyla oluşur.
Medial disk hernisi: Herni disklerin medial bölgesinde kayması sonucu oluşur.
Kimlerde Bel Fıtığı Görülür?
Risk faktörlerinin fazla olduğu kişilerde bel fıtığı daha sık görülürken genetik faktörler de önemlidir. Ancak genetik faktörün yanı sıra hastalığın oluşması için belli bir mekanizmanın da olması gerekir. Bu mekanizma; ağır bir yük kaldırma, öne doğru eğilme, bel travmaları, oturarak çalışma ya da belli pozisyonda uzun süre kalma gibi mekanik olaylardır.
Bel Fıtığı Nasıl Tanınır?
Klinik muayenede bacak reflekslerinde değişiklik tespit edilmesi bel fıtığının göstergesi olarak kabul edilirken kesin tanı manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile konulur.
Bel Fıtığı Tedavisi Nasıldır?
Tedavinin amacı hastanın ağrısını azaltmak ve günlük yaşamını kolaylaştırmaktır. Fizik tedavi yöntemleriyle birlikte ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinde antienflamatuar ilaçlar ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Ayrıca bazı hastalarda epidural steroid injeksiyonu uygulanabilir.
Kemoterapi ile birlikte lazerle disk cerrahisi de bazı hastalarda uygulanabilir. Ameliyat gerekip gerekmediğine nöroloji ya da fizik tedavi uzmanları karar verir.
Bel Fıtığı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bel fıtığından şüpheleniyorsanız nöroloji uzmanına başvurmalısınız. Uzman doktor gerekli muayene ve testleri yaparak tanı koyar ve tedavi sürecini başlatır.
Dizlerde Ağrı Yaparmı Bel Fıtığı?
Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterse de genellikle dizlerde ağrı yapmamaktadır.
Bacak Ağrısına Sebep Olur Mu?
Evet, bel fıtığı bacak ağrısına sebep olabilir.
Ağrı Kesiciler Bel Fıtığını Geçirir Mi?
Ağrı kesiciler kısa süreli olarak ağrıyı geçirebilir ancak bel fıtığını kalıcı olarak geçiremez.
Sertleşmiş Doku Olur Mu?
Evet, bel fıtığında sertleşmiş dokular oluşabilir.
Beli Eğri Yaparmı?
Beli eğri yapmaz ancak bazı durumlarda bel kemiklerinde şekil bozukluğuna neden olabilir.
Fizik Tedavi İle Geçer Mi?
Evet, fizik tedavi bel fıtığında ağrıyı azaltabilir ve hastanın günlük yaşamını kolaylaştırabilir.
Ağır Kaldırınca Olur Mu?
Evet, ağır kaldırma bel fıtığını tetikleyebilir ancak tek başına neden olmayabilir.
Dizler Üzerine Oturunca Olur Mu?
Evet, dizler üzerine oturmak bel bölgesindeki disklerin zarar görmesine neden olarak bel fıtığını tetikleyebilir.