Atarax ilaç etken maddesi hidroksizin (Hydroxyzine) adlı antihistaminik bir bileşen içeren ve genellikle alerjik rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmek için kullanılan ilaçtır. Aynı zamanda anksiyolitik, sedatif ve antiemetik özellikleri de vardır. Uyku ilacı olarak da bilinse de aslında antihistaminik özellikli bir ilaçtır ve uyku ilacı kategorisine girmemektedir. Atarax kullanımı genellikle kısa süreli alerjik rahatsızlıklar, kaygı bozuklukları, preoperatif sedasyon ve ameliyat sonrası anksiyete atakları gibi durumlarda doktor önerisi ile yapılmaktadır. Atarax yan etkileri arasında uyuşukluk, ağız kuruluğu, baş dönmesi, mide bulantısı ve kabızlık gibi semptomlar görülebilmektedir. Bu ilaç kullanılırken herhangi bir yan etki ile karşılaşılması durumunda hemen doktora başvurulmalıdır.
Atarax Nedir?
Atarax (hidraksizin hidroklorür), antihistaminik özelliğe sahip bir ilaçtır. Genellikle alerjik hastalıkların semptomlarını hafifletmek amacıyla kullanılan Atarax, aynı zamanda anksiyolitik, sedatif ve antiemetik özelliklere de sahiptir. Uyku ilacı olarak bilinse de aslında antihistaminik özelliği bulunur ve uyku ilacı kategorisine girmez.
Atarax Kullanım Alanları Nelerdir?
Atarax genel olarak alerjik rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmek amacıyla kullanılsa da endikasyonları arasında kaygı bozuklukları, preoperatif sedasyon ve ameliyat sonrası anksiyete atakları da bulunur.
Genellikle kısa süreli alerjik rahatsızlıklar veya nedene bağlı olarak gelişen kaygı bozukluğu durumlarında doktor önerisi ile kullanılır. Alerjik dermatitler, atopik dermatit ve kontakt dermatiti, ürtiker, egzamalar, alopesi areata gibi alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Özellikle çocuklarda kullanılan ve karın ağrısı ile birlikte seyreden atipik otizmli çocuklarda görülen kaygı bozukluklarının tedavisinde de fayda sağlar.
Atarax Uyku İlacı Mı?
Atarax uyku ilacı olarak bilinse de aslında antihistaminik özellikli bir ilaçtır ve uyku ilacı kategorisine girmemektedir. Atarax kullananların çoğunluğu uyku probleminden şikayetçi olan kişilerdir. Atarax 25 mg uyku için kullananlar arasında sıkça rastlanır. Atarax kullananlar arasında az rastlansa da bazı kişilerde iştahsızlık meydana gelebilir.
Atarax Nasıl Etki Eder?
Ataraxın etken maddesi hidroksizin, histamin H1 reseptörlerine bağlanarak etki gösterir. Antihistaminik özelliği sayesinde histaminin etkisini bloke eder ve bu sayede alerjik semptomları azaltır.
Hidroksizin anksiyolitik özelliği sayesinde kaygı bozukluklarının tedavisinde de etkilidir. Bu özelliği serotonerjik ve dopaminerjik sistemler üzerinde etkili olmasına bağlıdır. Anksiyolitik etkisini gösteren bir diğer mekanizma de GABA sistemi üzerinedir.
Sedatif etkisi ise merkezi sinir sistemini baskılayıcı etkisinden kaynaklanır. Ataraxın sedatif özelliği nedeniyle cerrahi müdahale öncesinde sakinleştirici ve uyutucu olarak da kullanılabilir.
Hidroksizin aynı zamanda antiemetik özelliği de vardır. Bu özelliği sayesinde bulantı ve kusmanın giderilmesine yardımcı olur.
Atarax Kimler Kullanamaz?
Hidroksizin içeren Ataraxın kullanımı bazı hastalarda sakıncalı olabilir. Bu nedenle bu hastalıklara sahip kişilerde bu ilaç kullanılmamalıdır:
- Hidroksizine ya da Atarax içeren diğer yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık
- Gebelik ve emzirme dönemi
- Karaciğer yetmezliği
- Kortikal damarsal hastalığı olan kişiler
- Prostat hipertrofisi olan kişiler
- Düşük gözyaşı akışı olan kişiler
- Düşük idrar akışı olan kişiler
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişiler
- Kardiyak aritmisi olan kişiler
- Uzun QT sendromu olan kişiler
- Aritmiye yatkınlığı olan kişiler
- Yaşlılık
- Akciğer enfeksiyonu geçiren kişiler
- Böbrek yetmezliği olan kişiler
- Kafa travması geçiren kişiler
- Epilepsi hastaları
- Kılcal damar kan akımının zayıf olması
- Akciğerlerde sıvı bulunması (pulmoner ödem)
- Düşük kalp atışı (bradikardi) olan kişiler
- Mide geç boşalması olan kişiler
- Dışkıda kuruluk sorunu olan kişiler
- Damar tıkanıklığı geçiren kişiler
- Kronik solunum yetmezliği olan kişiler
- Uyku apnesi olan kişiler
- Mide çıkışında tıkanıklığı olan kişiler
- Ağır depresyonu olan kişiler
Atarax Yan Etkileri Nelerdir?
Her ilaçta olduğu gibi Atarax kullanımında da bazı yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler arasında uyuşukluk, ağız kuruluğu, baş dönmesi, mide bulantısı ve kabızlık gibi semptomlar yer alır. Genel olarak hafif seyreden yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Yan etkilerin görülme sıklığı ise şu şekilde sıralanabilir:
- Uyuşukluk (yaygın)
- Ağız kuruluğu (yaygın)
- Baş dönmesi (yaygın)
- Mide bulantısı (yaygın)
- Kabızlık (yaygın)
- Sindirim güçlüğü (yaygın)
- Kusma (yaygın)
- Kilo artışı (yaygın)
- Ciltte döküntü (yaygın)
- Ciltte kuruluk (yaygın)
- Ciltte kızarıklık (yaygın)
- Ciltte kaşıntı (yaygın)
- Ciltte hassasiyet (yaygın)
- Böbrek hasarı (seyrek)
- Sersemlik hali (seyrek)
- Tansiyon düşüklüğü (seyrek)
- Kalpte ritim bozukluğu (seyrek)
- Göğüste sıkışma hissi (seyrek)
- Pankreatit (seyrek)
- Sosyal hayattan uzaklaşma hissi (seyrek)
- Savunmasızlık hissi (seyrek)
- Sindirim sistemi sorunları (seyrek)
Yaygın Yan Etkiler:
- Uyuşukluk: Dikkat gerektiren işlerde performansı azaltabilir.
- Ağız Kuruluğu: Rahatsız edici olabilir, ağız hijyenine dikkat edilmelidir.
- Baş Dönmesi: Dikkat gerektiren işlerde dikkat edilmesi gerekebilir.
- Mide Bulantısı: Rahatsız edici olabilir, beslenmeye dikkat edilmelidir.
- Kabızlık: Lif açısından zengin gıdalar tüketilerek önlenebilir.
Seyrek Yan Etkiler:
- Böbrek Hasarı: Böbrek fonksiyon testleri ile izlenmelidir.
- Tansiyon Düşüklüğü: Baş dönmesi veya bayılma hissi oluşursa dikkat edilmelidir.
Eğer yan etkiler tolerans sınırını aşarsa, doktor ile iletişime geçilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Herhangi bir yan etki ile karşılaşılması durumunda hemen doktora başvurulmalıdır.