Glikoz tolerans testi nedir? Sıklıkla hamilelere yapılan glikoz tolerans testi, vücudun glukoza (şeker) ne kadar iyi yanıt verdiğini kontrol etmek için kan örneği alımına dayanan bir testtir. Vücut şekeri kontrolünü yapmak için insülin üretmelidir. Bu test vücudun insülin üretip üretemediğini kontrol eder. Bu testin yüksek çıkması hamileliğe bağlı şeker hastalığı olduğu anlamına gelir.
Glikoz tolerans testi kimlere yapılır? Şeker hastalığı riski taşıyan bireylere, gebelere ve ayrıca şeker hastalığı teşhisi konmuş ancak tedaviye yanıt vermeyen bireylere glikoz tolerans testi yapılır.
Glikoz tolerans testi ne için yapılır? Vücudun insülin üretip üretemediğini kontrol eden bu test, aynı zamanda vücudun şekere yanıt verip veremediğini de ölçer. Vücudun şekere olan yanıtı da insülin hormonuna bağlıdır.
Glikoz tolerans testinin önemi nedir? Vücudun insülin üretebilmesi ve şekere yanıt verebilmesi kişinin sağlığı açısından oldukça önemlidir. İnsülinin doğru şekilde çalışmaması vücudun şekeri emememesi ve kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Bu durum ise diyabete neden olur. Glikoz tolerans testinin önemi de burada ortaya çıkar. Vücudun insülin üretip üretemediği bu test sayesinde ortaya çıkar ve bu sayede diyabet önlenebilir.
Glikoz tolerans testi nasıl yapılır?
Glikoz tolerans testi açlık kan şekeri ölçümü ile başlar. Açlık kan şekeri ölçümü yapıldıktan sonra kişi bazı gıdaları içeren glikoz şurubunu içer. Testin ikinci aşamasında ise 30 dakika aralıklarla 2 kez daha kan örneği alınır. Bu sırada kişi hareket etmemeli, yemek yememeli ve sigara içmemelidir.
Glikoz tolerans testinde nelere dikkat edilmelidir?
Test öncesi:
- – 3 gün önceden itibaren normal beslenme düzeni devam ettirilmelidir.
- – Test gününde en az 8 saat aç olunmalıdır.
Test esnasında:
- – Vücut hareket ettirilmemeli, yemek yenmemeli ve sigara içilmemelidir.
Test sonrası:
- – Test tamamlandıktan sonra normal beslenmeye devam edilebilir.
- – Vücut hareket ettirilmemeli, yemek yenmemeli ve sigara içilmemelidir.
Glikoz tolerans testinin normal değeri nedir?
Glikoz tolerans testi sonuçları:
- – 0. Saat: 99 mg/dL altı
- – 60. Dakika: 180 mg/dL altı
- – 120. Dakika: 155 mg/dL altı
Glikoz tolerans testinde 170-180 mg/dL (1. Saat) değerleri yüksek olarak değerlendirilir ve bu değerler şeker hastalığı anlamına gelir.
Glikoz tolerans testinin zararı var mıdır?
Bu testin zararı yoktur ancak test sırasında kullanılan sıvının içindeki şeker oranı (300 ml suya eklenen 75 gram glukoz) yüksek olduğu için test sonrasında baş dönmesi, bayılma, mide bulantısı, kusma gibi yan etkilere neden olabilir.
Glikoz tolerans testi ne zaman yapılmalı?
Kişinin şeker hastalığı riski varsa bu test mutlaka yapılmalıdır. Testin kesin bir zamanı yoktur ancak genellikle gebeliklerin 24-28 haftalarında yapılması önerilir.