Flurend, genellikle okul öncesi dönemde, bir yaşına kadar olan çocuklarda orta kulak iltihabı (otitis media) ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları için kullanılan bir ilaçtır. Aynı zamanda anestezi öncesinde çocuklara uygulanan ilaçlar arasında yer alır. Tıbbi olarak önemli yan etkileri de olabilir.
Flurend, kullanıcının genel durumuna göre kısa ya da uzun vadeli kullanılabilir. Flurend’in etkin maddesi Flurbiprofen, ağrı kesici (analjezik) ve iltihap giderici (antiinflamatuar) özelliği olan nonsteroid ilaçlar grubundandır. Bu ilaçların genel özelliği ateş düşürme (antipiretik) etkisinin de olmasıdır. Flurend’in etkin maddesi Flurbiprofen ağrı giderici, iltihap giderici ve ateş düşürücü özelliklere sahiptir.
Flurend nedir?
Flurend, ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap giderici özellikleri bulunan bir ilaçtır. Genellikle orta kulak iltihabı (otitis media), sinüzit ve anestezi öncesi çocuklarda kullanılan bu ilaç, vücuttaki prostaglandin isimli kimyasal maddeyi azaltarak ağrı ve ateşi düşürür.
Flurend ne için kullanılır?
Flurend, genellikle çocuklarda enfeksiyon kaynaklı ateşin düşürülmesi amacıyla kullanılır. Bunun yanı sıra orta kulak iltihabı (otitis media), sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde ve anestezi öncesi hazırlık aşamasında kullanılır.
Flurend nasıl kullanılır?
Flurend, doktorun önerdiği şekilde alınmalıdır. Genellikle yemeklerden sonra bir bardak su ile birlikte alınır. Önerilen doz yetişkinler için günde 3 kez 1 tablet olup, 12 yaşından büyük çocuklarda da benzer bir şekilde kullanılır. Yutma güçlüğü çeken hastalarda Flurend şurup formu da kullanılabilir.
Flurend yan etkileri nelerdir?
Flurend’in yaygın yan etkileri şunlardır:
- Mide bulantısı,
- Kusma
- Dışkıda kan
- Mide ağrısı
- Dışkının siyahlaşması
- İshal
- İdrar miktarında azalma
- Ateş
- Baş dönmesi
- Cilt döküntüsü
- Uykusuzluk
- Ruh hali değişimleri
Daha az görülen yan etkileri şunlardır:
- Ciltte kaşıntı ve döküntü,
- Sarımsı gözler ve cilt,
- Yüksek tansiyon,
- Görme bozukluğu,
- Şişmiş ayak ve bacaklar,
- Kabızlık
Nadir görülen yan etkiler ise şunlardır:
- Ağır alerjik reaksiyonlar,
- Ağır karaciğer problemleri,
- Ağır böbrek problemleri
Bu yan etkiler ortaya çıktığında derhal doktora başvurulmalıdır. Kullanıcıların şiddetli mide bulantısı, kusma, sindirim sistemi kanaması, ciltte kanama veya morarma, karaciğer hasarı belirtileri veya ağır böbrek problemleri gibi ciddi yan etkiler gördüğünde derhal acil tıbbi yardım alması gerekir.
Flurend hangi ilaçlarla etkileşir?
Flurend’in etkileşime girdiği bazı ilaçlar şunlardır:
- Asetilsalisilik asit içeren ağrı kesiciler,
- Magnezyum içeren ilaçlar,
- Lityum içeren bipolar bozukluk tedavisinde kullanılan ilaçlar,
- Söktürücü (diüretik) ilaçlar
Bunlar dışında Flurend kullananların kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişilerle etkileşim olasılığı nedeniyle doktorunu bilgilendirmesi gerekir.
Flurend’i kimler kullanmamalıdır?
Flurend kullanan kişilerden bazıları bu ilacı kullanmamalıdır. Bu grupta yer alan kişiler şunlardır:
- Öksürük ve soğuk algınlığı için kullanılan ilaçlar,
- NSAID (nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar) içeren baş ağrısı ilaçları,
- Asetilsalisilik asit içeren ağrı kesiciler,
- Magnezyum içeren ilaçlar,
- Ağır karaciğer veya böbrek rahatsızlığı olan kişiler
Ayrıca hamilelerin üçüncü trimesterde Flurend kullanmamaları gerekir. İlaç emziren anneler tarafından da kullanılmamalıdır.
Flurend hamilelikte kullanılır mı?
Hamile kadınların üçüncü trimesterde Flurend kullanmamaları gerekir. Bu dönem dışındaki dönemlerde ise doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
Flurend emzirirken kullanılır mı?
Emziren annelerin Flurend kullanmamaları önerilir. Eğer anne bu ilacı kullanmak zorundaysa bebeğin emzirmeden sonra en az iki saat beklemesi gerekir.