Melek otu, bitkisel ilaçların etkinliğini artırmak için sıkça kullanılan bitkilerden biridir. İnsana birçok faydası olan melek otu bitkisi, aynı zamanda bazı yan etkiler de oluşturabilir. Şifalı özelliği ile uzun yıllardan bu yana tedavi amacıyla da kullanılan bu bitkinin, faydalarının yanı sıra zararlarının da olduğu unutulmamalıdır. Bu yazımızda melek otu nedir, melek otu faydaları ve zararları nelerdir, melek otu nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarını vereceğiz.
Melek Otu Nedir?
Melek otu, halk arasında melek tütünü olarak da bilinen, küçük beyaz çiçeklere sahip bir bitkidir. Genellikle Asya ve Avrupa’nın sıcak iklimlerinde yetişen melek otu, 1-1,5 metreye kadar uzayabilen köklü bir bitkidir.
Küçük beyaz çiçekleri olan melek otu, köklü bir bitkidir. Kökleri oldukça derinlere inebilen melek otunun kökleri sarı renkli olup yaprakları yeşil renktedir.
Şifalı özelliği sayesinde birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan melek otu, özellikle yatıştırıcı etkisiyle bilinir. Melisa otu, kedi nanesi ve nane gibi bitkilerle aynı familyadan gelen melek otu, Latince adı Angelica archangelica’dır.
Yaprakları yeşil ve çok fazla saplı olan melek otunun kökleri ise oldukça derinlere iner. Bu özelliklerden dolayı halk arasında derin köklü melek otu olarak da bilinir.
Melek Otu Ne İşe Yarar? Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?
Melek otu, şifalı özelliği sayesinde birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. İçeriğinde bulundurduğu vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesine de yardımcı olur.
Sinir sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunan melek otu, stres ve anksiyete gibi ruhsal bozuklukların tedavisinde de kullanılır.
Melek Otu Faydaları Nelerdir?
Şifalı özelliği sayesinde birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan melek otunun faydaları ise şöyledir:
- Ruhsal Bozukluklar: Sinir sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan melek otu, anksiyete ve stres gibi ruhsal bozuklukların giderilmesine de yardımcı olur.
- Bağışıklık Sistemi: İçeriğinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sindirim Sistemi: Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan melek otu, mide problemleri ve gaz sıkışması gibi sorunların çözümünde de etkilidir.
- Uykusuzluk: İnsanı rahatlatan ve sakinleştirici etkisi olan melek otu, uykusuzluk sorununun giderilmesine yardımcı olur.
Melek Otu Vücutta Ne Etki Yapar?
Melek otu vücutta sakinleştirici etkisiyle bilinir. Vücudu rahatlatan ve sakinleştiren melek otu, kan basıncını düşürerek stres ve kaygı gibi olumsuz etkilerin azaltılmasına yardımcı olur.
Melek Otu Nasıl Kullanılır?
Melek otunu çay olarak demlenerek ya da kuru tohumlarının suya eklenerek kullanılır. Melek otu çayı demlemek için;
- Melek otunun yaprakları ya da kuru tohumlarından bir tatlı kaşığı
- Su
- İsteğe bağlı olarak bal ya da limon
Bunlara ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle bir cezveye suyu koyup kaynatınız. Ardından içerisine kuru tohum ya da yapraklarını ekleyip kısık ateşte 5 dakika kadar demleyin. Ardından ocaktan alıp içerisine bal ya da limon ekleyerek içebilirsiniz.
Melek Otu Yan Etkileri Nelerdir?
Aşırı tüketiminde bazı yan etkileri oluşabilir. Alerjik bünyelerde alerjiye sebep olabileceği için dikkatli kullanılmalıdır.
Melek Otu Nasıl Etki Eder?
Melek otunun faydalarının çoğu içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde oluşur. Özellikle içerdiği B vitaminleri ve C vitamini insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Ayrıca B1 vitamini içeriği sayesinde insan vücudunun enerji ihtiyacını karşılayan melek otunun B12 vitamini içeriği de kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur.
Aynı zamanda içerdiği K vitamini vücuttaki kemiklerin güçlenmesine yardımcı olurken vücudun yara kabuklarının daha hızlı iyileşmesini de sağlar.