Yüksek sesle çığlık atan, kanlı görüntüler ve korkunç yaratıklar, korku filmlerinin değişmez unsurlarıdır. Sadece filmin başında yazan “Korku filmi izleme” ibaresi bile içimizde bir tedirginlik yaratmaya yeter. Ancak korku filmlerinin sadece vücut üzerindeki etkileri değildir dikkat edilmesi gereken. Bu etkiler psikolojik olarak da oldukça derin izler bırakabilir.
Özellikle ergenlik döneminde korku filmi izlemek, gençlerin kişilik gelişimi üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Bunu en iyi gösteren örneklerden biri de Netflix’in korku dizisi “Stranger Things”. 1980’lerin popüler korku filmlerinin bir karışımı olan bu dizi; günümüzün gençlerinin kişilik gelişimlerinde önemli bir yere sahip. Netflix, dizinin özellikle ergenler üzerindeki etkisini gözlemlemek amacıyla 3’üncü sezonun bir bölümüne özel içerikler hazırlayarak, gençleri ve ailelerini bilgilendirdi.
UCL Tıp Fakültesi’nden psikiyatrist Dr. Michael Gardner, korku filmlerinin özellikle gençlerin kişilik gelişiminde çok önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Dr. Gardner, çocuk yaşta izlenen korku sahnelerinin ve şiddetin gelecekteki davranışları şekillendirebileceğini söylüyor. 2017 yılı verilerine göre, UCL Tıp Fakültesi’nin yaptığı araştırma, IMDb verilerine dayalı olarak en iyi korku filmlerini sıralıyor. 1982 ile 2017 yılları arasında çekilen 99 korku filmi, listeye girmeyi başardı.
Korku Filmleri İzlemenin Etkileri Nelerdir?
Korku filmleri, sahneleri gereği ruhsal ve fiziksel olarak bazı yan etkilere neden olabilir. Özellikle gençlerin izlediği korku filmleri, kişilik gelişiminde olumsuz etkilere yol açabilir. Korku filmlerinin ruhsal ve fiziksel etkilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kalp atış hızının artması: Korku filmleri, adrenalin seviyesini arttırdığı için kalp atış hızını ve tansiyonu yükseltebilir.
- Uykusuzluk: Korku dolu sahneleri izlemek, kişinin kabus görmesine ve dolayısıyla uykuya dalmada zorluk çekmesine neden olabilir.
- Anksiyete ve panik atak: Filmin sahnelerinde yaşanan korkunun birey üzerinde yarattığı stres, anksiyete ve panik atağı da beraberinde getirebilir.
- Korkunun içselleştirilmesi: Gençler, izledikleri korkunç sahneleri içselleştirebildiği için sanal dünyadan gerçek hayata geçiş yaparken zorluk çekebilirler.
- Düşük özsaygı: Özellikle gençlerde korku filmleri nedeniyle özsaygı eksikliği oluşabilir.
- Sosyal çekingenlik: Sosyal ortamlarda kendilerini ifade edemeyen ve arkadaş ortamlarında zorlanan gençler, büyük ihtimalle izledikleri korku filmleri nedeniyle sosyal çekingenlik yaşıyor olabilir.
Korku filmleri izlenirken yaşanan fiziksel belirtiler ise şöyledir:
- Kırmızıdan mavi tonlarına dönen el parmakları
- Kilo kaybı
- Baş ağrısı
- Aşırı terleme
- Kas gerginliği
- Sindirim sorunları
- Mide bulantısı ve kusma
- Ateş basması
Korku Filmleri İzlemenin Beyne Faydaları
Korku filmlerinin yarattığı yüksek stres seviyesi adrenalin salgılarak kalp atış hızını arttırdığı için beynin daha iyi çalışmasını sağlar. Stresli ortamda beyin, normal hayatta karşılaşılmayan yüzlerce farklı durumu inceleyip düşünmeye başlar. Bu nedenle beyin yeni bağlantılar oluşturur ve gelişir.
Korku Filmleri İzlemenin Fiziksel Faydaları Nelerdir?
Korku filmleri vücut üzerinde yarattığı stresi adrenalin salgılattığı için kortizol seviyesini düşürür. Vücutta kortizol seviyesinin düşmesi ise mide ekşimesi ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarını azaltır. Düşük kortizol seviyesi kalp sağlığını da korur.
Ergenlik Döneminde Korku Filmi İzlemenin Zararları
Ergenlik dönemi, hormon değişimlerinden dolayı vücudun hem fiziksel hem de ruhsal olarak hızla değiştiği bir süreçtir. Bu nedenle ergenler, izledikleri korkunç sahneleri içselleştirerek kendilerine yakın hissedebilirler.
Ergenlik döneminde izlenen korku filmleri; depresyon, anksiyete bozukluğu ve düşük özsaygıya neden olabilir. Ayrıca ergenler, yaşadıkları bu korkuları ruhsal olarak baskılamaya çalıştıkları için sinirlilik de görülür.