Kedi Alerjisi: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kedi alerjisi, bir kediye temas edildiğinde, kedi sahibi olduğunda veya evlerde kedi bulunmasında kedi tüylerine ve kedi salyası içindeki proteine karşı vücudun bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesidir. Kedi alerjisi belirtileri; hapşırma, burun akıntısı, kuru öksürük, nefes darlığı, ciltte kaşıntı ve kabarma gibi semptomlardır. Kedi alerjisi teşhisi; fiziksel muayene, deri prick testi ve spesifik IgE kanda ELISA testi ile konulmaktadır. Kedi alerjisinin tedavisinde; antihistaminikler, kortikosteroidler, dekonjestanlar ve kedi alerjisine yönelik burun spreyleri kullanılabilmektedir. Alerjik reaksiyonların daha şiddetli seyretme ihtimali nedeniyle acil müdahale gerektirebilecek anaflaktik reaksiyonlarda adrenalin oto-enjektörü kullanılmalıdır. Kedi alerjisi bulunan hastalarda immünoterapinin uzun dönemde faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Kedi Alerjisi Nedir?

Kedi alerjisi, insanların bağışıklık sisteminin kediye temas halinde aşırı tepki vermesi durumudur. Kedi alerjisinde, kedi tüylerinde ve salyasında bulunan “Fel d 1” adı verilen bir protein alerjen olarak görev yapar. Kedi alerjisi olan kişiler bu proteinlere karşı duyarlıdır. Kedilere temas edilmesi ya da kedilerin bulunduğu ortamlarda bulunulması durumunda bu alerjenler bağışıklık sistemini uyararak aşırı tepki vermesine neden olur. Bağışıklık sistemi, dışarıdan gelen zararlı organizmalara karşı koruyucu antikor olarak bilinen IgE antikorları üretir. Bu durum kedi alerjisinin belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Alerjik reaksiyonlar belirtileri, alerjinin tetikleyicisine ve şiddetine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Kedi alerjisinde de durum böyledir. Teşhis konulmadığında ve tedavi edilmediğinde kedi alerjisi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Kedi Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Kedi alerjisinin ortak belirtileri şunlardır:

  • Hapşırma
  • Burun akıntısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Kaşıntılı, kızarıklık gösteren gözler
  • Gözyaşı akması
  • Öksürme
  • Nefes almada zorluk
  • Göğüste sıkışma hissi
  • Astım atağı
  • Ciltte kaşıntı ve kabarma
  • Ciltte pullanma
  • Ciltte kızarıklık

Kedi alerjisinin yaygın semptomları, kedilerle doğrudan temasta bulunulmadığında bile kendini gösterebilir. Alınan kedi tüyü veya kedi tüyü barındıran eşyaların evde bulunması gibi dolaylı tetikleyiciler de semptomlara yol açabilir. Kedi alerjisinin belirtileri genellikle kedilerle temas edildikten birkaç dakika ila birkaç saat içinde ortaya çıkar.

Kedi Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Kedi alerjisinin nedeni, kedi tüyleri, salyası, idrarı ve dışkısında bulunan Fel d 1 adı verilen bir protein nedeni ile bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesidir. Bu protein, vücudun bağışıklık sistemi tarafından tehdit olarak algılanmaz ancak alerjisi olan kişilerde aşırı duyarlılığa neden olur.

Kedi Alerjisi Kimlerde Görülür?

Kedi alerjisi, dünyada en yaygın görülen evcil hayvan alerjisidir. Evcil hayvan besleyen kişilerin yaklaşık %10-20’sinde kedi alerjisi bulunmaktadır. Kedi alerjisinin gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin bir arada rol oynamaktadır. Kedi alerjisi olan kişilerde genetik yatkınlık söz konusudur. Ayrıca, çocukluk çağında kedi gibi evcil hayvanların bakımı hipersensitivite gelişimini azaltabilmektedir ancak çocuklarda yoğun ve erken maruziyetin astım gelişimini artırdığına dair çalışmalar bulunmaktadır.

Kedi Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Kedi alerisi belirtileri görüldüğünde hekim tarafından öncelikle ayrıntılı bir öykü alınır ve fiziksel muayene gerçekleştirilir. Alerjik semptomlar; burun akıntısı, hapşırma, kaşıntılı ve sulanan gözler ile astım şikayetlerini içermektedir. Daha sonra tanı testlerine ihtiyaç duyulabilir. Testler deri prick testleri ya da spesifik IgE için kanda ELISA testini içermektedir. Prick testinde derinin üst tabakasına küçük miktarlarda alerjen uygulanır ve şişlik oluşturup oluşturmadığına bakılır. ELISA testinde ise bireyin kanındaki spesifik IgE antikorlarına bakılır.

Kedi Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Kedi alerjisinde tedavi planlaması; hastanın semptomlarının şiddetine göre belirlenir. Hafif seyreden semptomlarda tedavi planlamasında antihistaminikler kullanılabilir. Orta ve şiddetli seyreden semptomlarda ise burun tıkanıklığını gideren dekonjestanlar ve öksürüğü yumuşatan boğaz spreyleri tercih edilebilir. Alerjik astım atakları olan kişilerde ise astım inhalerleri kullanılmalıdır.

Ayrıca, immünoterapide kedi alerjisinin tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. İmmünoterapide, vücudun bağışıklık sistemine zayıf bir alerjen verilerek bağışıklık sisteminin tepki göstermemesi sağlanır. İmmünoterapinin uzun dönemde faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Kedi Alerjisinde Komplikasyonlar Nelerdir?

Kedi alerjisinde komplikasyon olarak astım görülebilir. Astım, hava yollarını etkileyen kronik bir rahatsızlıktır. Astım belirtileri; nefes darlığı, göğüs ağrısı ve öksürüğü içerir. Kedi alerjisi astım şikayetlerini tetikleyebilir veya var olan astımın kontrolünü zorlaştırabilir.

Scroll to Top