Kedinizin yaşıyla ilişkilendirilen bir karakteristik özellikler listesi vardır. Bu listeyi oluşturabilmek için öncelikle kedinizin kaç yaşında olduğunu bulmamız gerekir. Bir kedi sahibi olarak ilk akla gelen soru “kedim kaç yaşında?” sorusudur. Bu sorunun yanıtını bulmak oldukça kolaydır; ancak bulduktan sonra kedinizin yaşına göre hangi karakteristik özelliklere sahip olacağını bulmak biraz daha karmaşık olabilir. İşte tam bu noktada devreye kedi yaşı hesaplama tablosu giriyor. Eğer bu tabloya ulaşamazsanız da biz sizin için kedi yaşını insan yaşı ile karşılaştıran bir tablo oluşturabiliriz.
Kedi Yaşı Kaçtır?
Kedinizin yaşı kaç sorusunu çok sık duyuyoruz. Bu soruyu sık sormamızın nedeni kedilerin bizim gibi uzun yıllar yaşamıyor olmaması. Dolayısıyla bir kedinin kaç yaşında olduğuna ve bu yaşın insan yaşı ile neye denk geldiğine ilişkin kafa karışıklığı yaşanabiliyor.
Kedilerin yaşı 1 yaşına kadar hızlı bir şekilde ilerliyor ve 1 yaşındaki bir kedi ortalama 15 yaşındaki bir insana denk geliyor. 2 yaşındaki bir kedi ise 24 yaşındaki bir insan ile eşdeğer oluyor. 2 yaşından sonraki hesaplamalar 1 yaşına göre değil, 2 yaşına göre ilerliyor. Yani 3 yaşındaki bir kedi 24 yaşındaki bir insan ile eşdeğer oluyor ve 4 yaşındaki bir kedi 28 yaşındaki bir insan ile eşdeğer oluyor.
4 yaşından sonraki hesaplamalar ise 5-7 yaş aralığında yavaşlıyor ve her yıl 4-5 yaş aralığında ilerliyor. 7-9 yaş aralığında ise her yıl 5-6 yıl aralığında ilerliyor. 9-11 yaş aralığında her yıl 6-7 yaş aralığında, 11-14 yaş aralığında her yıl 7-9 yaş aralığında, 14-16 yaş aralığında her yıl 9-11 yaş aralığında ve 16 yaşından sonraki yıllarda ise her yıl 12-15 yıl arasında ilerliyor.
Kedi Yaşı İnsan Yaşı Hesaplama
Kedinizin yaşı ile insan yaşı arasındaki ilişkiyi görmek için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.
Kedi Yaşı – İnsan Yaşı Tablosu:
Kedi Yaşı (Yıl) – İnsan Yaşı (Yıl)
1 – 15
2 – 24
3 – 28
4 – 32
5 – 39
6 – 45
7 – 52
8 – 59
9 – 66
10 – 73
11 – 80
12 – 87
13 – 94
14 – 101
15 – 108
16 – 115
17 – 122
18 – 129
19 – 136
20 – 143
Kedi Yaşını Nasıl Öğrenirim?
Kedilerin gençlik dönemleri oldukça uzun olduğu için kedilerin tam olarak kaç yaşında olduklarını öğrenmek zor olabilir. Özellikle sokaktan sahiplendiğiniz ya da önceki sahibinde bilgi alamadığınız kedilerin yaşını tespit etmek pek mümkün değildir. Ancak veteriner hekimleri, kedilerin dişlerine bakarak yaklaşık yaş tahmini yapabilirler. Bunun yanı sıra kedinizin davranışları, genel görünümü ve sağlık durumu gibi faktörler de kedi yaşı hakkında bilgi verebilir; fakat bunlar kesin sonuçlar değildir.
Kedi Yaşının Belirtileri Nelerdir?
Kedilerin yaşı ilerledikçe bazı fiziksel ve davranışsal değişiklikler göstermeye başlarlar. Bu değişiklikler dönem dönem farklılık gösterebilir; ancak genel olarak aşağıdaki belirtiler yaşlı bir kediye işaret eder:
- Kedinizin tüylerinde matlaşma ve dökülme,
- Kedinizin vücudundaki yağ oranının artması,
- Kedinizin daha önce kullandığı kum kutusunu kullanmayı bırakması,
- Kedinizin daha önce yaptığı bazı davranışları yapmayı bırakması,
- Kedinizin daha sessiz ve sakin bir hale gelmesi,
- Kedinizin daha fazla uyuması,
- Kedinizin meraklılığının azalması ve çevresini daha az keşfetmesi,
- Kedinizin eski oyuncaklarına daha az ilgi göstermesi,
- Kedinizin daha az sosyalleşmesi ve insanlara, diğer evcil hayvanlara, hatta bazen diğer aile üyelerine bile eskiye oranla daha az ilgi göstermesi,
- Kedinizin yemek kapısına daha az gidip gelmesi ve dolayısıyla iştahının azalması,
- Kedinizin kum kutusu dışında idrar yapması.
Kedim Kaç Yaşında Olursa Olsun Hangi Bakımları Yapmalıyım?
Kedinizin hangi yaştaysa aşağıdaki bakım işlemlerini yaptırmanız önemlidir:
- Diş Bakımı: Kedilerde en sık rastlanan problemlerden biri diş eti enfeksiyonu ve diş çürükleridir. Bu nedenle kedilerde diş bakımı oldukça önemlidir. Kedinizin dişlerini fırçalamak en ideal yöntem olsa da buna alışmasını sağlamak zor olabilir. Bunun yanı sıra özel diş çiğneme oyuncakları ve mamalar da kullanabilirsiniz. Ayrıca veteriner hekiminize danışarak diş sağlığı için güvenli olan diş jellerini ve spreylerini kullanabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak yılda en az bir kez veteriner hekiminize giderek kedinizin diş sağlığı için muayene olmasını sağlamanız da önemlidir.
- Tüy Bakımı: Özellikle uzun tüylü cinslerin tüyleri çok fazla dolaşabiliyor. Bu nedenle tüylere düzenli olarak tarama yapmanız önemlidir. Tüy bakımı aynı zamanda tüylerde oluşabilecek düğümlerin çözülmesine de yardımcı olur. Kediniz tüylerini bakımlı tutamadığı için stres yaşıyorsa tüy bakımını mutlaka yapmalısınız.
- Kum Kabı Bakımı: Kediler çok temiz hayvanlardır ve hijyene oldukça düşkündürler. Bu nedenle kum kabının her zaman temiz olması gerekir. Kum kabını düzenli olarak temizlemiyorsanız kedinizin davranışlarının değişmesine ve kum kabını kullanmayı bırakmasına neden olabilirsiniz. Ayrıca kum kabına eklediğiniz kumun da düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Eğer eskiyi kullandığınız zamandan beri kum kabını temizlemediyseniz ve kum yıkamadıysanız artık yeni baştan temizlemeniz ve yeni kum eklemeniz gerekir.
- Aşılama: Kedilerin aşılanması enfeksiyöz hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Herhangi bir kedi sahibi, kedilerinin sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmesini ister. Bu nedenle aşılama gibi önleyici sağlık hizmetlerine gereken önemi göstermelisiniz. Kedilerin aşılanması doğumdan birkaç hafta sonra başlar ve hayatlarının farklı dönemlerinde devam eder. Yeni sahiplenilen bir kedinin aşı takvimini mutlaka veteriner hekiminize danışarak oluşturmalısınız.
- Kedi Gezdirme: Özellikle yavru kedilerde gezdirme işlemi erken sosyalizasyon için çok önemlidir. Yavru kedinizi erken dönemde dış dünyayla tanıştırarak onun farklı seslere, kokulara ve insanlara alışmasını sağlayabilirsiniz. Erken sosyalizasyonun kediler için tekniği zaman olduğundan, her yaştaki kedi için gezdirme aktiviteleri yapmanız önemlidir.
- Sosyalizasyon: Kedilerin diğer evcil hayvanlarla ve insanlar ile sosyalizasyonu ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Sahiplendiğiniz veya baktığınız bir kediyi her zaman sevgiyle okşayarak ona ilgi gösterebilirsiniz. Bu sayede hem sizin hem de ailenizin kedinizle sosyalizasyonu artar.
- Dengeli Beslenme: Kedilerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için dengeli beslenmeye ihtiyaçları vardır. Yavru kedilerde dengeli beslenme, hem fiziksel gelişimlerini hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Yavru kedilerde dengeli beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri bu içeriğimizden öğrenebilirsiniz: Yavru Kedi Nasıl Beslenir? Yavru Kedilerde Dengeli Beslenme! Ayrıca kedilerde iştahsızlık hakkında bilgi almak isterseniz: Kedim Ne Yiyor? Kedilerde İştahsızlık Nedenleri ve Çözümleri…
- Düzenli Veteriner Kontrolleri: Kedilerin düzenli olarak veteriner hekime götürülmesi önemlidir. Herhangi bir sağlık problemi olmasa bile yılda en az bir kez veteriner hekiminize giderek kedinizin sağlık durumu hakkında bilgi almanız ve gerekli kontrolleri yaptırmanız önemlidir.
- Düzenli Oyun Zamanları: Özellikle kapalı alanda yaşayan kedilerde egzersiz ihtiyacı genellikle karşılanmaz. Bu nedenle kedinizi her zaman oyun oynamaya teşvik etmelisiniz. Ona çeşitli oyuncaklar alabilir, onunla birlikte vakit geçirebilir ve farklı oyun aktiviteleri deneyebilirsiniz.
- Sıvı Alımını Artırma: Kedilerin su içme alışkanlıkları genellikle çok iyi değildir. Fakat sıvı alımının artması böbrek sağlığı için çok önemlidir. Kedinizin sıvı alımını artırmak için ona su içmeyi teşvik eden çeşmelerden alabilir, su kaplarını düzenli olarak değiştirebilir ve ona sıvı içeriği yüksek mamalar verebilirsiniz.
- Tütün Ürünlerinden Uzak Tutma: Pasif içicilik kedilere de zarar verir. Eğer sigara içiyorsanız mutlaka kedinizin bulunduğu ortamlardan uzaklaşmaya özen gösterin. Sigara içmiyorsanız da sigara içilen ortamlardan uzak durmanız önemlidir.
- Açık Alan Gezileri: Eğer kediniz tuvalet alışkanlığına sahipse açık alan gezileri yapabilirsiniz; ancak bunu yaparken mutlaka dikkat etmeniz gerekenleri içeriğimizden öğrenmelisiniz: Kedi Gezdirme: Dikkat Edilmesi Gerekenler…
- Aile Değişikliği: Bazı durumlarda kedilerin sahipleri değişebilir; ancak bu durum onların hayat kalitesini düşürmemelidir. Mümkünse ilk sahipleriyle devam eden hayatlarına katkıda bulunulmalıdır.
- Kedi Müzikleri: Kedilerin daha mutlu hissetmeleri için özel olarak hazırlanmış müzikleri dinletebilirsiniz.
- Düşük Stres Seviyesi İçin Ortam Hazırlığı: Kediler stresli olduklarında çok çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşabilirler. Bu nedenle onların stres seviyelerini düşük tutmak için ortam hazırlığınızına dikkat etmelisiniz.
- Kilo Kontrolü: Kedilerde obezite oldukça yaygındır; ancak kilo kontrolü sağlanmadığında obezite çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Kedinizin ideal kilosunda kalmasını sağlamak için dengeli beslenmesine dikkat etmeli, egzersiz ihtiyacını karşılamalı ve mamadan aldığı kaloriyi harcamasını sağlayacak şekilde onunla oyun oynamalısınız.
- Tüy Dökme Sorunu İçin Çözümler: Eğer kediniz uzun tüylü bir cinsteyse tüy dökme sorunu yaşayabilirsiniz; ancak bunun çözümü oldukça basittir! Tüy dökme sorunu yaşayan kediler hakkında bilgi almak için: Tüy Dökme Sorunu Olan Kedi Nasıl Beslenir?…
Kedi Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Kedi bakımı için dikkat edilmesi gerekenler hakkında ayrıntılı bilgiye Kedi Bakımı Nasıl Olmalı? Dikkat Edilmesi Gerekenler Başlıklı İçeriğimizden Erişebilirsiniz…