Kedilerde Kısırlaştırma

Kedilerde kısırlaştırma ile hem istemsiz kedi nüfusunun artması önlenir hem de birçok sağlık sorununun riski azaltılır. Kısırlaştırma operasyonu hakkında detaylı bilgileri, kedi kısırlaştırma sonrası bakımını ve dikkat edilmesi gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kedi Kısırlaştırma

Kedi kısırlaştırma, kedilerin üreme organlarının cerrahi bir operasyon ile alınarak kedilerin üremesinin engellenmesidir. Erkek kedilerde testislerin, dişi kedilerde ise yumurtalık ve rahmin alınması ile gerçekleştirilir.

Kedilerde kısırlaştırma operasyonu yaklaşık 30 dakika sürer. Operasyon öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Kedi kısırlaştırma fiyatları ise veteriner kliniğin bulunduğu şehre, ilçeye ve kedi kısırlaştırma yapan veteriner kliniğine göre değişiklik gösterir.

Kedi Kısırlaştırma Yaşı

Birçok veteriner hekim kedilerin 2-3 aylık olmasıyla kısırlaştırılabileceklerini belirtir. Ancak genel olarak kediler 5-6 aylık olana kadar kısırlaştırılmamaya çalışılır çünkü bu süreçte kedilerin bazı hastalıklara karşı daha dayanıklı olmaları sağlanır. Irkı, cinsiyeti, yaşı veya sağlığı ne olursa olsun tüm kedilerin 6 aylık olana kadar kısırlaştırılmaları önerilmektedir.

Kedi Kısırlaştırma Fiyatları 2023

2023 yılı itibarıyla kedi kısırlaştırma fiyatları veteriner kliniklerinin bulundukları şehirlere ve ilçe bazlı değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca kedi kısırlaştırma işlemi yapan veteriner hekimlerin deneyimlerine göre de fiyatlar farklılaşabilir.

Bu nedenle “2023 kedi kısırlaştırma fiyatları ne kadar?” diye düşünen kediseverlerin ilk olarak bulundukları bölgede hizmet veren veteriner kliniklerine danışarak fiyat alması en doğrusu olacaktır.

Kedi Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

Kedilerin kısırlaştırılması cerrahi bir operasyon olduğu için genel anestezi altında yapılmaktadır. Operasyon öncesinde kediye anestezi verilir ve uykuya dalması sağlanır. Ardından erkek kedilerde testisleri saran torba kesesi açılarak testislerin bulunduğu alana ulaşılır. Testislerin damarları ve sinirleri bağlanır ve ardından kesilerek vücuttan ayrılması sağlanır. Daha sonra yaranın iyileşmesini hızlandırması ve enfeksiyon riskini azaltması amacıyla dikişler uygulanır.

Dişi kedilerde ise erkek kedilerde olduğu gibi anestezi uygulanarak uykuya dalması sağlanır. Ardından karın bölgesinde küçük bir kesik açılarak yumurtalık ve rahme ulaşılır. Yumurtalık ve rahmin damarları bağlanarak kesilir ve vücuttan ayrılması sağlanır. Dişi kedilerde operasyon erkek kedilere göre daha uzun sürmektedir çünkü daha fazla dikiş atılması gerekmektedir.

Kedi Kısırlaştırdıktan Sonra Neler Olur?

Kedilerde kısırlaştırma sonrası hem dişi hem de erkek kediler sakinleşir ve agresif davranışlar sergileme ihtimalleri azalır. Erkek kedilerde testisler alındığı için erkeklik hormonlarının da salgılanması durur. Dişi kediler de artık hamile kalamayacakları için hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişimlerden etkilenmezler.

Ayrıca kedilerde kısırlaştırma sonrası iştah artışı yaşanabileceği için kilolu veya obez kedilerin riskinin arttığı unutulmamalıdır. Bu nedenle kedilerin beslenme düzeninin kısırlaştırma sonrası veteriner hekim tarafından belirlenmesi önemlidir.

Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakım

Operasyon bitiminden sonra kedi eve gelmeden önce veteriner hekim tarafından gerekli tüm bilgiler verilmektedir. Buna ek olarak aşağıda yer alan kedi kısırlaştırma sonrası bakım hususlarına da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ateş Kontrolü

Kedilerin vücut sıcaklığı 38.5 derece civarında normal kabul edilir. Kedi kısırlaştırma sonrası ilk 24 saat içerisinde anesteziden dolayı vücut sıcaklığında düşme yaşanabilir. Bu nedenle kedinizin ateşini kontrol etmeyi unutmayın! Eğer ölçtüğünüz değer 38.5 derecenin altında ise endişelenmenize gerek yoktur; fakat 39 derecenin üzerindeki değerler de endişe kaynağı olmamalıdır çünkü bu değerler normal sınırlar içerisindedir.

Yemek Yedirme

Kedilerin operasyondan önceki gün akşam saat 22:00 itibarıyla yemekten kesilmesi gerekmektedir. Operasyondan 12 saat sonra su, 24 saat sonra ise mama verilmeye başlanabilir. İştahı yerine gelen kedilere az miktarlarda tercih ettikleri mamadan vermek; operasyondan sonraki günlerde de taze su sağlamak önemlidir.

Bölge Kontrolü

Operasyon bölgesi her gün kontrol edilmelidir. Operasyon bölgesinde şişlik, kızarıklık veya akıntı olması durumunda enfeksiyon riski bulunmaktadır. Bu nedenle belirtilen durumların varlığında veteriner hekime danışılmalıdır.

Tuvalet Kullanımı

Kedilerin tuvaletlerini kullanmaları operasyondan hemen sonra zorlaşabilir. Bunun nedeni anesteziden kaynaklanan geçici halsizliktir. Tuvalet kullanımı normale döndükten sonra konforlu bir şekilde tuvaletlerini yapabilmeleri için tuvaletlerinin sık sık temizlenmesi önemlidir.

Oyun ve Aktivite

Operasyondan sonraki günlerde kedilerin oyun oynaması ve aktive olmaları beklenmektedir. Ancak bazı kedilerde operasyondan sonraki 2 güne kadar halsizlik görülebilir. Bu nedenle halsiz görülen kedilerin dinlenmesi sağlanmalı, enerjilerini toplamalarının ardından oyun oynayıp oynamayacakları beklenmelidir.

Yüksekten Atlama

Operasyondan sonra ilk birkaç gün yüksekten atlamaları engellenmelidir çünkü yüksek atlama girişimleri karın bölgesini zorlayabilir; bu da iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.

Kendi Kendini Yalama

Kedilerin kendi kendilerini yalamaları tamamen doğal bir davranıştır. Ancak bazen aşırı yalama nedeniyle operasyondan alınan dikişlere zarar verme veya cildin tahriş etme riski bulunmaktadır. Bu nedenle kedinizin aşırı yalamadığından emin olun; gerekirse yaka takarak dikişlere zarar vermesini engelleyebilirsiniz.

Araç Kullanımı

Kedilerin operasyondan sonraki günlerde taşıyıcıya alışmaları önemlidir çünkü evde dinlenirken taşıyıcıya konulmaları gerekebilir. Ayrıca veteriner kontrolü için yeniden kliniğe gitmeleri de önemlidir; bu nedenle operasyondan sonraki günlerde taşıyıcıya alıştırmak iyi bir fikir olacaktır.

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Riskli mi?

Kedilerin kısırlaştırılması cerrahi bir operasyondur bu nedenle bazı riskler bulunmaktadır ancak operasyon tecrübeli bir veteriner hekim tarafından güvenli bir şekilde yapıldığında riskler oldukça minimize edilmektedir.

Operasyon öncesinde yapılan sağlık kontrollerinde anesteziye engel olabilecek herhangi bir sorunun olmadığı tespit edilen kedilerin güvenle kısırlaştırılması yapılabilmektedir.

Kedi Kısırlaştırmanın Faydaları

Kedilerin kısırlaştırılmasının hem sağlık hem de sosyal faydaları bulunmaktadır. Kedi nüfusundaki fazlalığın önlenmesi, sokak hayvanı sorunlarının azaltılması gibi sosyal faydaların yanı sıra kısırlaştırmanın sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.

Operasyon ile dişi kedilerin rahmi ve yumurtalıkları alındığı için meme kanseri riski sıfıra indirilmektedir. Ayrıca bu bölgelerin alınmasından dolayı dişi kediler hamile kalamayacağı için istenmeyen yavru bakımının da önüne geçilmektedir. Erkek kedilerin testisleri alınacağı için prostat kanseri riski de sıfıra indirgenmektedir. Bunun yanı sıra erkeklik hormonlarının salgılanmaması nedeniyle agresif davranışların sergilenme ihtimali azalmakta, idareli işaretleme davranışı gösterilmektedir.

Kedim Ne Zaman Normalleşecek?

Kedilerin çoğu operasyon sonrasında aynı gün içinde yemek yemeye başlayabilir ve tuvalet ihtiyaçlarını giderebilir. Ancak bazı kedilerde ilk 24 saat boyunca halsizlik ve iştahsızlık görülebilir; bu durum operasyondan kaynaklanan anestezi ile alakalıdır ve endişe kaynağı olmamalıdır. Anestezi etkisi geçtikten sonra kediler eski enerji seviyelerine kavuşacaklardır.

Kedi Kısırlaştırma Sonrası Regl Olur mu?

Dişi kedilerde regl olayı aslında sıcaklık dönemine denk gelmektedir; dolayısıyla dişi kediler kısırlaştırıldığında rahmi ve yumurtalıkları alındığı için artık sıcaklık durumu da söz konusu olmayacaktır bu nedenle regl olmaları da mümkün değildir.

Scroll to Top