Kedi Paraziti Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerin iç ve dış parazitleri olmaktadır. Kedi parazitleri arasında en yaygın olanları kedi pireleri, kedi kene ve kedi bit paraziter haşerelerdir. İç parazitler ise kedinin tükettiği kirli su ve yiyecekler ya da başka bir hayvanla temas etmesi sonucu kedinin vücuduna giren kirm larvalarıdır. Kedi parazit belirtileri yaşanan durumun türüne göre değişir. Örneğin kedi pirei problemi yaşayan bir kedi sürekli olarak vücudunu kaşıyacak ve rahatsız olacaktır. Kedi paraziti tedavisi için de kedinin yaşadığı belirtilere göre bir yol haritası belirlenir.

Kedi Paraziti Nedir?

Parazit, tek veya çok hücreli olarak yaşayan, bir konağın içinde veya dışında yaşayan, o konaktan beslenen ve çoğunlukla ona zarar veren bir canlı olarak tanımlanabilir. Kedi parazitleri ise kedilerde görülen ve onlara zarar veren parazitlerdir. Kedi parazitleri hem içte hem dışta olabildiği için bu parazit türlerine göre kedi iç paraziti ve kedi dış paraziti adlandırması yapılır.

Kedilerdeki parazitler çeşitli şekillerde kendilerini gösterebilir. Kedinin vücudunun herhangi bir yerinde kaşıntı oluşmasına neden olan pireler kedi dış parazit türlerine örnek verilebilirken, kedide ishal, kusma ve kilo kaybı gibi belirtilere neden olan kirmler ise kedi iç paraziti örneğidir.

Kedi Paraziti Nasıl Olur?

Kedilerde görülen parazitler farklı şekillerde ortaya çıkabilirler. Kedi iç parazitleri, kedinin kirli su içmesi, kirli yiyecek tüketmesi veya dışkısını koklamasıyla kedinin vücuduna girerler. Kedi dış parazitleri ise genellikle kedi kenesi, kedi piri ve kedi bit gibi diğer hayvanlarla temas ederek ya da ortamda bulunan parazitlerin doğrudan kedinin vücuduna girmesi ile oluşurlar.

Kedi Paraziti Hangi Belirtilere Neden Olur?

Kedi parazitlerinin hangi belirtileri oluşturacağı, kedinin yaşadığı sorunun türüne göre farklılaşır. Kedi dış parazit sorunu yaşayan bir kedide görülen en yaygın belirti kaşıntıdır. Kediler tüylerini çok fazla dökme ya da tüylerinde matlaşma gibi problemler de yaşayabilir. Kedi paraziti kaşıntı dışında hangi belirtilere neden olur sorusunun cevabı olarak daha çok yeme ve içme konusunda isteksizlik ve şüpheli şekilde artış gösterebilir. Kedinin davranışlarında gözle görülür bir değişiklik oluşabilir. Kedi ishal kusma gibi sindirim sistemi problemleri yaşayabilir.

Tüm bu belirtiler kedilerde görülen her sorunun kedi paraziti olduğu anlamına gelmeyecektir. Bu yüzden kedide bir sorun olduğu düşünüldüğü anda veterinere gidilmesi en sağlıklı karar olacaktır.

Kedi Pire Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde pire problemi yaşandığında kaşıntı bu durumun en önemli belirtisi olacaktır. Kedi pirenin kendisini göstermesi için ilk olarak kedi derisine nüfuz etmesi gerekir. Bu durumdan sonra da kedir hayvan kanını emerek beslenir. Pirelerin beslenmeleri sonucu kedi derisinde yoğun kaşıntı oluşur.

Kediler pire oldukları bölgeleri kaşırken vücutlarının çeşitli yerlerinde yaralar açılmasına neden olabilirler. Pire ısırmasının küçük bir alana yayılabilen kızarıklık ve tahrişe de neden olabileceği unutulmamalıdır.

Kaşıntı ve ısırma nedeniyle tüylerde dökülme görülebilir. Pireler özellikle kedinin başında, boynunda, sırtında ve bacaklarının üst kısmında yoğunlaşmaktadırlar. Bu yüzden bu bölgeler pire belirtilerinin gözden geçirilmesi açısından önemlidir.

Kedilerde pire varsa pireleri görmek mümkündür. Özellikle beyaz bir yüzey üzerine düşen siyah renkli haşere dışkuları görülebilir. Bu dışkular piri kan emdiğinde salyalarıyla karışan kanın küçük parçaları olarak değerlendirilebilir.

Kedi Pire Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedi pire tedavisinde iki aşamalı bir uygulama gerçekleştirilir. İlk aşamada kedinin üzerinde bulunan piri tedavi edilir. İkinci aşamada ise ev içerisindeki çevresel piri tedavi edilir.

Kediler için pire tedavisi uygulayan çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların kullanımına başlamadan önce mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir. Veteriner hekim tavsiyesine uyularak ilaçlamaya başlanmalıdır. İlaçlar sprey, toz, damla veya tablet formda olabilmektedir.

İlaçlamanın etkili olabilmesi için kedinin yaşam alanının da ilaçlanması gerekir. Evde bulunan mobilyalara, halılara, yataklara ilaç uygulanması gerekmektedir. Pirelerin yoğun olarak bulunduğu yerler genellikle yatak odalarında ve oturma odalarında olmaktadır. Uygulamanın etkili olabilmesi için tüm alanların detaylı şekilde ilaçlanması önemlidir.

Ayrıca pirelerin yaşam döngüsündeki önemli bir aşama olan yumurtaların da yok edilmesi gerekir. Bazı ilaçlar yumurtaları da etkileyerek gelişim aşamasındaki pirileri yok edebilmektedir. Bu sayede pire sorununun tekrarlaması engellenmiş olur.

Kedi Paraziti Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerin parazit problemi olup olmadığının anlaşılması için veterinere götürülmesi gerekir. Veteriner hekim öncelikle kedinin yaşadığı belirtileri dinleyip fiziksel muayenesini yaparak bu durumun bir parazit probleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığına karar verecektir.

Gerekli görüldüğü taktirde veteriner hekim fiziki muayene sonrası iç parazit kontrolü için dışkı alımı yapabilir. Yine gerek duyulursa dışkıda kurt kılları veya parçaları olup olmadığı kontrolü için mikroskop altında incelenebilir. Kedilerin iç parazitte özellikle solucan gibi sorunları olabilmektedir. Çoğu zaman bu durum dışkıda görülür ancak bazı durumlarda dışkının alınması ve incelenmesi gerekebilir.

Kedi Paraziti Nasıl Geçer?

Kedilerde görülen dış parazitler ancak ilaç kullanımı ile geçebilmektedirler. Kedilerin iç parazitlerinin geçmesi için de ilaç kullanımı gereklidir. Yine gerek duyulursa veteriner tarafından tavsiye edilen doğal yöntemler de iç parazitin geçmesi için kullanılabilir ancak bu yöntemlerin işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için düzenli olarak veterinere gidilmesi şarttır.

Kedi Paraziti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kedilerde görülen iç ve dış parazit tedavisi farklı süreçlerde gerçekleşir. Kedi iç paraziti tedavisi genellikle tek doz ilaçlama ile gerçekleşebileceği gibi bazı durumlarda ilacın belirli aralıklarla tekrar edilmesini de gerektirebilir. Tedavinin ne şekilde olacağına veteriner hekim karar verecektir.

Kedi dış parazit tedavisinde ise süreç çok katmanlı olabilir. Öncelikle kedinin üzerindeki piri yok edebilmek için ilaç kullanılması gerekir. Sonrasında ev içerisindeki pirilerin yok edilmesi gerekecektir. Bu pirileri temizlemek için özel olarak üretilmiş ilaçlar kullanılması önemlidir. Pirileri ilaclamak ayrıca pirilerin yumurtalarının yok edilmesini de sağlayacaktır. Tedavi sürecinin ne kadar süreceği pir türüne ve yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kedi Paraziti Nasıl Önlenir?

Yavru kedi bakımı oldukça keyifli bir süreçtir fakat sorumlulukları da bir o kadar fazladır. Özellikle ilk 6 ay boyunca kedinizin her gün dikkat edilmesi gereken bazı noktalara özen göstermelisiniz ki sağlıklı büyüsün.

Kedilerde görülen iç ve dış parazit sorunlarının önlenebilmesi için düzenli kontroller yapılmalıdır. Veteriner hekim tavsiyelerine uyularak kontroller düzenli şekilde yapılmalıdır.

Yine veteriner hekim tavsiyesine göre önleyici amaçlı ilaçlar kullanılabilir. İç ve dış parazit sorunlarına karşı koruyuculuğu olan ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların düzenli kullanımı kedileri iç ve dış parazitlerden koruyacaktır.

Özellikle yaz aylarında kene riski artmaktadır. Bu yüzden yaz aylarında kene enfeksiyonlarına karşı koruyucu ilaçların kullanılması önemlidir.

Parazit sorunu olan bir hayvanla temas eden ya da o hayvanın bulunduğu ortamda kalan kişilerin de dikkatli olması gerekir. Çünkü kedilerle temas eden kişilerde de kene ya da başka bir haşerenin ısırma riski vardır.

Parazit sorunu olan bir hayvanla temas eden kişiler, ellerini düzenli yıkamaya ve tırnaklarını kısa tutmaya özen göstermelidirler. Ayrıca hayvanla doğrudan temas etmekten de kaçınmalıdırlar.

Kedi Paraziti İnsana Geçer mi?

Kedilerle temas eden kişilerin dikkat etmemesi durumunda bazı parazitlerin insana geçiş yapma durumu olabilir. Pireler insanlara geçebilen en yaygın kedi dış parazitleridir.

Ayrıca kedilerle temas eden kişilerin ayak ve el tırnaklarında mantar oluşumu riski de vardır. Mantarı oluşturan etken genellikle derinin doğrudan kirli zeminlere ya da parazit bulaşmış objelere teması sonucu oluşmaktadır.

Kedi Paraziti Gözle Görülür mü?

Pirelerin gözle görülme ihtimali vardır çünkü pireler oldukça küçük boyutlara sahip olabilirler ancak pire dışkıları gözle görülebilir. Pire dışkıları genellikle kahverengi ya da siyah renkte olurlar. Sert yüzeylerden kolaylıkla düşebilen bu dışkular temiz bir yüzeye düştüğünde görülmeleri daha da kolaylaşır.

Pire dışkularını görmek için temiz bir kağıt ya da kumaş parçasını alıp üzerine biraz bastırmak yeterlidir. Pire dışkıları burada siyah ya da kahverengi renkte görülecektir.

Kedi Paraziti Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kedilerdeki parazit sorunlarının tedavi edilmemesi durumunda ciddi sağlık problemleri oluşabilir. Kedilerin yaşadığı ağrılı ve acılı dönemler olabilir.

İç parazitlerin tedavi edilmemesi durumunda kedilerde ölüme varan riskli sağlık problemleri oluşabilir.

Scroll to Top