Kedilerin İshali: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde ishal, yemek borusunun iltihaplanması ve mide bulantısı ile birlikte sindirim sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelir. İshalin nedenini ve en iyi tedavi yöntemlerini öğrenmek için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kedilerde İshal Nedir ve Neden Olur?

Kedilerde ishal, kedilerin dışkısının sulu olması durumudur. İshal kedilerde bakteriyel enfeksiyonlara, parazitlere veya mamaya ani geçiş, yanlış beslenme, stres ve çevresel değişiklikler gibi sindirim sisteminde yaşanan değişikliklere bağlı olarak meydana gelir. Ayrıca virüs, böcek ısırıkları, toksik madde tüketimi ve bazı yiyecek veya ilaçlara karşı gelişen alerjilerin de kedilerde ishal nedenleri arasında yer alır.

Kedilerde ishal akut veya kronik olarak sınıflandırılır. Akut ishal, birkaç gün veya daha kısa sürelerde kendiliğinden geçebilen ishal türüdür. Akut ishal kedinin sağlığını ciddi şekilde tehdit etmezken, kronik ishal daha uzun süredir devam eden ve aralıklı olarak ortaya çıkan ishal türüdür. Kronik ishal, daha ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir.

Kedi İshali Belirtileri Nelerdir?

Kediler ishal olduğunda dışkıları normalden daha sulu ve yumuşak olur. İshal ile birlikte görülebilecek diğer belirtiler şunlardır:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İştah kaybı
  • Ateş
  • Karın ağrısı
  • Depresyon
  • Enerji kaybı
  • Dehidratasyon

Kedilerde İshalin Tedavisi

Kedinizde ishal tespit ettiyseniz öncelikle veteriner hekime danışmalısınız. Veteriner hekim kedinizin semptomlarına ve tıbbi geçmişine dayanarak muhtemel bir teşhis koyacaktır. Eğer kedinizin ishalinin nedeni stres veya beslenme değişikliği ise veteriner hekim özel bir diyete geçişini önerebilir. Bununla birlikte kedilerin ishalinde probiyotikler sindirim sağlığını desteklemek için faydalı olabilir.

Kedilerde ishalin nedeni bakteriyel enfeksiyon ise veteriner hekiminiz antibiyotik tedavisi önerecektir. Parazitler kedinin sindirim sistemi sağlığını olumsuz etkileyebileceği için, veteriner hekiminiz parazit şüphesi durumunda parazitik ilaçlar verebilir. Viral enfeksiyonlar da kedilerde ishalin nedenlerinden biri olduğu için, kedinizin aşılama takvimini kontrol etmelisiniz. Kedinizin aşıları eksik veya uygunsuz ise veteriner hekiminiz gerekli aşılamaları yapabilir.

Kedilerin ishalinde önemli olan bir diğer konu ise sıvı kaybının önlenmesidir. İshal olan kediler yoğun sıvı kaybından dolayı dehidratasyon riski taşıdıkları için su içmelerini sağlamalı ve sıvı elektrolit takviyesi için veteriner hekiminizin önerdiği ölçülerde Ringer Solüsyonu vermelisiniz. Ayrıca Ringer Solüsyonu’nu kedinize enjekte edebilmek için bir iğne setine ihtiyaç duyacaksınız. Bu seti bir veteriner kliniğinden temin edebilir veya veteriner hekiminizin önerisiyle kendiniz kediye iğne yapabilirsiniz.

Kedilerde İshal Nasıl Önlenir?

Kedilerde ishalin önlenmesi için alınabilecek bazı tedbirler şunlardır:

  • Kedinizin düzenli sağlık kontrollerinden geçmesini sağlayın.
  • Kedinizin aşı takvimini kontrol edin ve eksik aşılarını tamamlayın.
  • Beslenme alışkanlıklarını yavaş yavaş değiştirin.
  • Kedinizin tükettiği mamayı zamanla artırarak geçiş yapın.
  • Kedinizin sindirim sağlığını desteklemek için özel probiyotik takviyeler kullanın.
  • Tuvalet hijyenine dikkat edin ve kedinizi temiz tutun.
  • Kedinizin bulunduğu ortamı stres faktörlerinden uzak tutun.

Kedi İshali Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedi dışkısı sulu olursa ne olur?

Kedilerin dışkısının sulu olması kedinin ishal olduğu anlamına gelir. Kedilerde ishal yemekteki ani değişikliklerden stres ve çeşitli sağlık sorunlarına kadar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

İshal olan kediye süt verilir mi?

İshal olan kedilere süt vermek sindirim sistemini daha da zorlayacağı için tavsiye edilmez.

Kedi ishaline yoğurt iyi gelir mi?

Yoğurt probiyotik içeriği sayesinde kedilerin sindirim sağlığını destekler ancak ishal olan bir kediye yoğurt vermeden önce mutlaka veteriner hekime danışmalısınız.

Scroll to Top