Kedi Lösemi Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kediler, birçok bulaşıcı hastalığa açık hayvanlardır. Özellikle yavru kedilerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan, bu hastalıklara yakalanma ihtimalleri daha yüksektir. Kedi sahibi olan herkes, dostlarının sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmesini ister. Yavru kedi bakımı ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de kedi lösemi aşısıdır. Kedi lösemi aşısı hakkında bilinmesi gerekenleri ve kedileri hangi hastalıklara karşı koruduğunu yazımızda bulabilirsiniz.

Kedi Lösemi Nedir?

Kedi löseminin tam adı “Feline Leukemia Virus” yani “Kedilere özgü lösemi virüsüdür”. Kedi lösemi virüsü (FeLV), kedilerin bağışıklık sistemini altüst eden ve onlarda çeşitli hastalıklara yol açan bir virüstür. Adeta bir kanser türü olan kedi löseminin birçok alt türü vardır. Bu alt türlerden herhangi biri ile temas eden kedi, başka bir kediye göre daha fazla risk altındadır.

Kedi löseminin en yaygın belirtisi iştahsızlıktır. Kedi lösemi virüsüne yakalanan dostlarımızda anemi adı verilen kansızlık durumu ortaya çıkar ve bu da iştahsızlığa sebep olur. Ayrıca kedilerde ateş, ishal, kilo kaybı, diş etlerinde ve gölgelerinde sararma gibi belirtiler görülür.

Kedi Lösemi Aşısı Nedir?

Kedi lösemi aşısı, kedilerin kedi lösemi virüsüne (FeLV) karşı bağışıklık kazanması için yapılan aşılama işlemidir.

Kedi Löseminin Belirtileri Nelerdir?

Kedi löseminin birçok belirtisi vardır ancak bu belirtiler başka hastalıklarda da görülebilir. Bu nedenle kedinizde kedi lösemi belirtisi olduğunu düşündüğünüzde mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız. Kedi löseminin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • İştahsızlık
  • Yüksek ateş
  • Kilo kaybı
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı
  • Gözlerde ve ağız içindeki dokularda yaralar
  • Gözlerde akıntı
  • Kusma
  • Soluk diş etleri
  • Güçsüzlük
  • Davranış değişiklikleri

Kedi Lösemi Aşısı Nasıl Uygulanır?

Kedi lösemi aşısı, kedinin ön bacaklarının iç kısmına subkutan (cilt altına) enjeksiyon şeklinde uygulanır. İlk aşılama 8-9 haftalıkken yapılır. Ardından 12-13 haftalıkken tekrar aşılanmalıdır. Eğer kedi lösemi aşısının ilk dozunu 12-16 haftalık arasında uygularsanız ikinci dozu 16-20 hafta arasında uygulayabilirsiniz. Yılda bir kez tekrarlanması gereken bu aşılama ile kedinizin kedi lösemi virüsüne karşı bağışıklığı devam ettirilebilir.

Kedi Lösemi Aşısı Kedilere Zarar Verir mi?

Pek çok veteriner hekimin tavsiye ettiği kedi lösemin aşısı, kediler için güvenli bir aşılama işlemidir. Ancak her aşılama işleminde olduğu gibi bazı nadir yan etkiler görülebilir. Kedinizin aşı olduktan sonra ön bacaklarının iç kısmında şişlik oluşabilir. Bu genellikle cilt altına uygulanan aşıdan kaynaklanan lokal bir reaksiyondur ve zamanla kendiliğinden geçer. Ayrıca kedinizin vücudu aşıya tepki gösterdiği için hafif ateş ve halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Eğer aşılama sonrası kedinizin sağlığı ile ilgili herhangi bir endişeniz olursa mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kedi Lösemi Aşısı Fiyatları 2023

Kedi lösemi aşısı fiyatları, uygulandıkları bölgeye ve veteriner kliniğine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle ilk aşılama ile ikinci aşılama arasında bir aylık süre bulunur. Bu nedenle maliyetli bir aşılama süreci olabilir. Kedi lösemi aşı fiyatları hakkında net bilgi almak için veteriner kliniğinizle iletişime geçebilirsiniz.

Kedi Lösemi Aşısı Zorunlu mu?

Kedi lösemi aşısı zorunlu değildir ancak veteriner hekim tarafından tavsiye edilmektedir. Kedi besleyen herkes, dostlarının sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmesini ister. Bu nedenle kedi löseminin belirtilerini iyi bilmek ve gerek görürseniz veteriner hekiminizle kedi lösemi aşısı hakkında görüşmek önemlidir.

Aşılı Bir Kedi Lösemi Hastalığı Bulaştırabilir mi?

Nadir de olsa bazı aşılamalar kedilerin bağışıklık sistemlerinde geçici değişikliklere sebep olabilir. Bu değişiklikler sonucu kedilerin bazı hastalıkları (kedi gribi, kedi lösemin) hafif formlarını bulaştırabilme ihtimalleri vardır. Ancak bu durum oldukça nadirdir ve aşının sağladığı koruma ile kıyaslandığında önemsizdir.

Scroll to Top