Yavru Kedi Besleme Rehberi: Yavru Kedim Ne Yer?

Kedinizin sizinle birlikte bir hayatı olduğu için şanslı olduğunu, sizin de onun hayatına bir kedi olarak değil, bir aile ferdi olarak girdiğini ve bu yüzden ona bir aile ferdi gibi davrandığınızda içinizin rahat ettiğini varsayıp başlayalım. Bu durumda olduğunuzu varsayıp devam ettiğimizde, yavru kedinizin beslenmesiyle ilgili her ayrıntıyı titizlikle incelemeniz ve ona göre hareket etmeniz gerektiğini de aynı şekilde varsayıyoruz. Çünkü bir kedi ailesi olarak, yavru kedilerin gelişimi ve sağlığı için uygun beslenmenin önemini biliyorsunuzdur.

Yavru kediler çok hızlı büyüyen hayvanlardır. Doğumdan sonraki 18 hafta boyunca yavru kedinin vücut gelişimine destek olacak, bağışıklık sistemini güçlendirecek ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacak yiyeceklerle beslenmesi gerekir. Yavru kedi mamaları, gelişim dönemindeki kedilerin ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini içerir. Ancak yavru kedinizi beslerken sadece mama seçiminde dikkat etmeniz gerekenlere odaklanmanız da yeterli olmayacaktır. Evet, doğru mama seçimi yavru kedinizin gelişimi için kritik öneme sahiptir; fakat bununla birlikte mama seçiminden beslenme düzenine kadar yavru kedilerin beslenmesiyle ilgili tüm detaylara dikkat etmeniz gerekir. Bu detaylara dikkat ederek hareket ettiğinizde hem kedinizin mutlu olmasını sağlayacak hem de sağlıklı bir şekilde büyümesine katkı sunacaksınız.

Yavru Kedi Nasıl Beslenir?

Yavru kedi besleme tekniği diye bir şey yoktur ama yavru kedinizi sağlıklı bir şekilde büyütmek istiyorsanız onun nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Yavru kedilerin nasıl besleneceği ile ilgili bilmeniz gereken bazı temel noktalar vardır. Bu temel bilgileri edinerek yavru kedinizi sağlıklı bir şekilde besleyebilirsiniz.

Yavru kedilerin doğduktan sonraki 3-4 haftalık süre zarfında anne sütü ile beslenmeleri çok önemlidir. Anne kedi yoksa, yavru kedilerin süt maması ile beslenmesi gerekir. Eğer bu dönem geçildiyse ve yavru kedi artık katı yiyecekleri tüketebiliyorsa, kuru mama ile beslenmeye başlayabilir. Yavru kediler yaklaşık 4 haftalık olduklarında katı yiyecekleri tüketmeye başlar ve 8 haftalık olduklarında tamamen sütten kesilmiş olurlar. Bu dönemdeki kedileri beslerken sadece mama ile beslenmelerini beklememelisiniz. Yavru kediler oyun oynarken çok fazla enerji harcarlar ve bu nedenle sık sık yemek yemeye ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden kedinizi beslerken sık fakat az öğünle beslenmesine dikkat etmelisiniz.

Yavru kediler günde 3-4 kez beslenebilirken, 8 haftalıktan küçük olan kediler günde 4-6 kez beslenmelidir. Yavru kedinizi beslerken mamayı bir tabağa koymalı ve mamayı yerken rahat etmesi için iyice ezmelisiniz. Eğer kediniz 4 aydan küçükse mamasını sulandırarak yumuşatmanız da iyi olacaktır. Yavru kedinizi beslerken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da suyunun her zaman taze olmasıdır. Taze su, kedinizin sağlığı için büyük önem taşır ve suyun taze olması gereklidir.

Kedi Yavrusu Ne Yer? Kedi Yavrusu Beslemek İçin Mama Seçimi

Yavru kedi beslemek için öncelikle uygun mamayı seçmeniz gerekir. Yavru kediler için özel olarak formüle edilmiş yavru kedi maması kullanmalısınız çünkü standart kedi maması yavru kedilerin gelişimini destekleyecek besin öğelerini içermez. Yavru kediler büyüme dönemindedir ve bu nedenle onlara yetişkin bir kediye göre daha fazla protein, yağ ve vitamin içeren yiyecekler gerekir. Yavru kedi maması da tam olarak bu ihtiyacı karşılamak üzere özel olarak hazırlanır.

Yavru kedi maması seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:

  • Mamanın içeriğini kontrol edin: Kaliteli bir yavru kedi maması seçin. Mamanın içeriğinde yüksek kaliteli protein kaynakları (tavuk, somon gibi) ve gerekli vitamin ve mineraller bulunmalıdır.
  • Yavru kediye uygun olduğundan emin olun: Seçtiğiniz mamanın yavru kediler için uygun olduğundan emin olun. Bazen mamaların üzerinde “kitten” yani “yavru kedi” ibaresi yer alır. Bu tarz mamaları tercih etmeniz daha doğru olacaktır.
  • Marka tercihi: Güvenilir ve bilinen markalardan yavru kedi maması satın almanız daha iyi olacaktır.
  • Alerji kontrolü: Kedinizin daha önceki beslenme dönemlerinde herhangi bir yiyeceğe karşı alerjisi olup olmadığını kontrol edin. Eğer varsa bu tarz mamalardan uzak durmalısınız.

Kediniz 4 aylıktan küçükse mamasını sulandırarak yumuşatmayı ve ezmeyi unutmayın. Ayrıca yaş mama da tercih edebilirsiniz çünkü yaş mama hem sıvı alımını destekler hem de kedinizin dişlerini sağlıklı tutar.

Kedileri Ne Sıklıkta Beslemeliyiz?

Kedileri besleme sıklığı, kedinin yaşına, sağlık durumuna ve yaşam tarzına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

  • Kediler genel olarak günde 2 kez beslenirler. Ancak çok küçük olan yavru kediler (ilk 4-6 haftalık) daha sık beslenmeye ihtiyaç duyarlar.
  • Hamile veya emziren dişiler ile büyümekte olan yavrular daha fazla besin almalıdırlar.
  • Aktif, hamile veya emziren kediler ile kıyaslandığında yaşlı veya daha az aktif olan kedilerin daha seyrek aralıklarla ve daha az miktarda beslenmeye ihtiyaçları olabilir.

Tüm bunların yanında her kedinin kendine has özellikleri olduğunu ve bu yüzden bazen tek düze bir beslenme programının uygun olmayabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Kedinizin size özel bir bakıma veya özellikle ihtiyacı olup olmadığını anlamak için veteriner hekiminize başvurabilirsiniz. Böylece onun ihtiyaçlarına en uygun diyet planını oluşturabilirsiniz.

Kedilere Hangi Gıdalar Verilebilir?

Kedilere verilebilecek gıdalar şunlardır:

  • Tavuk, hindi, dana veya kuzu eti gibi pişirilmiş ve baharatsız etler
  • Pişirilmiş yumurta
  • Peynir, yoğurt gibi süt ürünleri
  • Bezelye, havuç, brokoli gibi pişirilmiş sebzeler
  • Pirinç veya makarna gibi pişirilmiş tahıllar
  • Kedilerin sağlıklı yağ asitleri alması için balık verilebilir ancak bu da sık olmamak koşuluyla

Kedilerin sindirim sisteminin insanlardaki gibi olmadığını ve birçok gıdayı sindirmekte zorlandıklarını unutmamalısınız. Bu yüzden onlara vereceğiniz gıdaların sınırlı olması gerekiyor.

Kedilere Verilen Gıda Ne Olursa Olsun İyi Olmaz mı?

Ne yazık ki bu doğru değil. Kediler de tıpkı insanlar gibi bazı gıdaları sindirmekte zorlanır ve hatta bazı gıdalar onların sağlıklarına ciddi şekilde zarar verebilir. Bu yüzden onlara verdiğiniz gıdaların güvenli olduğundan emin olmalısınız.

Kedilere Verilmemesi Gereken Gıdalar Nelerdir?

Kedilerin sağlık sorunları ile karşılaşmamaları için aşağıdaki gıdalardan uzak durmanız gerekir:

  • Çikolata
  • Kafein
  • Sarmısak, soğan, pırasa
  • Mısır
  • Doku yani şekerli sakızlar
  • Pişmemiş yumurta
  • Süt
  • Mantar

Kedilerin her biri farklı özelliklere sahiptir ve bu yüzden onlara yaklaşımı da farklılık gösterir. Bu durum beslenme düzenine de yansır çünkü her kedinin kendine özel bir diyet programına ihtiyacı olabilir.

Scroll to Top