Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılır? Kısırlaştırma Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kedileri sahiplendikten sonra en çok merak edilen konuların başında kedi kısırlaştırma zamanı gelir. Kısırlaştırma kedilerin üremesini engelleyen bir cerrahi işlemdir. Bu nedenle bu işlemin ne zaman yapılacağı ve önemi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Kısırlaştırma işlemi veteriner hekimler tarafından güvenli bir ameliyat masasında yapılır. Kedi sahiplerinin merak ettiği konulardan bir diğeri de kısırlaştırmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerdir. Bu yazımızda “Kediler ne zaman kısırlaştırılır?” başta olmak üzere kedi kısırlaştırma hakkında aklınıza takılan tüm detaylar sizlerle.

Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Kediler 6-8 aylık olduklarında kısırlaştırılabilir. Bu dönem kedilerde cinsel olgunluğa eriştikleri ve üreme yeteneğinin kazandıkları dönemdir. Ancak daha erken dönemde kısırlaştırma işlemi de mümkündür. Özellikle sokak hayvanlarının sorumluluğunu alan kişilerde erken kısırlaştırma daha uygun bir tercih olabilir. Erken kısırlaştırma 2-3 aylık kedilerde güvenle yapılabilen bir operasyondur.

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Yavru kedilerin cinsel olgunluğa ulaşması 5-7 ayı bulabilir. Bu süre zarfında kedilerde çeşitli davranışsal değişiklikler meydana gelir. Özellikle erkek kedilerde işaretleme davranışı başlar. Bu nedenle erkek ve dişi kedilerin aşırı üremesinin engellenmesi için kısırlaştırma işlemi 4-6 aylıkken yapılmalıdır. Kedilerin istenmeyen yavru doğumlarının engellenmesi için en uygun dönem burasıdır.

Aslında kediler istendiği zaman herhangi bir sağlık problemi yoksa günün her saatinde kısırlaştırılabilir. Ancak operasyon sonrasında kedilerin dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle ilk kez kısırlaştırma olacak kedilerin hafta içi ve gündüz saatlerinde bu işlemi olması daha sağlıklı bir tercih olabilir.

Kedilerde Erken Kısırlaştırma

Kediler 8-12 haftalık olduklarında erken kısırlaştırma işlemi yapılabilir. Erken kısırlaştırmanın güvenli olduğu düşünülse de bazı veteriner hekimler tarafından uygulanmayabilir. Bu nedenle erken kısırlaştırma olacak kedilerin bu işlemi yapan bir veteriner kliniğinde olması önemlidir.

Erken kısırlaştırma hem yavru kedilerin hem de anne kedilerin sağlığını korur. İstem dışı gebelik yaşayan anne kedilerin çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşma riski artar. Yavru kedilerin bakımı oldukça zahmetli ve masraflıdır. Bu nedenle sokak veya bakımevlerindeki hayvanların sorumluluğunu alan kişiler erken kısırlaştırma yöntemini tercih edebilir.

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi kısırlaştırma öncesi dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Ameliyat öncesi açlık: Kedilerin cerrahi operasyon öncesinde anestetik maddeyi tolere edebilmesi için en az 8 saat aç kalması gerekir.
  • Aşılama: Kedilerin kısırlaştırma operasyonuna alınmadan önce karma aşılarının yapılmış olması gerekir. Ayrıca kedi gribi aşısının da uygulanması önemlidir.
  • Safra kesesi: Kedi safra kesesi ameliyatı geçirebileceği için eğer safra kesesi varsa sağlığı açısından önemlidir.
  • Yaş: Çok genç veya yaşlı kedilerde ameliyat riski daha fazla olabilir.

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra

Kedilerin ameliyatı başarıyla tamamlandıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:

  • Dinlenme: Kedilerin ameliyat sonrası dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Mümkünse sessiz bir odada kalması sağlanmalıdır.
  • Sıvı ve katı gıda tüketimi: Kedilerin sıvı ve katı gıda tüketimine ameliyattan birkaç saat sonra başlanabilir. İlk etapta su ve ardından kedilere özel mamaların verilmesi gerekir.
  • Dikiş kontrolü: Kedilerin ameliyat sonrası dikiş yerlerinin kontrol edilmesi önemlidir. Şişlik, kanama veya enfeksiyon belirtisi olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Kum kullanımı: Kedilerin dikiş yerlerinin kontrol edilmesinden sonra kumuna ulaşabilmesi için hareket etmesine izin verilmelidir. Ancak bazen kumun dikişlere zarar verme ihtimali olabilir. Bu nedenle sert olmayan yumuşak zeminlerde kalması sağlanmalıdır.
  • Tüy dökme ve iştahsızlık: Kedilerde ameliyat sonrası tüy dökme ve iştahsızlık görülebilir. Genellikle geçicidir ancak uzun süre devam ederse veteriner hekime danışılmalıdır.

Kedi Kısırlaştırmanın Faydaları

Kedileri sahiplenen kişilerin en çok merak ettiği konuların başında “kedilerde kısırlama zararları” gelir. Bu konu hakkında net bir bilgi sahibi olamayan kişiler, kısırlştırmanın zararlarından çok faydalarına odaklanmalıdır.

Kedileri kısırlaştırmanın birçok faydası vardır:

  • Cinsel olgunluğa ulaşan kediler davranışsal değişiklikler gösterirler. Özellikle erkek kedilerde işaretleme davranışı artar ve sıklaşır. Dişi kedilerse daha huysuz ve tüllemeli olabilirler. Kısırlaştırma bu davranışların ortadan kaldırılmasında etkilidir.
  • Ortalama ömrü uzatabilir: Yapılan araştırmalarda kısırlştırmanın uygulanmadığı kedilere göre ortalama ömrünü uzattığı görülmüştür.
  • Davranışsal problemleri azaltabilir: Kedilerde cinsel olgunlukla birlikte hırlama, tüy yolma, tüy dökme ve aşırı bağlanma gibi davranışsal problemler artar. Kısırlama bu davranışların azalmasında etkili olabilir.
  • Sağlık risklerini azaltabilir: Kısırlştırma erkek ve dişi kedilerin sağlığı açısından önemlidir. Özellikle dişi kedilerde meme kanseri riskini azaltırken erkeklerde prostat sorunlarının oluşmasını engeller.

Kedi Kısırlaşınca Karakteri Değişir Mi?

Kedilerin karakterinin ameliyat sonrası değişeceği düşüncesi yaygındadır ancak bu doğru bir bilgi değildir. Kısırlştırma operasyonu geçiren kedilerin karakterleri aynı kalır. Operasyonla ilgili değişiklik sadece üreme fonksiyonlarında olur.

Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılır? Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sokak hayvanlarının sorumluluğunu alan kişiler, sokakta yaşayan hayvanların sayısını azaltmak için erken kısırlaştırmayı tercih edebilirler. Erken kısırlaştırma hem yavru hem de anne kedilerin sağlığını korur. İstem dışı gebelik yaşayan anne kediler çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler.

Evcil hayvan sahipleri de “kedim ne zaman kısırlaştırılmalı” diye merak ederler. Kediler cinsel olgunluğa ulaştıklarında yani yaklaşık 6 aylıkken güvenle kısırlaştırılabilirler.

Scroll to Top