Yavru Köpek Bakımı: 1 Yaşına Kadar Dikkat Etmeniz Gerekenler
Köpekler, sadakatleri ve sevgileriyle tanınan evcil hayvanlardır. Onlar için bir aile gibi davranır, her ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırız. Ancak bir köpeği sahiplenmeden önce, onunla bir ömür boyu ilgilenmeniz gerektiğini unutmayın. Özellikle yavru köpekler oldukça masum ve sevimlidir; fakat büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirirler. Yavru köpek bakımı, hem onların sağlığı hem de sizin köpeğinizle mutlu bir hayat geçirmeniz için son derece önemlidir. Bu nedenle, ilk günlerden itibaren dikkat etmeniz gereken hususları iyi bilmeniz ve uygulamanız gerekir.
Köpek bakımı ile ilgili deneyimli kişiler bile yavru köpek bakımı söz konusu olduğunda tereddüt yaşayabilir. Çünkü özellikle ilk aylarda yavrular hassastır ve pek çok şeye ihtiyacı vardır. Tüm bu süreçleri doğru yönetmezseniz hem onların sağlığını tehlikeye atar hem de ilerleyen dönemlerde davranışsal problemler yaşamasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle “Yavru köpek bakımı nasıl yapılır?” diye düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken maddeleri sizler için derledik.
1. Yavru Köpeği Eve Alırken Dikkat Edin
Evde bir köpek beslemek istiyorsanız, öncelikle kararınızı vermeniz ve bunu ailenizle paylaşmanız gerekiyor. Eğer aile içinde bu konu ile ilgili bir uzlaşma yoksa, köpek sahibi olmak uzun vadede sorunlara yol açabilir. Bu nedenle özellikle yavru köpek bakımı konusunda deneyimli kişilerin sahiplenmesi önerilir. İlk günlerde anne sütü alamamış veya erken ayrılmış bir yavru köpek, bakım gereksinimi açısından deneyim gerektirir. Bu tür bir köpeği ilk kez sahiplenen kişilerin, ona nasıl bakacağı ve ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı konusunda bilgi edinmesi gerekir.
2. Sosyalleştirme Sürecini İyi Yönetin
Köpeğinizin doğru bir şekilde sosyalleşmesi, onun tüm hayatı boyunca eğilimlerini belirleyen en önemli faktörlerden biri olur. Bu nedenle yavru köpek bakımı sürecinde sosyalleştirmeye dikkat etmelisiniz. Yavru dönem, sosyalleşme için en kritik dönemdir. Bu dönemde yeterli sosyalleşmeyi yapmayan köpekler, ileri yaşlarda farklı sorunlar ile karşılaşabilir. Bu da onların başta davranışsal problem olmak üzere çeşitli problemler yaşamasına ve uzun vadede daha masraflı bir bakım gerektirmesine neden olur.
Sosyalleştirme sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç madde bulunuyor:
- Sürüntücüktüklerinde, aile bireylerinin onlara yaklaşarak konuşması ve mümkünse koklamalarına izin vermelisiniz.
- Farklı yüz ve kokular ile tanışmalarını sağlamalısınız.
- Evde başka evcil hayvanlar varsa, onlarla tanışmalı ve kaynaşmalarına izin vermelisiniz.
- Farklı ortamlarda zaman geçirmeleri için fırsatlar yaratmalısınız. Örneğin; parka götürmek, kafes veya araba gibi farklı taşıma araçlarını deneyimlemeleri, farklı sesler ile tanışmaları sosyalleşme için oldukça önemlidir.
3. Sağlık Kontrollerini Aksatmayın
Köpeğinizin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi için gerekli tüm sağlık kontrollerini yaptırmalısınız. İlk hafta içerisinde veteriner hekime götürerek genel sağlık kontrolünü sağlamalısınız. Bu sayede herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını öğrenebilir ve ona göre bir bakım planı oluşturabilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak götürerek büyüme evresine uygun aşılarını yaptırmalı ve parazit ilaçlamalarını aksatmamalsınız.
4. Doğru Beslenmesine Dikkat Edin
Köpeklerin gelişiminde beslenme en önemli faktörlerden biridir. Özellikle yavruluk döneminde doğru beslenme, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi destekler. Yavru köpek mamaları, içerdikleri protein, vitamin ve mineral zenginliği sayesinde yavruların ihtiyacını karşılar. Onların yaşı, cinsi ve kilosuna uygun mama seçimi yapmak oldukça önemlidir. İlk aylarda anne sütü alan yavruların, sütten kesilmesiyle birlikte mamaya adapte olması gerekir. Mama değişimini yavaş yavaş yapmak, sindirim sisteminin daha iyi tolere etmesini sağlar ve olası mide rahatsızlıklarını önler. Ayrıca yavru köpeklerin kıkırdak ve kemik gelişimini destekleyen ek gıdalar ile beslenmesi gerekir.
5. Doğru Eğitimi Alın
Köpek eğitimi denildiğinde genelde sadece tuvalet eğitimi akla gelir. Oysa yavru köpek bakımı sırasında onlara her konuda eğitim vermeniz gerekir. Özellikle 6 aya kadar olan dönemde doğru eğitim verildiğinde, ileri yaşlarda daha az eğitim ile davranışsal problemlerin üstesinden gelinir.
Yavru köpeklere eğitim verirken dikkat etmeniz gereken bazı maddeler bulunuyor:
- Eğitim sırasında sabırlı olmalısınız çünkü onların her şeyi anlaması zaman alır.
- Olumlu pekiştirme yöntemini kullanmalısınız. Köpekler, ödül aldıklarında tekrar aynı davranışı sergileme isteği duyarlar.
- Kısa seanslar halinde eğitim vermelisiniz çünkü uzun süreli eğitim onları yorabilir ve isteksiz hale getirebilir.
6. Onlara Sevginizi Gösterin
Köpekler, sevgi ve ilgiye en çok ihtiyaç duyan evcil hayvanlardır. Onlara ne kadar çok sevgi ve ilgi gösterirseniz, o kadar mutlu olurlar. Ayrıca sizinle kuracakları bağın kuvvetlenmesi, onların daha kolay eğitilmesini sağlar ve davranışsal problemler yaşamasını engeller.
Onlara sevgi gösterirken dikkat etmeniz gereken noktalar:
- İlk günlerden itibaren onlara dokunmalı ve konuşmalısınız.
- Oyunlar oynayarak enerjilerini atmalarına yardımcı olmalısınız.
- Kazandıkları ödülleri sürekli olarak onlarla paylaşmalısınız.
7. Yavru Köpek Bakımı İçin Gerekli Eşyaları Temin Edin
Köpeğinize en iyi bakımı sağlamak için doğru eşyalara sahip olmanız gerekir.
- Mama kabı ve su kabı: Onların ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış kapları tercih etmelisiniz.
- Yatak: Konforlu bir yatak, dinlenmeleri ve uyumaları için önemlidir.
- Ayağı yüksek tasma: Köpeğinizin boynuna zarar vermemesi için ayak yüksek tasmayı tercih etmelisiniz.
- Kuyruk yüksek tasma: Eğer cinsinin kuyruğu tasmaya değiyorsa kuyruk yüksek tasmayı tercih ediniz.
- Köpek oyuncakları: Onların enerjisini atmalarına yardımcı olmak için çeşitli oyuncaklardan temin edebilirsiniz.
- Köpük: Özellikle yavruluk döneminde ısırma davranışı sık görülür; bu nedenle köpük oyuncaklar ile dişlerini geliştirebilirsiniz.
8. Onların Temizliğine Dikkat Edin
Köpeklerin temizliği, onların sağlığı kadar sizin de sağlığınızı etkiler. Bu nedenle yavru köpek bakımı sırasında onların temizliğine özen göstermelisiniz.
- Diş sağlığı: Diş etlerinin sağlıklı kalması için diş fırçası ve diş macunu ile dişlerini fırçalayabilirsiniz. Ayrıca diş ipi kullanarak diş aralarını da temizleyebilirsiniz.
Diş sağlığı için veteriner hekimin önerdiği diş macunları kullanabilirsiniz.
Ayrıca diş sağlığı için özel olarak üretilmiş köpek mamalarını tercih edebilirsiniz.
Köpeğinizin sağlığı için mamada yer alan protein çeşidi oldukça önemlidir.
Mama seçiminde veteriner hekiminizin önerilerine kulak vermelisiniz. - Tüy bakımı: Özellikle uzun tüylü cinslerin tüylerini düzenli olarak taramalı ve dolaşıklıkların çözülmesini sağlamalısınız.
Tüy dökme mevsimlerinde daha sık tarama yaparak evin içinde tüy dağınıklığını azaltabilirsiniz.
Tarama işlemi sırasında tüy dökülmesini azaltmaya yardımcı olacak fırçaları tercih edebilirsiniz.
Köpeğinizin tüy yapısına uygun fırça seçimi yapmak da önemlidir. - Banyo: Yavru köpeğinizi çok sık yıkamaktan kaçınmalısınız çünkü bu onların cildini kurutabilir.
Köpeğinizin banyo ihtiyacını hissettiğinizde veteriner hekiminizin önerdiği şampuanları kullanmalısınız.
Banyo sırasında tüylerinin daha kolay taranabilmesi için tüylere krem şampuan da kullanabilirsiniz.
Köpeğinizin cildine zarar veren veya alerjik reaksiyon oluşturan şampuanlardan kaçınmalısınız. - Kulak ve ayak bakımı: Kulaklarını düzenli olarak kontrol etmeli ve kir varsa nazik bir şekilde temizlemelisiniz.
Ayak parmak aralarının temizlenmesi, özellikle uzun tüylü cinslerde tüylerin kesilmesi önemlidir.
Ayaklarının hassas olduğu bölgelerde yürümelerine yardımcı olacak ayakkabılar tercih edebilirsiniz.
Köpeğinizin kulaklarına zarar verebilecek sert nesnelerden uzak durmalısınız.
Kulaklarını temizlerken özel olarak üretilmiş kulak temizleme solüsyonlarını kullanmalısınız.
9. Yavruluğun Tadını Çıkarın
Köpeklerin yavruluk dönemi oldukça kısa ve hızlı geçer; bu nedenle her anını değerlendirmek gerekir. Onlarla oyun oynayarak vakit geçirmeli, fotoğraf çekerek anı biriktirmelisiniz. Ayrıca onları eğitmek için vakit ayırmalı ve bu sayede hem sizin hem de onların mutluluğunu arttırmalısınız.