Köpek alacaklar için yavru köpek beslenmesi ve yavru köpek bakımı ile ilgili doğru bilgileri edinmek son derece önemli. Yavru köpekler mama seçiminden beslenme düzenine, ek gıdalardan sağlık kontrollerine dikkat edilmesi gereken birçok farklı konu başlığına sahip.
Bu yazımızda “yavru köpek ne yer” ve “yavru köpek beslenmesi nasıl olmalı” gibi sıkça karşılaşılan soruların cevaplarını bulabilir, yavru dostunuzun sağlıklı bir gelişim göstermesi için beslenme önerilerine ulaşabilirsiniz.
Yavru Köpekler Ne Yer?
Yavru köpekler ne yer sorusunun cevabı aslinde oldukça basit: Kaliteli bir yavru köpek maması! Yavru köpekler daha büyüme ve gelişme evresinde oldukları için protein, vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle kaliteli bir yavru köpek maması ile beslenmeleri son derece önemlidir.
Ayrıca yavru köpeklerde sindirim sistemi henüz tam olarak olgunlaşmadığı için yaş mamalar kuru mamaya göre daha kolay sindirilir. Bu nedenle yavru köpeğinize beslenmeye başladığı dönemde yaş mama tercih edebilirsiniz.
Aşırı Mama Tüketimi Yavruları Etkiler
Köpeklerde aşırı mama tüketimi obeziteye neden olabilir. Bu nedenle yavru köpeğinize vereceğiniz mamayı seçerken içinde bulunduğu gelişim evresine uygun, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayan bir mama tercih etmeniz gerekli. Ayrıca veteriner hekim önerisine göre mama miktarını ayarlamanız da son derece önemli.
Kaç Aylıkken Ne Tür Mama Yemeye Başlarlar?
Köpeklerde mama seçimi yapılırken yaşa göre gelişim dönemleri dikkate alınmalıdır. Buna göre:
- Yeni doğmuş yavrular (0-3 hafta): Yavru köpeklerin anne sütü alamadığı ya da yetersiz kaldığı durumlarda özel yavru köpek süt tozları ile beslenme sağlanabilir.
- Süt dönemindeki yavrular (3-6 hafta): Katı gıdalara yavaş yavaş geçiş dönemidir. Yavru köpek maması tozu su ile karıştırılarak beslenme sağlanabilir.
- Yavru dönem (6 hafta – 4-5 aylık): Yavru köpeklerin büyümesi ve gelişmesi oldukça hızlıdır. Günlük besin gereksinimlerinin yüksek olduğu bir dönemdir.
- Bebek dönem (4-5 aylık – 1 yaş): Yavru köpekler bu dönemde günde 3-4 kez, yetişkin köpeklere göre daha az mama tüketmektedirler. Islak mama ile kuru mamayı karıştırarak ya da ıslatılmış kuru mama tüketerek beslenme sağlanabilir.
- Gençlik dönemi (1-1,5 yaş): Hızlı büyüme bu dönemde de devam etmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.
Yavru Köpeklere Ek Gıda Verilir Mi?
Yavru köpeğinize zaman zaman ek gıda verebilirsiniz, ancak verdiğiniz ek gıdanın onun sağlığı için faydalı olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca ek gıda verirken köpeğinizin alması gereken günlük kalori miktarını aşmamaya dikkat etmelisiniz.
Yavru Köpeklerde Beslenme Alışkanlıkları Nasıl Oluşur?
Yavru köpeğiniz eve ilk geldiğinde beslenme alışkanlıkları henüz oluşmamış olacaktır. Bu nedenle ona sevgi dolu, sabırlı ve dikkatli bir yaklaşım sergileyerek doğru beslenme alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca veteriner hekim önerisi doğrultusunda yavru köpeğinize uygun bir mama seçerek, veteriner hekimin önerdiği miktarda ve düzenli bir şekilde beslenmesine dikkat etmelisiniz. Tüm bunlar yapıldığında yavru köpeğiniz kısa süre içinde sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişirken doğru beslenme alışkanlığı kazanacaktır.
Yavru Köpeğinize Ne Tür Mama Vermelisiniz?
Köpek maması seçiminde veteriner hekim önerisi doğrultusunda hareket etmek son derece önemlidir. Ayrıca seçim yaparken:
- Yavru köpeğin cinsine, yaşına ve mevcut sağlık durumuna uygun bir mama tercih edilmelidir.
- Mamanın içeriğinde bulunan maddeler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
- Mamanın markası güvenilir olmalı, içeriğinde bulunan maddelerle ilgili şeffaf davranmalıdır.
- Mama ambalajında son kullanma tarihi gibi bilgilerin doğru şekilde etiketlendiğinden emin olunmalıdır.
Yavru Köpek Nasıl Beslenmeli?
Özellikle ilk altı aylık dönemde yavru köpekler hızla büyüdükleri için yüksek kalorili mamalara ihtiyaçları vardır. Yavruluğun ilerleyen dönemlerinde ise daha az mamayla doyabilen ve daha az sık aralıklarla beslenen bir köpek profili karşımıza çıkar.
Yavru köpeğinize nasıl beslenmesi gerektiğine ve ne sıklıkla besleyeceğinize veteriner hekiminiz karar vermelidir. Bu noktada veteriner hekiminizle birlikte yavru dostunuza uygun bir beslenme programı oluşturabilirsiniz.