Sadık Köpek (Danca: Fyrtøjet), Hans Christian Andersen tarafından yazılmış bir masaldır. İlk olarak 1845 yılında yayımlanmıştır.
Bir savaş gazisi, bir tüccarın kızıyla evlenir. Bir gün, dükkânın anahtarını yanlışlıkla köpeğine verir. Köpek, anahtarı kapalı olan kasanın önüne gider ve kızıltuğ adı verilen mücevherleri gösterir. Tüccarın karısı mücevherleri almak isteyince, köpek ona bir yüzük takar. Tüccarın karısı, yüzüğü taktıktan sonra kendini kaybeder ve intihar eder. Gazinin, tüccarın kızıyla evlenmesi üzerine, tüccarın kocası kızıltuğu sahiplenen gaziyi mahkemeye verir. Gazinin güzel sözleri ve kıymetli mücevherleri sayesinde gazî beraat eder.
Masalın ilk baskısındaki resimlerden biri, Andersen’in en sevdiği illüstratör olan Vilhelm Pedersen tarafından yapılmıştır.
Özet
Bir zamanlar, orduya girmiş bir genç vardı. Bir gün, görevinden ayrılıp eve dönerken bir dükkânın önünde durarak, içindeki oyuncak askerleri ve topları çok beğendiğini söyledi. Arkadaşları onun bu konuşmasına gülünce, genç de onlarla birlikte güldü. Daha sonra eve döndüğünde çok üzgün bir şekilde yaralı buldu annesini. Annesi ona çok geçmeden dükkândaki oyuncak askerleriyle topları satın almasını söyledi ve genç bunun üzerine askerliğe yeniden döndü.
Genç, oyuncak askerler ve toplarla oyuna başladığında onlardan biri dirseğini oynatıp «Tıngırdın tıngırdın» diye ses çıkardı. O gün bu gündür genç her gün tıngırdayan bu oyuncakla oynamaktadır. Bir gün pencereden dışarı bakarken, penceredeki çıkan ses sayesinde ilk kez Sadık Köpek’i gördü. Sadık Köpek ona çok şey anlattı ve sonunda bu masallar sayesinde zengin oldu.
Bir gün Sadık Köpek ona anahtar deliğinden bakmasını söyledi. Genç, baktığında gördüğü manzaraya inanamadı ve hemen Sadık Köpek’in dediğini yaparak tüccarın kızını kaçırdı.
Genç ile tüccarın kızı evlendi ve çok mutlu mesut yaşadılar. Bir gün tüccarın eşi, kocasının kaybettiği altın tuğlaları bulmak istedi. Bunu duyan Sadık Köpek ona yardımcı olmak istedi ve kıymetli mücevherleri gösterdi. Tüccarın eşi, mücevherleri almak isteyince Sadık Köpek ona bir yüzük taktı ve yüzük sayesinde kendine geldi. Ancak daha sonra tüccarın oğlu ile evlendi.
Sadık Köpek bu sonuca çok sevindi ve genç yine oyuncak askerleriyle oynamaya başladı.
Tema
Masalda geçen oyuncak askerler, genç için tüccarın kızıyla evlenebilmesinin aracıdır. Oyuncak askerler aslında genç için özgürlüğün simgesidir.
Sadık Köpek’in karakteri masala sadakat temasını da eklemektedir.
Analiz
Andersen’in diğer masallarında olduğu gibi bu masalda da zaman ve mekân unsurları çok fazla ön plana çıkmaktadır. Mekân olarak ev, dükkân, pazar yeri gibi yerler seçilmiştir. Zaman olarak da gündüz saatleri tercih edilmiştir.
Sadık Köpek’in karakteri tüccarın karısının intihar etmesiyle sorgulanmaktadır. Bu sorgulama aslında sadakat temasını güçlendirmektedir.
Yazılış Tarihi
Andersen bu masalı 1844 yılında yazmaya başlamış ve 1845 yılında tamamlamıştır.