Köpeklerde Parazit İlaçları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Parazitler köpeklerin hayatını kabusa çevirebilir. İç parazitler köpeğinizin organlarına yerleşerek hayatını tehdit eden sonuçlara yol açarken dış parazitler köpeğinizin cildini tahriş eder ve genel sağlık seviyesini düşürür. Parazitler sadece köpeklere değil tüm evcil hayvanlara ve hatta insanlara da bulaşabilir. Bu nedenle parazit ilaçlarını düzenli olarak kullanmak hem köpeğinizin sağlığı hem de tüm aile fertlerinin sağlığı açısından önemlidir. Köpek iç dış parazit hapı hakkında bilinmesi gerekenlere birlikte göz atalım.

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde iç parazit sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız muayene öncesi ve muayene sırasında veterinerinize aktarmanız gereken bilgiler vardır. Bu bilgileri ve iç parazit belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Köpeğinizin çokça midesinin bulanması ve kusması: Köpeklerde iç parazit sorunu olduğunda en sık görülen belirtilerin başında kusma gelir.
  • Köpeğinizin yaşıtlarına göre çok daha az yemesi: Parazit köpeğin vücudunda besin tüketimine neden olduğu için köpeğinizin iştahı azalabilir.
  • Köpeğinizin karnının şişmesi ve sarkması: İç parazit sorunu olan köpeklerin karnı daha şişkin ve sarkık görünür.
  • Köpeğinizin ishal olması: Parazitler köpeğinizin bağırsağına yerleşerek besin maddelerinin emilimini bozabilir ve buna bağlı olarak ishal sorunuyla karşılaşabilirsiniz.
  • Köpeğinizin halsiz ve güçsüzleşmesi: Parazitler köpeğinizin vücudundan besin maddelerini emdiği için anemiye ve halsizliğe neden olabilir.
  • Köpeğinizin cildinde yaralar oluşması ve tüy dökülmesi: Parazitler köpeğinizin vücudundaki besin maddelerini emdiği için cildinde ve tüylü kısımlarında da sorunlara neden olabilir.

Köpeklerde Dış Parazit Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde dış parazit sorunu olduğunda görülen belirtiler genellikle şunlardır:

  • Köpeğinizin vücunu sürekli olarak kaşıması: Köpeklerde dış parazit sorunu olduğunda en sık görülen belirtilerin başında vücudu kaşıma gelir.
  • Köpeğinizin kulaklarını sürekli olarak çırpması: Dış parazitler özellikle kulak bölgelerinde de çok sık görülür. Bu nedenle köpeklerin kulaklarını sürekli olarak çırpması dikkat edilmesi gereken bir belirtidir.
  • Köpeğinizin tüylerinin matlaşması ve kırılmaya başlaması: Parazit sorunları olan köpeklerin tüyleri zamanla matlaşır ve kırılmaya başlar.
  • Köpeğinize ait olmayan kene ve bitlerin bulunması: Eğer köpeğinizi taradığınızda kıllarında bit veya kene buluyorsanız bu durum köpeğinizde bir dış parazit sorunu olduğunu gösterir.
  • Köpeğinizin cildinin kızarması ve iltihaplanması: Dış parazitler köpeğinizin cildini tahriş edebilir ve iltihaplanmasına neden olabilir.

Köpek İç Parazit Hapı Ne İşe Yarar?

Köpek iç parazit hapı kullanımı ile köpeklerin bağırsağında bulunan yuvarlak kurtlar, tenya, kancalı kurtlar, şeritler ve midedeki kurtlar gibi iç parazitlerin ortadan kaldırılması hedeflenir. İç parazit haplarının içeriğinde yer alan etken maddeler bu parazitlerin sinir sistemini etkileyerek felç olmasını sağlar. Felç olan parazitler daha sonra köpeğin sindirim sistemi yoluyla dışkıya geçer ve böylece ortadan kalkar.

Köpek İç Parazit Hapı Nasıl Kullanılır?

Köpek iç parazit hapı kullanımı oldukça basittir. Yapmanız gereken tek şey veteriner hekiminizin tavsiye ettiği dozu köpeğinize ağız yoluyla vermektir. Eğer köpeğiniz ilacı yutmakta zorluk yaşıyorsa hapı ezerek ya da bir miktar yiyeceğin içerisine gizleyerek ona verebilirsiniz. Köpek iç parazit hapı ne kadar sık kullanılmalıdır sorusunun cevabı ise kullanacağınız ilaca göre değişiklik gösterir. Bazı ilaçlar tek doz yeterli olacak şekilde tasarlanırken bazı iç parazit hapları ise birden fazla doz gerektirebilir. Bu nedenle ilacı kullanmadan önce veteriner hekiminizden kullanım sıklığı ve dozu hakkında bilgi almanız önemlidir.

Paraziter Enfeksiyonların Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Paraziter enfeksiyonların tedavi süresi enfeksiyonun türüne, yaygınlığına ve tedavide kullanılan ilacın türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle iç parazit enfeksiyonlarında tedavi süresi birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir. Örneğin, kancalı kurt enfeksiyonunda tek doz bir ilaç yeterli olabilirken, tenyaların tedavisi daha uzun süreli ilaçlamayı gerektirebilir. Köpeğinizde bir paraziter enfeksiyon olduğundan şüpheleniyorsanız en doğru tedavi süresi hakkında veteriner hekiminize danışmanız gerekir.

Köpeklerde Parazit Tedavisi Ne Kadar Sürede Etki Gösterir?

Köpeklerde uygulanan tedaviye göre etki süresi değişiklik gösterebilir. Köpeklerde görülen iç parazit türlerinin büyük bir kısmı yapılan basit bir tedavi sonrasında ortadan kalkar. Ancak tenya gibi bazı zor ortadan kalkan iç parazit türlerinde etki göstermesi gereken süre biraz daha uzun olabilir. Paraziter enfeksiyonlarda tedavi süresi ve etki durumu ile ilgili en doğru bilgiyi veteriner hekiminizden alabilirsiniz.

Köpeklerde Parazite Ne İyi Gelir?

Köpeklerde iç veya dış parazit sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız en doğrusu vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmak ve gerekiyorsa parazit ilacı kullanmaktır. Bunun dışında köpeklerde parazite ne iyi gelir sorusunun cevabı şu şekillerde verilebilir;

  • Aloe Vera, papaya ve kabak çekirdeği gibi doğal kaynakların kullanımı küçük miktarlarda işe yarayabilir ancak bunların da kesin bir çözüm sunmadığını bilmelisiniz
  • Parazitlere karşı koruyuculuğu yüksek olan mamalar tercih etmek önemlidir
  • Düzenli olarak uygulanan iç ve dış parazit ilaçları en etkili koruyucu yöntemlerden biridir.

Köpeklerde Paraziti Nasıl Anlarız?

Köpeklerde görülen en yaygın iç parazit olan kancalı kurt için veteriner hekimler kuşkulu vakalarda rutin tarama önermektedir. Bu tarama dışkının incelenmesi ile yapılır. Eğer dışkıda kancalı kurta ait segmentler veya benzeri parçalar görürseniz bu durum köpeğinizde bir iç parazit sorunu olduğunu gösterir. Bunun dışında köpeğinizde ishal, kusma, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, anemi, karın şişkinliği gibi belirtiler varsa bu durum iç parazite işaret ediyor olabilir. Ancak bu belirtilerin başka hastalıklardan da kaynaklanabileceğini unutmamalısınız.

Köpeklerde Paraziti Geçirme Süreci

Köpeklerde görülen bir dış parazitin geçirme süreci o parazite özel olarak değişiklik gösterir. Örneğin, pire sorununda veteriner hekiminizin önerdiği tedaviyi tamamladıktan sonra pire sorunundan kurtulmuş olursunuz. Ancak kenelerde durum biraz daha farklıdır. Keneler özellikle ara sıra vakalarda çok uzun süre yaşamlarını devam ettirebilirler. Bu nedenle kenelerin geçirme süreci oldukça uzun olabilir. Köpeklerin tüylerini taramak kenelere karşı en etkili yöntemlerden biridir.

Köpek Paraziti Nasıl Temizlenir?

Köpeklerde görülen bir dış parazitin temizlenme şekli o parazite özel olarak değişiklik gösterir. Örneğin, pire sorununda veteriner hekiminizin önerdiği ilaçları kullanarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Bunun dışında düzenli banyo yapmak, alan temizliği yapmak, pire tarağı kullanmak da pire sorununa karşı etkili yöntemlerdendir. Kenelerden kurtulmak için ise yine veteriner hekiminizin önerdiği yöntemleri uygulamanız gerekir. Köpeklerin tüylerini fırçalamak kenelere karşı en etkili yöntemlerden biridir. Bunun dışında bazı bölgelerde keneye karşı aşılamanın yapıldığı da bilinmektedir.

Köpek Paraziti İnsanlara Bulaşır mı?

Ascaris, hookworm, giardia ve scabies gibi bazı iç parazitlerin insanlara bulaştığı bilinmektedir. Ancak bu bulaşmanın her zaman yaşanmadığını, dikkat edildiği taktirde riskinin oldukça düşük olduğunu bilmelisiniz. El hijyenine dikkat etmek, temiz giyisiler kullanmak, evdeki toprak yüzeylerini düzenli olarak temizlemek, kirli su kaynaklarından uzak durmak bulaşma riskini azaltan etkili yöntemlerdendir.

Hangi Köpekler İç Parazit İlacı Almalıdır?

Tüm köpeklerin yaşamlarının belli dönemlerinde düzenli olarak iç parazit ilacı kullanmaları önerilmektedir. Özellikle yavru köpeklerin bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmediği için onlarda iç parazit ilacı kullanımı çok daha önemlidir. Bunun dışında risk grubunda yer alan yetişkin köpeklerde de iç parazit ilaçları kullanılarak koruyuculuk sağlanabilir. Tüm bu süreçlerde veteriner hekiminizin önerilerine uymanız önemlidir.

Yavru Köpeğe İç Parazit İlacı Ne Zaman Verilir?

Yavru köpeklere ilk iç parazit ilacı vermek genellikle 2-3 haftalıkken başlar ve yaklaşık 8-12 haftalık olana kadar devam eder. Tüm köpeklere olduğu gibi yavrulara da düzenli aralıklarla verilen iç parazit ilaçları onları çeşitli organ kayıplarına neden olabilecek olan bu tehlikeli mikroorganizmalardan korur.

Yavru Köpeğe Verilebilecek En İyi İç Parazit İlaçları

Yavrulara verilebilecek iç parazit ilaçlarının güvenilirliği ve etkililiği konusunda mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Bunun dışında piyasada sıklıkla tercih edilen bazı iç parazit ilaçları şu şekildedir;

  • Pyrantel Pamoate: Kancalı kurtlar ve yuvarlak kurtlara karşı etkili bir iç parazitle mücade ilaçtır.
  • Mebendazole: Kancalı kurtlar, yuvarlak kurtlar ve tenyalar üzerinde etkili olduğu bilinen bir iç parazitle mücade ilaçtır.
  • Praziquantel: Şerit ve tenya gibi parasitik solucanlara karşı etkili olan bir içerik maddesidir.

Köpeklerde Parazite Karşı Alınacak Önlemler

Köpeklerde görülen dış parazit sorunlarının çözümü oldukça zahmetlidir. Bu nedenle onlardan kurtulmak yerine çözüm üretmeden önce önlem almak çok daha akıllıca bir davranış olacaktır. Köpeklerde parazite karşı alınacak önlemler şu şekildedir;

  • Ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir; Köpeklerin dişlerine düzenli olarak fırça yapmalı ve veteriner hekiminizin önerdiği diş macunlarını kullanmalısınız.
  • Düzenli banyo yapmak; Köpeklerin haftada bir veya ihtiyaca göre banyo yapılması cilt sağlığına katkı sağlayacağı gibi dış parazitlere karşı koruyuculuk da sağlar.
  • Parazit aşılarını ihmal etmemek; İç ve dış parazit aşılamalarının düzenli olarak yapılmasına dikkat etmelisiniz
  • Alan temizliği yapmak; Köpeklerinizin yaşadığı alanın düzenli olarak temizlenmesi dışarıdan gelebilecek olan mikroorganizmalar için önemli bir engel teşkil eder
  • Beslenmesine dikkat etmek; Kaliteli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak köpeğinizin bağışıklık sisteminin güçlü olmasına katkı sağlar
  • Sahip olduğunuz evcil hayvanın sağlık durumuna bağlı olarak bazı besin takviyeleri almasını sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Parazit Sorunlarında Ne Zaman Veteriner Götürülmeli?

Eğer köpeğinizde yukarıda saydığımız belirtiler varsa vakit kaybetmeden onu bir veteriner hekime götürmelisiniz. Ayrıca veteriner hekiminizin önerdiği periyotlarda iç ve dış parazit ilaçlarını kullanmanız da önemlidir.

Scroll to Top