Yavru köpekler 2-3 haftalık olduklarında anne sütü almayı bırakıp katı gıdaya geçmeye başlarlar. Bu süreçte “yavru köpek ne yer” sorusu ilk akla gelen konular arasındadır. Yavru köpek sağlığı ve gelişimi için doğru beslenme çok önemlidir. Yavru köpeklerde sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmediği için anne sütü ile beslenme süreci tamamlanana kadar geçiş sürecinde dikkat edilmesi gerekir. Yavru köpeğe verilecek gıda seçiminde hem yaş hem de ırk faktörü göz önünde bulundurulmalıdır. Yavru köpek ne yer merak edenler için sağlıklı beslenme ipuçları içeriğimizde.
Köpek yavruları doğduklarında anne sütü alırlar. Yaklaşık 2-3 hafta süresince sadece anne sütünün verilmesi tüm yavrular için en sağlıklı tercihtir. Anne sütü yavruların bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Yavrular 2-3 hafta olduktan sonra anne sütü ile beslenme süreci sona erer ve katı gıdaya geçilir. Yavru köpeklerde bu süreç anne köpeğin bakımını üstlenememesi veya hastalanması durumunda başlayabilir. Yavru köpeklerin beslenmesi oldukça zahmetli bir süreçtir çünkü sürekli gelişen ve değişen bir yapıları vardır.
Yavru Köpek Nasıl Beslenir?
Yavru köpekler ilk birkaç haftada günde yaklaşık 1-2 saat karnını doyururlar. Sindirim sistemlerinin gelişmesiyle birlikte bu süre günde 6 saate kadar çıkabilir. Bu nedenle yavru köpekler her altı saatte bir beslenmelidir. Yavru köpeklerde sindirim sistemi daha hassas olduğu için tek seferde verilecek mama miktarının da çok fazla olmaması gerekir. Aksi takdirde büyük miktarda mamanın sindirilememesi ile kusma meydana gelebilir.
Yavru köpeklerde beslenme süreci ırk, yaş ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Özellikle oynadıkları ve keşfe çıktıkları dönemlerde yavru köpeklerin beslenmesine dikkat edilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenemeyen yavrularda gelişim bozukluğu, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi problemler meydana gelebilir.
Yavru Köpek Ne Yer?
Köpek yavruları katı gıdaya geçiş yaptıklarında ne tür gıdaların tüketilebileceğine ve özellikle yavru köpek ne yer ne içe ne zaman beslenme düzeninin nasıl olması gerektiğine sahip oldukları ırk ve genel sağlık durumu belirleyici olur. “Köpeğim ne yer?” diye düşünen besleyici mamalar arayan köpek sahiplerinin öncelikle yavrularının yaş grubuna uygun olup olmadığına dikkat etmeleri gerekir. Eğer köpeğiniz bir ırk ise onun ırk özelinde belirtilen yaş grubuna uygun mamalardan biri olması da diğer bir dikkat edilmesi gereken noktadır.
Kuru Mama
Kuru mama, yavru köpeklerin diş sağlığı için çok önemlidir. Kuru mamanın içeriğindeki sert tanecikler çiğnerken dişlerde birikmiş olan plağı ve tartarı temizlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda yavru köpeklerin çene kaslarının gelişimine de destek olur. Yavru köpeğin yaşına uygun kuru mama tercih ederek düzenli olarak besleyebilirsiniz.
Meyve
Meyveler yavru köpeklere verilebilecek sağlıklı atıştırmalıklardır. Özellikle vitamin ve lif açısından zengin olan meyveler sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Elma, muz, kavun, armut gibi meyveler yavru köpeğinize verebileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklardır. Ancak meyvelerin sindirim sistemindeki etkisinin yavru köpeğin yaşına göre değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.
Sebze
Yavru köpeklere verilebilecek bir diğer sağlıklı atıştırmalık ise sebzelerdir. Brokoli, havuç ve tatlı patates gibi sebzeler vitamin ve mineral açısından zengindir ve yavru köpeğinizin sağlığına birçok yönden katkıda bulunabilir.
Et
Protein kaynağı olan et, yavru köpeklerin mama içeriğinde de en çok bulunan bileşenlerden biridir. Yavru köpeğinizin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu proteini elde etmesi açısından et tüketimi oldukça önemlidir. Yavru köpeğinize vereceğiniz etin pişirilmiş ya da çiğ olarak verilip verilmeyeceği onun sağlık durumu ile ilgilidir.
Yumurta
Yavru köpeğinize verebileceğiniz bir diğer protein kaynağı ise yumurtadır. Yumurta biotin açısından da zengindir ve yavru köpeğinizin cilt sağlığını destekleyebilir. Yumurta kokusundan dolayı yavru köpeğinize yumurta verip vermediğinizi merak ediyorsanız onun endişelenmenize gerek yoktur çünkü yumurtanın kokusu onu oldukça mutlu edecektir.
Süt
Süt, protein, kalsiyum ve vitamin açısından zengin bir besindir. Yavru köpekler büyüme döneminde bolca süte ihtiyaç duyarlar. Ancak bazı yavru köpeklerin laktoza intoleransı olabilir bu nedenle ona süt verirken karşılaşabileceğiniz olası sindirim problemlerini göz önünde bulundurmalısınız.
Balık
Yavru köpeğinize verebileceğiniz bir diğer protein kaynağı da balıktır. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık yavru köpeğinizin cilt ve tüy sağlığını destekler. Ayrıca gelişimi için ihtiyaç duyduğu proteini de elde etmesini sağlar.
Yavru Köpeğe Hangi Mama Verilmeli?
Köpek beslenmesinde en önemli kriterlerden biri de mamadır. “Yavru köpek ne yer?” diye merak edenlerin öncelikle dikkat etmesi gereken noktalar arasında doğru mama tercih etmek gelir. Özellikle ilk 6 ayında yoğun protein ihtiyacı olan yavruluk dönemlerinde doğru mamayı seçmek onların gelişimini doğrudan etkileyecektir.
Yavru köpeğe verilecek mamanın içeriği kadar seçim zamanı da önemlidir. İlk 6 ay boyunca yavrular hızlı bir şekilde büyürler ve gelişirler bu nedenle yüksek kalorili mamalar gereklidir. Köpeğiniz 6 aylık olduktan sonra daha düşük kalorili mamalara geçiş yapılabilir.
Yavru köpeğinize seçtiğiniz mamanın içeriğinde yüksek oranda et proteini, vitamin ve mineral bulunmasına dikkat etmelisiniz çünkü bunlar onun gelişimine destek olacak bileşenlerdir. Seçtiğiniz mamanın et kalitesi de önemlidir çünkü et kalitesi doğrudan mamanın sindirilebilirliğini etkilemektedir. Sindirim sistemi ne kadar iyi olursa yavru köpeğiniz o kadar enerji alır ve gelişir.
Yavruluğun geçiş dönemlerinde mama seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bu unsurlar:
- Köpeğin Yaşı: Köpeğinizin yaşına uygun mama seçmelisiniz. Özellikle ilk 6 aylık dönemde büyüyen yavrulara uygun mamalar tercih edilmelidir. 6 aydan sonra daha az kalorili mamalar tercih edilebilir.
- Köpeğin Cinsi: Bazen karakteristik özellikler olarak değerlendirilen cins farkları aslında fiziksel özelliklerdir ve metabolizmayı doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle metabolizma hızına göre mama tercihi yapılmalıdır.
- Köpeğin Geçirdiği Hastalıklar: Eğer köpeğiniz herhangi bir hastalık geçirdiyse ya da geçirmişse bu durumda ona uygun mama seçilmelidir.
- Köpeğin Aktiflik Düzeyi: Köpeğiniz ne kadar hareketliyse o kadar enerjiye ihtiyacı olacaktır bu nedenle aktif olan köpekler için enerji verici mamalar tercih edilmelidir.
- Köpeğin Kendi Tercihleri: Her ne kadar biz insanlar seçtiğimiz gıdaları kendi damak zevkimize göre seçiyorsak aynı şekilde köpeklerin de bazı tercihlerinin olması normaldir.
Yavru Köpek Mamaları İçeriğinde Ne Olmalı?
Yavru köpeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi için dengeli ve yeterli beslenmesi gerekir. Seçtiğiniz mamada yavruluğun ihtiyaç duyduğu tüm besin ögeleri bulunmalıdır. Özellikle onların kas iskelet sistemi gelişimi için yüksek oranda proteine ihtiyaçları vardır bu nedenle protein içeriği yüksek olan bir mama tercih edilmelidir.
Yavruluk dönemindeki bir köpek vücudu hızla gelişiyor ve güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturuyor bu nedenle bunun için de yeterli miktarda vitamin ve mineral içermelidir. Seçtiğiniz mamanın kaliteli protein kaynağı olan et ile formüle edilmiş olması da önemlidir çünkü et, yavruların ihtiyacı olan enerjiyi ve proteini sağlar.
Yavru Köpeklerde Beslenme Alışkanlıkları Oluşturma
Özellikle ilk haftalarda yavrular 20 dakika kadar emmek için uğraşırlar ve yoğun çaba sarf ettikleri bu süreç sonunda anne sütünü alırlar. Bu durum onların daha sonraki dönemlerinde de benzer şekilde uzun süre emmek için çaba sarf etmeleri anlamına gelir; dolayısıyla her zaman aç oldukları düşünülmemelidir.
Beslenme alışkanlıklarını oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar:
- Mümkünse güne anne sütü almayı bırakan yavruların beslenmesiyle başlanmalıdır.
- Köpek yatarken ya da oyun oynarken beslenmemelidir.
- Köpek mamasını verirken göz teması kurmanız onu mutlu edecektir.
- Beslenme sırasında sakin olmanız önemlidir çünkü stres seviyeniz ona da yansıyacaktır.
- Köpek mamasını verirken ona ismiyle hitap etmeniz önemlidir.
- İlk başta kuru mama tercih ediyorsanız ona biraz su ekleyerek yumuşatmanız iyi olacaktır.
- Herhangi bir sağlık problemi yaşamıyorsa yılda 1-2 kere beslenme düzeninin değiştirilmesi onun gelişimine katkıda bulunacaktır.
- Kendinizi onun yerine koyarak beslenmesini düzenlemeniz önemlidir; örneğin siz aç hissetmeseniz bile uzun süre aç kalmış olabilir.
- Belli bir süre boyunca onu besledikten sonra mamayı kaldırmanız önemlidir; aksi takdirde sürekli maması varmış gibi düşünen onun açlık hissini kaybetmesine neden olabilir.
- Köpek mamasını verirken dikkat etmeniz gereken önemli unsurlar vardır; içerik, üretici firma, tarih gibi.
- Kuru mama tercih ediyorsanız her zaman taze olanını seçmelisiniz; eski mamanın kokusu ona zarar verebilir.
- Mamanın konulduğu kapların temiz olması da önemlidir; ayrıca seçtiğiniz mama kabının onun boyuna uygun olması da çene eklemlerinin sağlığı açısından önem taşımaktadır.
- Mama seçiminde veteriner hekimden yardım alabilirsiniz.
Yavru Köpek Nasıl Beslenmeli?
Özellikle yeni sahiplenen bir köpek yavrusu varsa onun nasıl besleneceğine ilişkin de bazı ipuçlarının paylaşılması önemlidir çünkü onların bakımının en önemli parçalarından biri de doğru şekilde beslenmeleridir.
İlk 1 aylık süreçte anne sütü tüm yavrular için en ideal besindir çünkü anne sütü hem enerji verip hem de bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Eğer anne sütü yoksa süt formülleri kullanılabilir ancak inek sütü bu noktada tercih edilmemelidir çünkü laktoz içeriği yüksektir ve sindirim sistemi tarafından zorlanmaktadır.
Yavrular 4-5 haftalık olduğunda katı gıdaya geçiş başlar bu dönemde anne sütü ile beraber katı gıdaların da tüketilmesi gerekir. Beslenme alışkanlıklarının oluşturulmaya başlandığı bu dönemde kuru mama tercihi yapılması çok önemlidir çünkü kuru mama diş sağlığı için oldukça faydalıdır.
6-7 aylık olduktan sonra ise günde 3 kere olan beslenme düzeni 2 kere olacak şekilde düzenlenebilir çünkü sindirim sistemleri biraz daha oturmuştur.
Meyve ve Sebzeleri Ne Zaman Verilmeli?
Meyve ve sebzeler yavru köpeğinize verebileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklardır ancak onları nasıl vereceğinizi bilmeniz gerekir çünkü sindirim sistemleri henüz tam olarak oturmamış olabilir.
Meyve ve sebzeleri ona verebileceğiniz atıştırmalıklar arasında ilk sıralarda yer alır ancak her meyve ve sebze onun için uygun olmayabilir bu nedenle öncelikle hangi meyve ve sebzelerin ona verilebileceğini araştırmalısınız. Aynı zamanda meyve ve sebzelerin tohum ya da kabuk kısımlarının onun için zarar verme ihtimali yüksektir bu nedenle onları mutlaka soyduğunuzdan ya da uygun şekilde ayıkladığınızdan emin olmalısınız.
Meyve ve sebzeleri ona verebileceğiniz atıştırmalıklar arasında ilk sıralarda yer alır ancak her meyve ve sebze onun için uygun olmayabilir bu nedenle öncelikle hangi meyve ve sebzelerin ona verilebileceğini araştırmalısınız. Ayn zamanda meyve ve sebzelerin tohum ya da kabuk kısımlarının onun için zarar verme ihtimali yüksektir bu nedenle onları mutlaka soyduğunuzdan ya da uygun şekilde ayıkladığınızdan emin olmalısınız.
Sebze ve Meyvelerin Sindirim Sistemine Etkisi
Meyve ve sebzeler sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olacak lifleri içerirler bu nedenle sindirim sistemi problemleri yaşayan yavru köpeğinize verebilirsiniz ancak her meyve ve sebze onun için uygun olmayabilir bu nedenle öncelikle hangi meyve ya da sebzenin ona zarar verme ihtimalinin düşük olduğunu bilmeniz gerekir.
Aynı zamanda meyve ve sebzelerin tohum ya da kabuk kısımlarının onun için zarar verme ihtimali yüksektir bu nedenle onları mutlaka soyduğunuzdan ya da uygun şekilde ayıkladığınızdan emin olmalısınız.