Aşılama, yavru köpekleri yetişkinliğe ulaştıklarında yaygın olarak görülen bulaşıcı hastalıklara karşı korumanın en iyi yoludur. Yavru köpek aşılama takvimi, ilk aşılamadan sonraki 3-4 haftalık aralıklarla devam eder ve yavru köpeğin yaşına ve daha önceden almış olduğu aşıların türüne bağlı olarak değişiklik gösterir.
Yavru köpeklerin bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için doğumdan sonra 12-16 hafta içinde anne sütü içmeleri ve kolostrum adı verilen ilk sütü almaları son derece önemlidir. Kolostrum, bağışıklık sistemini güçlendiren antikorlar içerir ve yavru köpekleri birçok hastalığa karşı korur. Ancak bu koruma geçicidir ve anne sütünün kesilmesinden sonra yavruları bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasız bırakır. Bu nedenle aşılamaya başlamak oldukça önemlidir.
Yavru köpek aşılama takvimi, veteriner hekimlerin geçirdiği hastalıklar, alınan/hazırlanan aşılar ve yaşına göre karar verirler.
Köpek Aşı Takvimi Nasıldır?
Köpek aşılama takvimi içinde bulunan aşı isimleri veteriner hekim tarafından tercih edilebilir. Bazı aşılar yalnızca belirli bölgelerde yaygın olarak görüldüğü için veteriner hekim tavsiyesine bağlı olarak karar verilmelidir.
Ayrıca köpek aşı takvimi içinde bulunan parazit ilaçları da çok önemlidir. Yavru köpeklerde parazit ilaçlaması yapılmadığında beslenme bozukluğu ve bağışıklık sistemi zayıflığı gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu yüzden parazit ilaçlamasını asla ihmal etmeyin.
Yavru köpek aşı takvimi başlamadan önce veteriner hekiminiz tarafından genel sağlık kontrolünün yapılması gerekmektedir. Sağlıklı bir yavruda aşılama yapılmalıdır. İleri yaşta bir köpekte aşı yapılmak istenildiğinde geçmişte geçirdiği hastalıklar ve kullanılan ilaçlar dikkate alınmalıdır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak bir veteriner hekime danışarak köpek aşılama takvimini beraber oluşturmalısınız.
Köpek Aşı Fiyatları 2023
2023 yılı için aşılama fiyatları veteriner kliniklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Aşılama fiyatları içerisinde veteriner hekimin deneyimine bağlı olarak değişiklik olabilmektedir. Şehir, klinik ve veteriner hekime bağlı olarak fiyat farkı olabilir. Köpek aşı fiyatları ortalama olarak 2023 yılında 600 TL ile 800 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu fiyat içerisine mesafe ücreti de dahil olabilmektedir.
Köpek Aşısı Neden Önemlidir?
Köpek aşısı yapılmasının önemli nedenleri aşağıda sıralanmıştır:
- Bağışıklık sistemi zayıf olan yavru köpekleri ölümcül olabilen bulaşıcı hastalıklara karşı korumak
- Yavru köpeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmelerine yardımcı olmak
- Toplumda yaygın olan köpek hastalıklarının ortadan kaldırılmasına katkı sağlamak
- Evcil hayvan sahiplerinin huzurlu ve mutlu bir yaşam sürmelerine yardımcı olmak
Köpek Aşı Takvimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Köpek aşı takviminde hangi aşılar vardır?
Aşağıda köpek aşılama takviminde bulunan aşıların listesi yer almaktadır:
- CPV (Köpek Parvovirüsü)
- CDV (Köpek Kızamığı)
- CAV-1 (Köpek Adenovirüsü Tip 1)
- CAV-2 (Köpek Adenovirüsü Tip 2)
- Köpek Bordetella
- Lepstospirozu
- Lyme Hastalığı
- Çiçek
- Kuduz
Köpeğime hangi aşıların yapılması gerekir?
Aşılama, yavru köpeğin yaşına, geçmiş sağlık durumuna ve veteriner hekiminin önerilerine göre değişir. Genellikle temel aşılama, karma aşı (parvovirus, kızamık, hepatit ve leptospi), kuduz, bordetella ve Lyme hastalığı için yapılır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin ihtiyaçlarına uygun aşı planını belirleyecektir.
Aşılama sonrası köpeğimin sağlığı nasıl olmalı?
Köpeğinizin aşılama sonrası sağlıklı görünmesi beklenir. Ancak bazı durumlarda hafif yan etkiler görülebilir. Bunlar; iştahsızlık, hafif ateş, yorgunluk, mızmızlık ve enjeksiyon yerindeki hassasiyettir. Bu belirtiler genellikle kısa süreli olup aşının etkisini göstermektedir. Nadir durumlarda aşılara karşı şiddetli alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Bu tür bir reaksiyon meydana gelmesi durumunda veteriner hekiminize danışmalısınız.
Köpeklerde aşı yan etkileri nelerdir?
Aşılama sonrası köpeklerde enfeksiyon görülme ihtimali oldukça düşüktür. Bununla birlikte görülebilecek yan etkiler aşağıda sıralanmıştır:
- Ateş
- İştahsızlık
- Mızmızlık
- Enjeksiyon yerinde hassasiyet
- Kusma
- Diyare
- Şişlik
- Alerjik reaksiyon
Alerjik reaksiyon; nefes darlığı, yüz ve dudaklarda şişme, kurdeşen, kaşıntı gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Eğer aşılama sonrası bu belirtileri gözlemlerseniz acil olarak bir veteriner hekime başvurmalısınız.