Sevimli dostlarımız olan köpekler bazen hiçbir sebep yokmuş gibi titrerler. Bu durum hem onların hem de köpek sahibi bireylerin kafasında “Köpekler neden titrer” sorusunu oluşturur. Köpeklerde titreme birçok farklı nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Bu süreçte köpeklerin psikolojik ve fiziksel sağlık durumlarının dikkat edilmesi gerekir. Köpek titremesi, nadir görülen bir durum değildir. Birçok ırk, özellikle küçük ırklar, zaman zaman titrerler. Peki, bu durumun altında yatan sebep ne olabilir? Köpekler neden titrer? İşte, köpek titremesinin sebepleri ve yapılabilecekleri içeren rehber niteliğindeki bilgilendirici yazımız!
Köpekler Neden Titrer?
Köpeklerin titremesinin birçok nedeni bulunur. Bu sebepler fiziksel ya da psikolojik kaynaklı olabilir. Köpeğinizin titremesinin sebebini anlayabilmek için onun genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Eğer köpeğinizin sağlığından emin değilseniz, veteriner hekim kontrolünden geçmesinde fayda vardır.
Köpek titremesi; stres, soğuk hava, heyecan, korku ve sinir gibi maddelerle ilişkilendirilebilir. Eğer tüm bu maddeler köpeğinizde titremenin sebebi değilse, o zaman bu durumu fiziksel bir rahatsızlık oluşturuyor olabilir. Bu durumda veteriner hekim önerisi alınmalıdır.
Aşağıda köpeklerde titremenin yaygın nedenlerini bulabilirsiniz:
Soğuk Hava
Özellikle tüysüz ve az tüylü köpek ırkları soğuk havalarda üşüyebilirler. Bu durumda vücut ısılarını dengeleyebilmek için titremeye başlayabilirler. Köpeğiniz soğuk havalarda titriyorsa, ona bir tişört ya da mont giydirmeniz faydalı olabilir.
Korku ve Heyecan
Birçok köpek, korktukları veya çok heyecanlandıkları zaman titrerler. Bu durum doğal karşılanmalıdır. Genellikle geçici bir süreçtir. Eğer köpeğinizin korkusunu veya heyecanını tetikleyen bir sebep varsa, bu durumu ortadan kaldırmak ya da azaltmak faydalı olabilir.
Sinir
Köpeklerde sinir kaynaklı titreme de görülebilir. Yeni bir eve taşınmak, uzun süre evde yalnız kalmak, aile içerisinde tartışmalar yaşanması gibi durumlar köpeklerde sinire neden olabilir.
Stres ve Anksiyete
Genel olarak kaygı ve stres köpeklerde titremenin en yaygın nedenleri arasında gösterilebilir. Taşınma, ailede değişiklik olması, uzun süre yalnız kalmak, tuvalet eğitimini doğru yapamamak gibi durumlar strese ve kaygıya yol açabilir. Bu durumlar aynı zamanda korku ve heyecana da neden olduğu için alt alta maddeler halinde sıralanabilir.
İyi Huylu Titreme Sendromu
Özellikle küçük ırk köpeklerde (Pomeranian, Maltese, Yorkshire Terrier gibi) yaygın olarak görülen iyi huylu titreme sendromu, genellikle bacak ve vücut bölgesinde isteksiz hareketlerle birlikte titremeyi içerir. Köpeğiniz bu sendroma sahip ise ona herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmasına gerek yoktur. Ancak bağlı olduğu ırk nedeniyle daha sık veteriner kontrolünden geçmesi gerekebilir.
İlaç Yan Etkisi
Köpeğinizin kullandığı bir ilacın yan etkisi olarak titreme meydana geliyor olabilir. Eğer köpeğinizde daha önce böyle bir durum yoksa ve yeni bir ilaç kullanmaya başladıysa, bu ilacın yan etkisi olabileceğini düşünerek veteriner hekiminize danışmanız önemlidir.
Köpeklerde Titreme: Fiziksel Rahatsızlıklar
Köpeğinizin vücudunda herhangi bir ağrı oluştuğunda sevimli dostumuz titreyerek bu durumu ifade etmeye çalışabilir. Diş çıkarma döneminde olan yavru köpekler de bu süreçte titreyebilir. Ayrıca köpeklerde enfeksiyon oluşması da ağrıya ve dolayısıyla titremeye neden olabilir.
Nörolojik Problemler
Köpeklerde meydana gelen nörolojik problemler de titremeye neden olabilir. Nörolojik problemler; travmaya bağlı olarak oluşan hasarlar, tümörler ya da epilepsi gibi nöbet türü rahatsızlıklar nedeniyle meydana gelebilir.
Reaksiyonel Titreme
Köpekler fazla soğuk ya da sıcak hava koşullarında, tehlike anında veya yoğun egzersiz sonrasında reaksiyonel titreme yaşayabilirler. Reaksiyonel titreme genelde geçici ve kontrol edilebilir niteliktedir.
Toksinlere Maruz Kalma
Köpeğiniz zararlı bir madde ya da toksine maruz kaldıysa, bu durum titremeye neden olabilir. Ayrıca bazı besinlerin tüketilmesi de köpeklerde zehirlenmeye yol açabilir. Çikolata, kuru üzümlü hamur işlerinin tüketilmesi bu duruma örnek gösterilebilir.
Köpeklerde Titreme Nasıl Geçer?
Köpeklerde titremenin geçmesi için öncelikle bunun neden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir. Eğer köpeğinizin üşümesinden dolayı titrediğini düşünüyorsanız ona bir kıyafet giydirerek bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz. Köpeğiniz stres altında ya da kaygılıysa onun rahatlaması için sevimli dostumuza vakit ayırmalı ve oyunlar oynamalısınız. Bunun dışında veteriner hekim tavsiyesi olmadan köpeğinize herhangi bir ilaç vermemelisiniz. Ayrıca veteriner hekim tavsiyesi olmadan köpeğinize herhangi bir yiyecek de verebilirsiniz.
Köpeklerde Titreme: Ne Zaman Veterinere Gidilmeli?
Sevimli dostlarımızın vücutlarında herhangi bir ağrı ya da sızı oluştuğunda doğal olarak bunu titreyerek dile getirirler. Köpeklerde titreme süreci uzun sürüyor ve/veya veteriner hekim tavsiyesi olmadan geçmişte olmadığınız yiyecek ya da ilaç kullandıysanız mutlaka veterinerinize danışmalısınız. Ayrıca nörolojik problemlerini tespit edilmesi gereken durumlarda da veteriner hekim kontrolü önemlidir.