Simir, Alzheimer türü demansın tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaçların kullanım amaçları dışında kullanımları ve bağımlılık yapabilme ihtimalleri bulunmaktadır. Simir’in etken maddesi Rivastigmin, beyinde bulunan ve hafızaya yardımcı olan asetilkolin isimli kimyasalın miktarını artırmaya yardımcı olur. Simir ilacı Alzheimer hastalığının belirtilerini kontrol altına almaya yardımcı olur ve hastalığın ilerlemesini bir nebze durdurur. Bu ilaç belirtileri kontrol altına alsa da hastalığın birincil sebebi olan beynin hasar görmesi ve beyin hücrelerinin ölümünü engelleyemez.
Simir ilacının yan etkileri şu şekildedir: Mide bulantısı, kusma, ishal, iştahsızlık, karın ağrsı, halsizlik, terleme, uyku bozukluğu, baş dönmesi, baş ağrısı, kabus görme, kaşıntı ve alerjik reaksiyonlar.
Simir İlacı Nedir?
Simir, Rivastigmin etken maddesini bünyesinde barındıran ve Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Simir ilacı her ne kadar Alzheimer hastalığının belirtilerini kontrol altına almak için kullanılsa da bu ilacın kullanım amacı hastalığın ilerlemesinin önüne geçmektir.
Simir ilacı ağız yoluyla alınan bir ilaçtır ve Alzheimer hastalığı için reçete edilen standart bir ilaçtır. Bu ilaç Alzheimer hastalığı için en çok tercih edilen ilaçlardan biri olsa da hastalığın belirtilerini kontrol altına alsa da hastalığın birincil sebebi olan beynin hasar görmesi ve beyin hücrelerinin ölümünü engelleyemez.
Simir İlacının Yan Etkileri Nelerdir?
Simir ilacının yan etkileri şu şekildedir:
- Mide bulantası
- Kusma
- İshal
- İştahsızlık
- Karın ağrsı
- Halsizlik
- Terleme
- Uyku bozukluğu
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Kabus görme
- Kaşıntı
- Alerjik reaksiyonlar
Bunların yanında Simir ilacı sürekli kullanıldığında vücudun ilaca alışmasına neden olur ve ilacın vücuda verdiği zarar da bir o kadar artar. Bu nedenle Simir ilacı doktor tarafından reçete edilmedikçe kullanılmamalıdır.
Simir İlacının Kullanım Şekli Nasıldır?
Simir ilacı doktor tarafından reçete edildiğinde belirtilen dozda kullanılmalıdır. Simir ilacı günde iki defa yemeklerin yanında ya da üç defa öğünlerden bağımsız şekilde alınabilir. Alınan her doz aynı saatte alınmalıdır. İlacın dozajı kişinin genel sağlık durumuna, aldığı diğer ilaçlara ve takip edilen hastalığa göre değişiklik gösterebilir.
Simir İlacı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Simir ilacı Alzheimer türü demansın tedavisinde kullanılır. Bunun yanında Parkinson hastalığına bağlı demans belirtilerinin tedavisinde de Simir ilacı kullanılabilir. Simir ilacı Alzheimer türü demans ve Parkinson’a bağlı demans belirtilerinin tedavisinde kullanılan standart ilaçlardır.
Simir İlacının Etkileri Ne Zaman Başlar?
Simir ilacının etkileri kullanıma başladıktan hemen sonra görülmeye başlanır ancak bu etkilerin tam olarak ortaya çıkması birkaç hafta alabilir. Simir ilacı düzenli kullanıldığında ve vücut ilaca alıştığında ilacın etkileri daha net bir şekilde gözlemlenebilir.
Simir İlacı Kimlere Yazılmaz?
Aşağıdaki durumlarda bulunan kişilere Simir ilacı yazılmaz:
- Asetil kolinesteraz inhibitörlerine karşı aşırı duyarlılığı olanlar
- Ciddi mide ülseri olanlar
- Mide kanaması geçirmiş olanlar
- Ciddi böbrek yetmezliği olanlar
- Ciddi karaciğer yetmezliği olanlar
- Sıkıntı, obsesif kompulsif bozukluğu (OKB), panik atak, sosyal kaygı, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve psikoza sahip olanlar
- Sık sık bayılanlar
- Düşme riski yüksek olanlar
- Sık sık idrara çıkanlar
- Astım hastaları
- Böbrek yetmezliği olanlar
- Karaciğer yetmezliği olanlar
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığına sahip olanlar
- Tansiyonu düşük olanlar
- Tansiyonu yüksek olanlar
- Diyabet hastaları
- Gebeler ve emziren anneler.
Bu sayılan maddeler dışında farklı bir sorunu olan hastanın geçmişte yaşadığı sorunlardan biri tekrarlama ihtimali olduğundan dolayı da Simir ilacı yazılmaması önerilir. Bunun nedeni ilacın bağırsak hareketlerini hızlandırmasıdır. Bu nedenle geçmişte bağırsak hareketlerinde hızlanma yaşan kişilerde ilacın yazılmamasını gerektirir.
Simir İlacı ile Alakalı Sıkça Sorulan Sorular
Simir İlacı Hangi Yan Etkilere Neden Olur?
Simir ilacı günde iki defa yemeklerin yanında ya da üç defa öğünlerden bağımsız şekilde alınabilir. Alınan her doz aynı saatte alınmalıdır. İlacın dozajı kişinin genel sağlık durumuna, aldığı diğer ilaçlara ve takip edilen hastalığa göre değişiklik gösterebilir. Simir ilacının yan etkileri şu şekildedir: Mide bulantısı, kusma, ishal, iştahsızlık, karın ağrsı, halsizlik, terleme, uyku bozukluğu, baş dönmesi, baş ağrısı, kabus görme, kaşıntı ve alerjik reaksiyonlar.
Simir İlacının Yan Etkileri Nelerdir?
Simir ilacının yan etkileri: Mide bulantısı, kusma, ishal, iştahsızlık, karın ağrsı, halsizlik, terleme, uyku bozukluğu, baş dönmesi, baş ağrısı, kabus görme, kaşıntı ve alerjik reaksiyonlar.
Simir İlacının Yan Etkileri Nasıl Önlenebilir?
Simir ilacının yan etkilerini önlemek için ilacın doktor tarafından reçete edilen dozda kullanılması gerekir. Ayrıca doktor tarafından düzenli kontrole gitmek de yan etkilerin önlenmesine yardımcı olur.
Simir İlacı Sakatat Yasağı Var mı?
Simir ilacı kullanırken sakatat tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz. Ancak sakatatlar kolesterol bakımından zengin olduklarından dolayı kalp damar sağlığını olumsuz etkileme ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle sakatatların aşırı tüketilmemesi gerekir.
Simir İlacı Alkol ile Kullanılabilir mi?
Simir ilacı alkol ile birlikte kullanıldığında alkolün verdiği zararların yanı sıra ilacın da alkol ile verdiği zararlar artar. Bu nedenle Simir ilacı kullanılmaya başlandığında alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Simir İlacı İle Hangi İlaçlar Kullanılmaz?
Aşağıdaki ilaçlarla Simir ilacı birlikte kullanılmamalıdır:
- Dopamin agonistleri (ropinirol ve pramipexol)
- Dopamin antagonistleri (metoklopramid ve sulpirid)
- Dopamin etki mekanizmasına sahip ilaçlar (domperidon)
- Asetil kolinesteraz inhibitörleri (donepezil ve galantamin)
Kullanılan bu ilaçlardan herhangi biri kullanılıyorsa Simir ilacı kullanılmamalıdır.
Simir İlaç Etkileşimleri Nelerdir?
Aşağıdaki maddeler Simir ilacı ile etkileşime girer:
- Asetil kolinesteraz inhibitörleri (donepezil ve galantamin)
- Dopamin agonistleri (ropinirol ve pramipexol)
- Dopamin antagonistleri (metoklopramid ve sulpirid)
- Dopamin etki mekanizmasına sahip ilaçlar (domperidon)
Ayrıca sigara kullanan kişilerde ilacın plazma seviyesinin düşmesine neden olurken gebelerde ilacın plazma seviyesinin yükselmesine neden olur. Bu nedenle sigara kullanan kişilerin Simir ilacı kullanımına dikkat etmesi gerekir.
Simir İlacının Kullanım Süresi Ne Kadardır?
Simir ilacı Alzheimer hastalığı için reçete edilen standart bir ilaçtır ve bu ilaç uzun süre kullanılabilir. Ancak kullanılan ilaç düzenli olarak doktor tarafından kontrol edilmelidir.