Teknolojik Ürünlerin Zararları ve Etkileri

Teknoloji çağında, gelişen teknolojiler sayesinde hayatımızda birçok kolaylık yer almakta. İletişim, ulaşım, sağlık, eğitim gibi birçok alanda teknolojinin sunduğu imkanlar bizlere büyük kolaylıklar sağlamakta. Ancak bu teknolojik ürünlerin bizlere sunduğu kolaylıkların yanında bazı zararları da bulunmakta. Bu zararların neler olabileceğini ve hangi teknolojik ürünün bizlere ne gibi zararlar verebileceğini bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Teknolojinin bizlere sunduğu imkanlardan ilk olarak iletişim alanında bahsedelim. Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar bizlerin sevdiklerimize kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamaktadır. Özellikle pandeminin de etkisiyle hayatımıza daha fazla giren bu teknolojik ürünler, birçok insanın işini evden yapabilmesine de olanak tanımıştır. Bu durumu teknoloji sayesinde hayatımıza giren pozitif bir etki olarak değerlendirebiliriz. Ancak bu ürünlerin bizlere sağladığı kolaylıkların yanında bazı zararları da bulunmakta. Örneğin, akıllı telefonlar bizlere sevdiklerimize kolay ve hızlı bir şekilde ulaşma imkanı sağlasa da bu ürünlerin fazla kullanımı sosyal hayatta bizleri yalnız bırakmakta ve bizi sevdiklerimizden, ailemızdan ve arkadaşlarımızdan uzaklaştırmakta. Yine aynı şekilde sosyal medya uygulamaları da bizlere iletişim anlamında bazı kolaylıklar sağlamakta. Ancak bu uygulamaların fazla kullanılması kişilerin kendilerine olan özgüven duygusunu olumsuz yönde etkilemekte ve sosyal medya kullanıcılarının sosyal medya kullanmadıkları zamana göre daha mutsuz birer birey haline gelmelerine neden olabilmekte.

Gelişen teknolojinin bizlere sunduğu imkanlardan bir diğeri de ulaşım alanında gerçekleşmekte. Ulaşımın daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan teknolojik ürünler bizlere büyük kolaylıklar sağlamakta. Ancak bu durumu da yine negatif yönde değerlendirecek olursak, ulaşımın daha kolay ve hızlı gerçekleşmesini sağlayan teknolojik ürünler bizlere zaman kazandırsa da bizleri alışkanlıklarımızdan ödünç alarak bizi sevdiklerimizden uzaklaştırmakta. Örneğin, daha önce işe giderken kullandığımız yürüyüş yolunu bu teknolojik araçlar sayesinde kısaltarak daha hızlı bir şekilde işe gitmemizi sağladı. Ancak işe giderken yürümek sağlığımız için yapabileceğimiz en basit ama en önemli şeylerden biriyken, bu teknolojik araçların işe daha hızlı gitmemizi sağlaması bizi yürümekten alıkoyarak sağlığımızdan da ödün vermemize neden olmakta.

Teknolojinin bizlere sunduğu imkanlardan bir diğeri de sağlık alanında gerçekleşmekte. Sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler sayesinde daha önce tedavisi mümkün olmayan birçok hastanın tedavisi mümkün hale geldi. Aynı şekilde kronik hastalıkları bulunan kişilerin daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirmeleri de bu sayede mümkün oldu. Ancak sağlık alanındaki bu teknolojik ürünler bizlere sadece pozitif yönde etki yapmamaktadır. Örneğin, akciğer kanseri riskini azaltmak için sigara içmemek gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ancak sigara içen kişilerin akciğerlerine oksijen pompalayan ve akciğer kanseri riskini azaltan cihazlar üretildiğini de biliyoruz. Bu cihazlar akciğer kanseri riskini azaltmak yerine sigara içen kişilerin sigara içmelerine daha fazla teşvik ederek akciğer kanseri riskini artırmalarına neden olmakta. Yine aynı şekilde diyabet hastalarının kan şekerini takip eden ve yükselmesi durumunda insülün enjekte eden cihazlar da teknolojinin sağlık alanında bizlere sunduğu pozitif etkilerden bir diğeri ancak bu cihazlar sayesinde diyabet hastaları canları istediği zaman şekerli bir şeyler yiyerek hastalıklarının belirtilerini göz ardı edebiliyor ve hastalıklarını daha kötü bir hale getirebiliyor.

Eğitim alanında da teknolojinin bizlere sunduğu birçok imkan bulunmakta. Eğitimde kişiye özel yöntemlerin kullanılabilmesi ve herkesin kendi öğrenme hızına göre eğitim alabilmesi gibi avantajlar eğitimde teknoloji kullanımı ile mümkün hale geldi. Ancak eğitimde teknoloji kullanımının da bazı zararları bulunmakta. Örneğin, eğitimde teknoloji kullanımının en büyük avantajlarından biri de sınırlara ve zaman dilimlerine takılmadan herkesin istediği zaman istediği yerden eğitim alabilmesidir. Bu durumu pozitif yönde değerlendirsek de yine negatif yönde değerlendirecek olursak, özellikle pandemi döneminde herkesin evinden eğitim almasıyla birlikte eğitimde teknoloji kullanımının getirdiği avantajlardan biri de gece geç saatlerde ders çalışıp, uyku düzenimizin bozulması olabilir. Sınıflarda öğretmenin öğrenciler arasında etkileşime girmesi, ders anlatırken dikkat dağıtıcı unsurların olmaması gibi avantajlar yine eğitimde teknoloji kullanımının zararlarını azaltan unsurlar arasında gösterilebilir. Ancak son birkaç yıldır, sınıflarda dikkat dağıtıcı unsurların olmaması ile ilgili yapılan araştırmalara bakıldığında birçok öğrenci derse dikkatini vermek için tabletini ya da telefonunu dersle ilgili olmayan şeyler için kullanmakta ya da arkadaşlarıyla aynı sınıfta olmasına rağmen sosyal medyada etiketlendiği fotoğraflara ya da farklı bir arkadaşının gönderilerine bakarak derse odaklanmakta güçlük çekmekte. Bu durum da eğitimde teknoloji kullanımının son yıllarda nasıl da bizleri olumsuz yönde etkilemeye başladığını gözler önüne sermekte.

Son olarak, günlük hayatımızda kullandığımız teknolojik ürünlerden bahsedelim. Hepimiz gün içerisinde en az birkaç defa bilgisayarımızı ya da telefonumuzu kontrol ediyoruz. Gün içerisinde birkaç defa kontrol ettiğimiz telefonumuzu gece yatarken de mutlaka bir kez daha kontrol ediyoruzdur. Eğer kullandığınız telefon veya bilgisayar iyi bir markanın teknolojik ürünü ise muhtemelen gün içerisinde defalarca cebinizdeki ya da masanızdaki telefonun sesini açıp kapatmayı düşünmeden onun yerine yine telefonunuzu kontrol edip etmediğinizi düşünürsünüz. Bu durumda günde birkaç defa telefonunuzu kontrol etmek normal gibi görünse de günde 50-60 defa telefonunuza mesaj ya da arama gelmediği için kontrol ettiğinizi düşünün. Yapılan araştırmalar, günde 50-60 defa telefonunuza bakıyorsanız bağımlılık sınırlarını geçtiğinizi gösteriyor.

Teknolojik ürünlerin bizlere sağladığı kolaylıklar ömür boyu kullanmamız gereken sağlığımızı koruyan sağlık teknolojileri hariç tüm teknolojik ürünleri hayatımızdan birkaç saat bile olsa çıkarmayı denemeliyiz. Eğer bunu denemek isterseniz önce sizden birkaç adım uzaklaşan teknolojik ürünlere birkaç adım yaklaşmayı deneyin. Bu durumu birkaç gün denedikten sonra isterseniz tekrar eski alışkanlıklarınıza devam edebilirsiniz ama birkaç gün denedikten sonra tekrar eski alışkanlıklarınıza dönmek isterseniz bu sefer birkaç adım daha uzaklaşmayı deneyin teknolojik ürünlerden. Bu durumu gün içerisinde yaptığınız şeylere göre siz kendinize uygun olacak şekilde artırıp azaltabilirsiniz. Örneğin, eğer günde 50-60 defa kontrol ettiğiniz telefonunuza bakmayı 10-15 defa düşürmeye çalışarak başlayabilirsiniz.

Teknolojik Ürünlerin Zararları

Akıllı Telefonların Zararları

  • Akıllı telefonların bize sağladığı en büyük kolaylıklardan biri de sevdiklerimize
  • kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlamasıdır. Bu özellik de akıllı telefonların
  • bizlere sunduğu pozitif etkiler arasında yer almakta. Ancak bu telefonların
  • sosyal hayatta bizi yalnız bırakarak bizi sevdiklerimizden uzaklaştırması gibi
  • olumsuz etkileri da bulunmakta.

Sosyal Medyanın Zararları

  • Sosyal medya uygulamaları bizlere iletişim anlamında bazı kolaylıklar sağlar ancak
  • bu uygulamaların fazla kullanılması kişilerin kendilerine olan özgüven duygusunu
  • olumsuz yönde etkileyerek sosyal medya kullanıcılarının sosyal medya kullanmadıkları
  • zamanda göre daha mutsuz birer birey haline gelmelerine neden olabilmektedir.

Ulaşımda Teknoloji Kullanımının Zararları

  • Ulaşımın daha hızlı ve kolay gerçekleşmesini sağlayan teknolojik ürünler bize zaman
  • kazandırsa da bizi sevdiklerimizden uzaklaştırarak sağlığımızdan ödün vermemize
  • neden olmaktadır.

Sağlık Teknolojilerinin Zararları

  • Akciğer kanseri riskini azaltmak için sigara içmemek gerektiğini hepimiz biliyoruz.
  • Sigarayı bırakmayı başaramayan kişilerin akciğerlerine oksijen pompalayan ve akciğer
  • kanseri riskini azaltan cihazlar üretildiğini de biliyoruz. Bu cihazlar akciğer kanseri
  • riskini artırarak sağlığımızdan daha fazla ödün vermemize neden olmaktadır.

Diyabet Teknolojilerinin Zararları

  • Diyabet hastalarının kan şekerini takip eden ve yükselmesi durumunda insülün enjekte
  • eden cihazlar da teknolojinin sağlık alanında bize sunduğu pozitif etkilerden biridir ancak
  • bize sağladığı bu kolaylık sayesinde diyabet hastaları canları istedikçe şekerli şeyler
  • yiyerek hastalıklarının belirtilerini göz ardı edebiliyor ve hastalıklarını daha kötü bir
  • hale getirebiliyor.

Eğitimde Teknolojinin Zararları

  • Örneğin, eğitimde teknoloji kullanımının en büyük avantajlarından biri de sınırlara ve
  • zaman dilimlerine takılmadan herkesin istediği zaman istediği yerden eğitim alabilmesidir.
  • Bu durumu pozitif yönde değerlendirmek gerekirse, özellikle pandemi döneminde herkesin evinden
  • eğitim almasıyla birlikte eğitimde teknoloji kullanımının getirdiği avantajlardan biri da gece
  • geç saatlerde ders çalışıp uyku düzenimizin bozulması olabilir.

Teknolojinin Diğer Alanlardaki Zararları

  • Günlük hayatımızda kullandığımız teknolojik ürünlerden de bahsetmek gerekirse, hepimiz gün
  • içerisinde en az birkaç defa bilgisayarımızı ya da telefonumuzu kontrol ediyoruz. Yapılan
  • araştırmalar günde 50-60 defa telefonunuza bakıyorsanız bağımlılık sınırlarını geçtiğinizi
  • gösteriyor.

Teknolojik Ürünlerin Zararlarını Nasıl Azaltabiliriz?

Teknologik ürünlerin bizlere sağladığı kolaylıklar ömür boyu kullanmamız gereken, bize

sağlığınızı koruyan sağlık teknolojileri hariç tüm teknolojik ürünleri hayatımızdan birkaç saat

bile olsa çıkarmayı denemeliyiz. Eğer bunu denemek isterseniz önce sizden birkaç adım uzaklaşan

teknolojik ürünlere birkaç adım yaklaşmayı deneyin. Bu durumu birkaç gün denedikten sonra isterseniz

tekrar eski alışkanlıklarınıza devam edebilirsiniz ama birkaç gün denedikten sonra tekrar eski

alışkanlıklarınıza dönmek isterseniz bu sefer birkaç adım daha uzaklaşmayı deneyin teknolojik ürünlerden.

Bazı çalışmalara göre, günde 50-60 defa telefonunuza bakıyorsanız bağımlılık sınırlarını geçtiğiniz

biliyor. Eğer günde birkaç defa telefonunuza bakıyorsanız normal gibi görünse de günde 10-15 defa

telefonunuza bakmaya çalışarak başlayabilirsiniz.

Scroll to Top