Sütten Kesmenin Anneye Etkileri

Sütten Kesmenin Anneye Etkileri: Fiziksel ve Psikolojik Etkiler

Anne olmak zorlu bir süreç. Hem bedensel hem de ruhsal olarak anneleri yoran bir süreç. Bir de üstüne bebek 1 yaşına gelip de emzirmeyi kesmek isterseniz iyice yıpranıyorsunuz. Hem bebeğinizin hem de sizin vücudunuzun emzirmeyi bırakaçağı için hazırlanması gerekiyor. Bu hazırlık sürecinde anne bedeninde bazı fiziksel değişiklikler olurken, psikolojik olarak da bazı değişikliklerin olması mümkün. Tüm bunların yanında bebek 1 yaşına geldiğinde ek gıdaya geçmiş oluyor. Bu noktada bebeğin beslenmesinde annelerin ek gıda ile birlikte su takviyesi de yapması gerekiyor. Bebek suunu içerken, siz de sütten kesmenin anneye etkileri hakkında bilgi edinin.

Sütten Kesmenin Anneye Etkileri Nelerdir?

Bebeğin 1 yaşına gelmesi ve ek gıdaya geçmesi ile emzirme süreci yavaş yavaş son bulmaya başlar. Hem bebeğin hem de annenin bu süreçte bazı uyum sağlaması gerekiyor. Anne sütü her ne kadar besleyici olsa da 1 yaşından sonra bebeklerin ihtiyaçları değişiyor ve katı gıdalarla beslenmeye başlıyorlar. Bu süreçte sütten kesmenin anneye etkileri konusunda bazı farkındalıkların olması gerekiyor. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak anneleri etkileyen sütten kesme işlemi sırasında dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanıyor:

  • Sütten kesme işlemini bir anda değil, yavaş yavaş gerçekleştirmelisiniz. Ani sütten kesme işlemi hem anne hem de bebek için zorlayıcı olabilir.
  • Emzirme sürecini azaltırken, emzirirken verdiğiniz huzurlu ve sevgi dolu mesajları artırmalısınız.
  • Bebeğiniz emme isteğini azalttığında, emzirmeyi bıraktığında huzursuzlanmamalı ve daha fazla kucaklamaya, sevgiye ve ilgiye ihtiyacı olduğunu düşünerek bu ihtiyaçları karşılanmalıdır.
  • Sütten kesme sırasında ve sonrasında bebeğin hala anne sütünün sağlıklı ve güvenli bir şekilde gelişmesi için gerekli olduğuna dair mesajlar vermeye devam etmelisiniz.
  • Anne sütünün kesilmesi hem fiziksel hem de psikolojik olarak anne üzerinde bazı etkilere neden olabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken birkaç noktanın daha olması gerekiyor:
    • Göğüsleriniz hâlâ süt yapmaya devam ediyorsa, bunu engellemek için pompa kullanmalısınız.
    • Eğer göğüsleriniz hâlâ doluysa, emzirmeye devam etmelisiniz.
    • Göğüsleriniz hâlâ doluysa ama bebeğiniz ememiyorsa, sütünuzu sağarak bırakabilirsiniz.

Sütten Kesmenin Anneye Etkileri: Fiziksel Değişiklikler

1. Süt Kanallarının Daralması

Sütten kesme işlemi ne kadar yavaş olursa olsun, süt kanalları daralır. Sütten kesme işlemi sırasında süt üretimi azaldığından süt kanalları da buna bağlı olarak daralmaya başlar. Bu daralma süreci göğüslerde baskı oluşmasına neden olur. Bu baskının oluşması oldukça normal bir durum ve bununla birlikte süt kanallarının tıkanması da normal.

2. Meme Dokusunun Yenilenmesi

Meme dokusu sütten kesme işlemi sırasında yeniden yapılan bir doku. Sütten kesme işlemi ne kadar yavaş olursa olsun, meme dokusu yeniden yapılan doku olduğundan vücutta bazı fiziksel değişikliklerin olması normal.

3. Göğüslerin Küçülmesi

Göğüsler emzirme döneminde süt salgılanmaya başlandığı andan itibaren her kadında göğüslerde bir büyüme gözlemlenir. Büyüme dönem dönem farklılık göstererek, daha sonrada sütten kesmeyle birlikte göğüsler eski haline döner.

4. Hormon Salgısının Değişmesi

Emzirme döneminde prolaktin hormonu annelerin vücudunda yoğun olarak salgılanır. Prolaktin hormonu süt üretimini sağlarken, emzirmeyle birlikte oksitosin hormonu da salgılanmaya başlar. Oksitosin hormonu sütü memelerden salınımını sağladığı gibi bağlanmayı da destekler. Sütten kesme işlemi sırasında prolaktin ve oksitosin hormonlarının salınımı azalır.

5. Regl Döngüsünün Başlaması

Emzirme döneminde annelerin vücudunda prolaktin hormonu yoğun olarak salgılanır. Prolaktin hormonu süt üretimini sağlarken aynı zamanda regl döngüsünü baskılar. Sütten kesme ile prolaktin seviyelerinin düşmesiyle beraber regl döngüsü yeniden başlamış olur.

6. Tiroit Dengesinin Düzenlenmesi

Bebek doğduktan sonra tiroit dengesizliği yaşayan annelerde, sütten kesmeyle birlikte tiroit dengesinin düzenlenmesi mümkün.

7. Kilo Kontrolünün Sağlanması

Kilo kontrolü kişiden kişiye değişen bir süreç olsa da sütten kesmeyle birlikte metabolizma hızlanabilir ve kilo kontrolü bu şekilde sağlanabilir.

Sütten Kesmenin Anneye Etkileri: Psikolojik Etkiler

Sütten kesmenin anneye etkileri arasında psikolojik etkiler de yer alıyor.

1. Güvenli Bağlantının Oluşması

Anne sütü güvenli bağlantı oluşmasında önemli bir rol oynar. Bebeğinizle aranızdaki bu bağın biraz zayıflamasıyla birlikte güvenli bağlantının oluşması da mümkün.

2. İlişkilerin Güçlenmesi

Anne ve bebek arasındaki bağın güçlenmesiyle birlikte, ilişkilerin de güçlenmesi sağlanır.

3. Anksiyetenin Azalması

Anksiyetede azalma meydana gelebilir.

4. Depresyonun Azalması

Emzirme döneminde prolaktin ve oksitosin hormonlarının salgılanmasıyla birlikte bağlanma duygusu artar ve stres azalarak, postpartum depresyonunun etkileri azalır.

5. Stres Seviyesinin Azalması

Stres seviyesi emzirme döneminde yüksek olabilirken, sütten kesmeyle birlikte bu seviyenin azalması sağlanır.

6. Anne Olmanın Verdiği Tatminin Artması

Anne olmak ebeveynliğin en önemli sorumluluklarından birisidir ve kendini anne olarak tanımlayan kadınlarda tatmin duygusu artar.

7. Huzursuzluğun Azalması

Huzursuzluk emziren annelerin sıkça şikayet ettiği durumlardan birisidir ve sütten kesmeyle birlikte huzursuzluğun azalması sağlanır.

Sütten Kesmenin Önemi: Neden Sütten Kesilmelidir?

Sütten kesmenin önemi bebek sağlığı açısından son derece kritik bir rol oynar. Bebeklerin fiziksel gelişimlerinin yanı sıra zihinsel gelişimleri için de anne sütünün tüketilmesi gerekir. Zihinsel gelişim için anne sütünün önemi;
– Anne sütü bebeklerin zihinsel gelişimi için gerekli olan DHA adlı omega-3 yağ asidini içerir. DHA aynı zamanda göz gelişimi için de önemlidir.
– Beyaz madde gelişimi; anne sütünün tüketilmesi ile birlikte bebeklerin beyaz madde gelişimi hızlanır.
– Kognitif fonksiyon; anne sütü ile beslenen bebeklerde kognitif fonksiyonların gelişimi daha hızlı olur.
– Problem çözme yeteneği; anne sütünün bebeklere sağladığı faydalardan bir diğeri de problem çözme yeteneğinin gelişmesidir.
– Kalp ve damar hastalıkları; anne sütünün tüketilmesi ile birlikte kalp ve damar hastalıklarının riski azalır.
– Zeka; uzun vadede zeka gelişimine de katkı sağlar.Sadece bebek sağlığı için değil, anne sağlığı için de sütten kesmek son derece faydalıdır:
– Emzirmek rahim kasılmalarını azaltırken, rahmin eski boyutuna dönmesini sağlar.
– Ayrıca annenin adet görmesini kolaylaştırır.
– Osteoporoz riskini azaltarak, kemik sağlığını destekler.
– Meme kanseri riskini azaltır.
– Diyabet riskini azaltır.
– Kilo vermeyi kolaylaştırır.Sadece bunlarla sınırlı olmayan birçok faydası bulunan sütten kesmenin önemini atlamamak gerekir.

Scroll to Top