Burun estetiği; burun görünümünü, burun boyutunu, burun ucunu ve burun deliklerini değiştirmek için burun yapısında şekillendirmeye imkan tanıyan cerrahi işlemdir. Burun estetiği ameliyatı sırasında; burun kıkırdakları, burun kemikleri ve yumuşak dokuların şekli değiştirilir. Burun estetiği operasyonda burnun şeklini ve boyutunu değiştirmek için doku eklenebilir veya çıkarılabilir. Kısacası rinoplasti; burunun daha iyi görünmesini sağlamak için burnu yeniden şekillendirme işlemidir.
Burun Estetiği Nedir?
Burun estetiği (rinoplasti) operasyonu, burunda ve yüzdeki simetriyi daha estetik bir hale getirmek için burnun şeklini değiştirme işlemidir. Burun estetiği, kişinin daha iyi bir nefes alabilmesini sağlamak amacıyla tıbbi nedenlerle de tercih edilebilen ameliyat türlerindendir. Burundaki kıkırdak ve kemik yapısı değiştirilerek yapılan burun estetiği uygulamalarında buruna farklı dokular eklenebilir veya mevcut dokulardan belirli parçalar çıkarılabilir.
İlk olarak 19. yüzyılda yapılan burun estetiği; o dönemlerde tamamen kozmetik sebeplerle yapılırken günümüzde bir çok fonksiyonel özelliğin de kazandırıldığı bir ameliyat haline gelmiştir.
Burun Estetiği Ameliyatında Ne Olur?
Burun estetiği ameliyatı ile burnun görünümünde değişiklik meydana gelirken, bazı durumlarda burnun daha iyi nefes alabilmesi için yapılan operasyonlarda fonksiyonel iyileştirme sağlanır. Rinoplasti ameliyatında yüzün genel yapısına ve hastanın isteğine bağlı olarak; burun ucunda küçültme, burunun daha kalkık ve belirgin olmasını sağlamak için burun ucu kıkırdaklarının şeklinin değiştirilmesi gibi işlemler yapılabilir.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı, genel anestezi altında veya lokal anestezi ile yapılabilir. Burun estetiği ameliyatının nasıl yapılacağı; hastanın tıbbi geçmişine, burunda yapılacak olan değişikliğe ve hekimin kararına bağlıdır. Burun estetiğinde iki farklı teknik kullanılır. Bu teknikler açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti yöntemleridir.
Açık rinoplasti: Açık rinoplasti teknikinde; burun derisi ve yumuşak dokuları kaldırılarak altındaki kıkırdak ve kemik yapısına ulaşılır. Burunda yapılan işlemler, açık rinoplasti tekniği ile detaylı bir şekilde yapılabilir. Bu teknikte, altındaki yapı tam olarak görünür hale geldiğinden oluşabilecek komplikasyon riskinin en aza indirilmesi sağlanır. Açık rinoplastinin en büyük dezavantajı ise iyileşme sürecinin uzun sürmesidir.
Kapalı rinoplasti: Kapalı rinoplasti tekniğinde; tüm kesiler burunun içinde kalacak şekilde planlanır. Bu teknikte burunun altındaki yapı tamamen görünmez ancak işlemler yapılır. Kapalı rinoplastinin en büyük avantajı, iz bırakma ihtimalinin olmamasıdır. Kapalı rinoplasti tekniğinin en büyük dezavantajı ise işlem sırasında yapılan değişikliklerin yeterince gösterememesidir.
Burun Estetiği Türleri Nelerdir?
Burun estetiği türleri yapılan işlemlerin kapsamına göre adlandırılır. Kısacası rinoplastinin birden fazla uygulaması vardır. İşte rinoplasti türleri:
- Kapalı rinoplasti: Tüm kesilerin burunun içine gizlendiği ve dışarıda herhangi bir iz kalmadığı tekniktir. Bu teknikte yapılacak olan değişiklikler tam olarak görülemeyebilir.
- Açık rinoplasti: Burundaki tüm yumuşak dokuların kaldırıldığı ve altındaki yapıların tamamen göründüğü tekniktir. Bu teknikte detaylı değişiklikler yapılabilir fakat iz kalma riski bulunur.
- Fonksiyonel rinoplasti: Burnun hem görünümünde değişiklik hem de nefes alabilmesi için yapılan tekniktir.
- Kıkırdak grefti kullanılarak rinoplasti: Buruna kıkırdak dokusu eklenmesiyle yapılandırılan burun estetiğidir. Kıkırdak grefti; kulağın arkasından veya kaburgadan alınarak buruna eklenir.
- Düşük kıkırdak rinoplastisi: Burnu daha kalkık ve belirgin hale getirmek için yapılan tekniktir.
- Lazerle rinoplasti: Lazer ışığının kullanıldığı rinoplastidir. Lazerle rinoplastide doku kanaması riski en aza indirilir.
Rinoplasti Tedavisi Kaç Saat Sürüyor?
Rinoplasti tedavisi ortalama 1-3 saat kadar sürmektedir. Ameliyatın süresi yapılan işleme göre değişiklik göstermektedir.
Burun Estetiği Ameliyatı Açık ve Kapalı Teknik Farklılıkları Nelerdir?
Açık Teknik:
- Açık rinoplastide tüm kesiler burnun dış kısmında olur.
- Yüzde küçük bir iz kalma ihtimali vardır.
- Burnun içi tamamen açılır ve tüm anatomik yapı görünür hale gelir.
- Açık rinoplastide detaylı işlemler yapılabilir ve değişiklikler tam olarak gösterilir.
- Kıkırdak grefti kulaktan veya kaburgadan alınarak kullanılabilir.
Kapalı Teknik:
- Tüm kesiler burunun içinde gizli kalacak şekilde planlanır.
- Dışarıda iz kalma riski yoktur.
- Bazı durumlarda alt yapının tam olarak görülmemesi nedeniyle değişikliklerin tam olarak gösterilmeyebilir.
- Kanama ve enfeksiyon riski daha düşüktür.
Burun Estetiği Ameliyatı Olmayanlar Ne Yapmalı?
Ameliyat Öncesi:
- Tütün kullanımı kan akışını olumsuz etkilediğinden sigara içilmemeli, alkol tüketimi de en aza indirilmelidir.
- Kansızlığı engellemek için demir içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.
- Aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır.
- C vitamini bakımından zengin besinler tüketilmelidir.
Ameliyat Sonrası:
- Burun ameliyatı sonrası ilk hafta yüzüstü yatılmamalıdır.
- Dikişlerin erimesini beklemek önemlidir bu nedenle iyileşme sürecinde dikkat edilmelidir.
- Burun üstüne baskı oluşturan spor aktivitelerine 3 ay kadar ara verilmelidir.
- Tütün kullanımından bir süre uzak durulmalıdır.
Rinoplasti Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Geçer?
Rinoplasti sonrası iyileşme süreci hasta özelinde farklılık gösterse de genel olarak şu şekildedir:
- Burun ameliyatından sonra hastaya anesteziye bağlı olarak birkaç saat dinlenmesi istenir.
- Ertesi gün hasta taburcu edilir fakat birkaç gün başın yukarıda olması gerektiğinden istirahat etmesi önerilir.
- Bazı hastalarda gözetim altında bulundurulması gerekebilir fakat genel olarak hasta hemen taburcu olur.
- İlk birkaç hafta göz çevresinde morarma ve şişlik yaşanması normaldir ancak 1 hafta içerisinde günlük hayata dönebilirler.
- Tütün kullanımı iyileşmeyi olumsuz etkilediğinden hastalardan sigara içmemeleri istenir.
- Dikişlerin erimesi ortalama 10 gün kadar sürer ancak genelde dikişlerin eridiği gözlemlenir.
- Burun içinde dikiş varsa bunların alınmasına gerek yoktur.
- Burun şeklinin oturması yaklaşık olarak 6 ay sürer fakat ilk ayda burunun dış görünümü hakkında fikir sahibi olunabilir.
Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Burun Baskısı Nasıl Olmalı?
Burun estetiği (rinoplasti) sonrasında burna koruyucu atel takılır. Takılan atel içerisinde burundaki tamponlar bulunur ve şişliklerin azalmasına yardımcı olurken koruma da sağlar. Atelin burna olan basıncı ortalama 1 hafta kadar sürer.
Burun Estetiği Sonrası Sağlıksal Sıkıntılar Neler Olabilir?
Rinoplasti sonrasında karşılaşılabilecek sağlıksal sorunlar şunlardır:
- Bazı hastalarda burnu yeniden biçimlendirme ihtiyacı olabilir bu duruma revizyon rinoplasti denir ve bu durum bazen ek sorunlara neden olabilir.
- Bazı hastalarda aşırı derecede kanama görülebilir fakat genellikle tamponların değiştirilmesiyle bu sorun çözülür.
- Ameliyat sonrası baş ağrısı ve kulak ağrısı olabilir fakat bu ağrılar kısa sürelidir.