Bebeklerde hepatit B aşısı (2. doz) yan etkileri arasında huzursuzluk, ateş ve aşı yerinde şişlik görülebilir. Bebeklere hepatit B virüsünün neden olduğu karaciğer enfeksiyonuna karşı koruma sağlamak amacıyla hepatit B aşısı yapılmaktadır. Hepatit B aşısı genellikle 3 dozda uygulanır ve bu aşılardan ilki doğumdan hemen sonra yapılır. Bebeklerde hepatit B aşısı (2. doz) yan etkileri 1-2 gün içerisinde kendini belli eder ve genellikle aşılamadan sonraki 24 saat içinde görülen yaygın belirtilerdir.
Bebeklerde Hepatit B Aşısı Nedir?
Bebeklerde hepatit B aşısı; bebeklerin hepatit B virüsü sebebiyle oluşabilen karaciğer iltihabı olan hepatit B enfeksiyonuna karşı korunması amacıyla yapılan aşıdır. Hepatit B virüsü bulaştığı takdirde bebeklerde karaciğer hasarı, siroz ve karaciğer kanserine sebep olabilen kronik enfeksiyona yol açabilmektedir. Bebeklerde hepatit B aşısı (2. doz) ise bebeklerin hepatit B virüsüne karşı daha güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturabilmesi için 1-2 ay aralıklarla yapılan aşılardan ikincisidir.
Bebeklere Hepatit B Aşısı Nasıl Uygulanır?
Bebeklere hepatit B aşısı; kas içine iğne ile yapılan bir aşıdır ve bebeklere genellikle bacak kaslarına enjekte edilmektedir. Aşının uygulanacağı bölge bebeklerin uyluk kaslarıdır. Bebeklerin uyluk kasları oldukça büyük ve derin bölgeler olduğu için herhangi bir komplikasyona neden olmadan aşının uygulanmasına olanak sağlamaktadır. Bebeklere hepatit B aşısı (2. doz) uygulandıktan sonra bebeklerin ateşi ölçülmeli ve huzursuzluk gibi genel olarak görülebilen yan etkileri olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Bebeklerde Hepatit B Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
Bebeklerde hepatit B aşısının yan etkileri; aşının yapıldığı bölgenin etrafında kızarıklık, ağrı veya şişlik, ateş, halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, iştahsızlık ve ishal şeklinde görülebilmektedir. Bu yan etkiler genellikle hafif seyreder ve aşılamadan sonraki 24 saat içerisinde gözlemlenir.
Hepatit B aşısının yaygın yan etkileri aşağıdaki gibidir:
- İshal
- Yorgunluk ve halsizlik
- İştahsızlık
- Ateş
- Ağızda yara oluşumu
- Aşı yapılan kolda ağrı ve şişlik
- Huzursuzluk
- Kaslarda ve eklemlerde ağrı
- Baş ağrısı
Bebeklerde hepatit B aşısı (2. doz) sonrasında görülen ateşin düşürülmesi için doktor tavsiyesiyle ateş düşürücü verilebilir. Ancak verilen ateş düşürücünün paracetamol içermesi gerekmektedir; başka bir içerik barındıran ilaçlar bebeklere verilmemelidir.
Bebeklere Hepatit B Aşısının Yan Etkileri Ne Zaman Başlar?
Bebeklere hepatit B aşısının yan etkileri; aşının uygulanmasından sonraki ilk 24 saat içerisinde ortaya çıkar. Bebeklerde hepatit B aşısı (2. doz) yan etkileri arasında en sık rastlananlar ise ateş, iştahsızlık, huzursuzluk ve yorgunluktur. Genellikle hafif seyreden bu yan etkiler bebeklerin iştahını azaltabilir ve uyku düzenini bozabilir.
Bebeklere Hepatit B Aşısı Uygularken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bebeklere hepatit B aşısı yapılırken dikkat edilecek hususlar aşağıdaki gibidir:
- Bebeğin herhangi bir enfeksiyonu olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Aksi takdirde bağışıklık sisteminin zayıf olmasından dolayı aşının koruyuculuğu düşük olabilir.
- Geçmişte herhangi bir hepatit B aşısından sonra anaflaktik reaksiyon gösteren bir bebeğe hepatit B aşısı yapılması önerilmez.
- Bebeğe hepatit B virüsü taşıyan anneler tarafından doğurulmuş olması durumunda doğumdan sonraki 12 saat içerisinde hepatit B aşısı yapılması gerekir.
- Aşının bebeğin uyluk kasına uygulanması önemlidir. Kas içine yapılan aşılarda ciddi yan etki riski oldukça düşüktür.
Bebeklere Hepatit B Aşısı Yapılmamalıdır
Bebeklere hepatit B aşısı yapılmaması gereken durumlar aşağıdaki gibidir:
- Ateşli hastalığı olan bebeklere yüksek ateş varsa aşının ertelenmesi önerilir. Ancak hafif ateşi olan bebeklere aşı yapılmasında bir sakınca yoktur.
- Geçmişte hepatit B aşısına ya da aşıda bulunan herhangi bir maddeye karşı anaflaktik reaksiyon gösteren bebeklere aşının yapılması önerilmez.
- Doğumdan sonra bebeğe herhangi bir hepatit B virüsü taşıyan anne tarafından doğurulmuş olması durumunda 12 saat içerisinde hepatit B aşısı yapılması gerekir.