Doğum kontrol implantı, 3 yıl süreyle etkili olan, doğum kontrolü için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Kolun üst kısmına yerleştirilen bir çubuk şeklindeki bu implant, kadınların hamile kalmasını önlemek amacıyla hormon salgılar. Zaman zaman bu çubuk da vücutta yan etkiler gösterebilir. Peki, doğum kontrol implantı yan etkileri nelerdir? İşte merak edilenler.
Doğum Kontrol İmplantı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Doğum kontrol implantı; kolun üst kısmına yerleştirilen, 4 cm uzunluğunda ve 2 mm çapında bir çubuktan oluşan doğum kontrol yöntemidir. Doğum kontrol haplarına benzer şekilde çalışan bu çubuk, progesteron hormonu salgılar ve bu sayede yumurtanın döllenmesini engeller.
Doğum kontrol haplarının aksine tek seferde 3 yıl boyunca kullanım kolaylığı sunar. Kolun üst kısmına yerleştirildiği için kullanımı da oldukça kolaydır. Bu nedenle de sık sık doğum kontrol yöntemi değiştiren kadınlar için idealdir.
Doğum Kontrol İmplantı Hangi Hıraçlı Vakalarında Kullanılmamalıdır?
Doğum kontrol implantı; kan pıhtılaşması, meme kanseri, ağır karaciğer hastalığı, şiddetli migren, hamilelik ve hamilelik şüphesi gibi durumlarda kullanılmamalıdır.
- Migren: Doğum kontrol implantının içeriğinde bulunan östrojen hormonu migreni tetikleyebilir. Bu nedenle doğum kontrol implantı kullanımında migren ataklarının sıklığı arttığında doktorla iletişime geçilmelidir.
- Kan Pıhtılaşması: Aile öyküsünde venöz tromboz veya pulmoner emboli bulunan kadınlar ile trombofilik bozukluğu olan bireylere de doğum kontrol implantı önerilmez.
- Meme Kanseri: Daha önce meme kanseri teşhisi almış olan kadınlara doğum kontrol implantı önerilmez.
- Ağır Karaciğer Hastalığı: Doğum kontrol implantının karaciğer üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle ağır karaciğer hastalığı bulunan bireylere de bu yöntem önerilmez.
- Hamilelik veya Hamilelik Şüphesi: Hamile olan veya hamilelik ihtimali bulunan kadınlar için de doğum kontrol implantı önerilmez. Bu durumda bebekte olumsuz etkilere yol açabilir.
Doğum Kontrol İmplantı Yan Etkileri Nelerdir?
Doğum kontrol implantının en yaygın yan etkileri; kanama düzensizliği, baş ağrısı, kol ağrısı, göğüs ağrısı, mide bulantısı, kilo alımı, akne, cinsel isteksizlik ve vajinal kuruluk olarak bilinir.
- Kanama Düzensizliği: Kanama düzensizliği doğum kontrol implantının en yaygın görülen yan etkisidir. Bu nedenle implant takıldıktan sonra ilk 6 ay içerisinde lekelenme tarzında kanamalar görülebilir. Takip eden aylarda ise bazı kadınlarda hiç kanama olmazken bazılarında ise daha uzun süreli ve yoğun kanamalar meydana gelebilir.
- Baş Ağrısı: Baş ağrısı da doğum kontrol haplarında olduğu gibi doğum kontrol implantında da görülebilir. Genellikle hafif düzeyde seyreden baş ağrıları zaman zaman migren atağına dönüşebilir.
- Kol Ağrısı: Doğum kontrol implantının kolun üst kısmına yerleştirilmesi nedeniyle bu bölgede ağrı hissedilebilir. Bu ağrı hafif düzeyde seyrettiği gibi zaman zaman şiddetli de olabilir.
- Göğüs Ağrısı: Kol ağrısının yanı sıra göğüs ağrısı da doğum kontrol implantının yan etkilerinden biridir. Hafif düzeyde hissedilen göğüs ağrısı zaman zaman nefes darlığına yol açabilir.
- Mide Bulantısı: Mide bulantısı da doğum kontrol implantının yan etkileri arasında yer alır. Takıldığı günlerde mide bulantısı hissedilebilir ancak genellikle hafif düzeyde seyrettiği için tedavi gerektirmez.
- Kilo Alımı: Doğum kontrol haplarında olduğu gibi doğum kontrol implantında da kilo alımı yaşanabilir. Ancak bu kilo alımının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Aynı zamanda bu etki kişiden kişiye de değişkenlik gösterir.
- Akneler: Hormon değişiklikleri sebebiyle doğum kontrol implantını taktıran kadınlarda akne oluşumu görülebilir. Ancak akne oluşumu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve bazı kadınlarda hiç görülmeyebilir de.
Dozüm Kontrol İmplantı Yan Etkileri Ne Zaman Başlar?
Sıklıkla karşılaşılan yan etkilerden biri olan kanama düzensizliği; doğum kontrol implantı takıldıktan sonra ilk 6 ay içerisinde görülmeye başlanır ve takip eden aylarda da devam edebilir.
Bunun dışında kol ağrısı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkiler de takıldığı günlerde kendini göstermeye başlayabilir.
Doğum Kontrol İmplantı Hangi Yan Etkilere Sahiptir?
Sık görülen yan etkiler; kanama düzensizliği, baş ağrısı, kol ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtiler takıldıktan sonra görülmeye başlanır ve birkaç ay devam ederken bazı yan etkiler ise tüm kullanım süresince devam edebilir.
Ayrıca nadir görülen ancak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen komplikasyonlar da mevcuttur.
Doğum Kontrol İmplantı Yan Etkileri Nasıl Giderilir?
Kilo alımı için diyet ve spor yapılabilirken, mide bulantısına karşı zencefil veya limon gibi doğal yöntemler denenebilir. Ayrıca akne sorunu için de cilt bakımına dikkat edilmelidir.
- Kilo alımını önlemek için sağlıklı beslenme ve düzenli spor yapılabilir.
- Mide bulantısını gidermek için zencefil çayı içilebilir ya da limon suyu tüketilebilir.
- Akneler için cilt temizliği ve bakımına dikkat edilmelidir. Ayrıca bol su içerek vücudu nemlendirmek de akne oluşumu riskini azaltabilir.
- Kilo alımı ve mide bulantısının şiddetinin artması durumunda doktorla iletişime geçilerek alternatif yöntemler hakkında bilgi alınabilir.
Doğum Kontrol İmplantı Taktırdıktan Sonra Ne Zaman İlaç Kullanmalı?
Takma işlemi adet döneminin ilk 5 günü içerisinde yapıldıysa hemen ardından diğer doğum kontrol yöntemleri kullanılabilirken, takma işlemi adet döneminin ilk 5 günü dışında yapıldıysa işlemin üzerinden 7 gün geçtikten sonra ilaç kullanımı mümkündür.
Doğum Kontrol İmplantı Hangi Hıraçlı Vakalarında Çıkarılmalıdır?
Mide bulantısının şiddetinin artması veya kilo alımının ciddi şekilde artması durumunda doğum kontrol implantının çıkarılması önerilebilir.
Ayrıca göğüs ağrısı veya nefes darlığı yaşanması durumunda da doktorla iletişime geçilerek çıkarılması talep edilebilir.
Doğum Kontrol İmplantı Nasıl Çıkarılır?
Kolun üst kısmındaki cilt uyuşturulduktan sonra küçük bir kesik açılır ve doğum kontrol çubuğu bu kesikten çıkarılır.
Doğum Kontrol İmplantı Çıkarma İşlemi Sonrası Ne Yapmalı?
Takma işlemi sırasında uygulanan anestezi nedeniyle hasta uyandıktan sonra birkaç saat dinlenmeli ve aracı olmayan kişiler toplu taşıma araçlarını kullanarak evlerine gitmelidir.
Ayrıca işlem sonrasında yaranın üzerine pansuman yapılmalı ve yaranın temiz tutulmasına özen gösterilmelidir.