Nexium, yemek borusundaki asidik yanmaları ve mide ağrısını hafifleten mide asidi üretimini baskılayan bir ilaçtır. Nexium, etkin maddesi olan esomeprazol sayesinde mide asidi üretiminde rol oynayan proton pompasını inhibe eder.
Nexium, yemek borusunda reflü hastalığına bağlı oluşan tahrişi tedavi etmek için kullanılır. Yemek borusu reflüsü; yemek borusunun, mide asidinin etkisiyle tahriş olmasıdır. Bu durum genellikle yemek yenirken veya yatarken mide asidinin yemek borusuna geri gelmesiyle meydana gelir.
Nexium aynı zamanda mide ve on iki parmak bağırsağındaki (duodenum) mide asidi kaynaklı yaraların ve iltihapların tedavisinde kullanılır. Mide ve on iki parmak bağırsağında oluşan yaralar, mide asidinin zarar verdiği ve tahrişe sebep olduğu yaralardır. Ayrıca, bu ilaç yemek borusunun iltihaplanmasını tedavi etmek ve mide kanseri riski yüksek olan hastalarda mide asidi kaynaklı yaraların oluşumunu engellemek için de kullanılır.
Nexium 40 mg yan etkileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık, karın ağrısı, gaz, ağız kuruluğu, saç dökülmesi, ciltte döküntü, kaşıntı veya kızarıklık, ateş, kırgınlık, kas veya eklem ağrısı görülebilir. Ayrıca; görme bozukluğu, işitme sorunları, ağzın içinde veya dudakların etrafında sedef benzeri beyaz lekeler oluşması, şişme ve kan basıncında düşme gibi daha ciddi yan etkiler de görülebilir.
Nexium 40 mg alan hastalarda görülen bazı yan etkiler
Baş ağrısı
Baş dönmesi
Yorgunluk
Mide bulantısı
Kusma
İshal
Kabızlık
Karın ağrısı
Gaz
Ağız kuruluğu
Saç dökülmesi
Ciltte döküntü ve kaşıntı
Ateş
Kırgınlık
Kas veya eklem ağrısı
Mide kramp ağrısı
Mide gazı birikmesi
Nexium 40 mg kullanan hastalarda bu yan etkiler dışında işitme sorunları ve görme bozukluğu gibi daha ciddi yan etkiler de görülebilmektedir. Nexium 40 mg yan etkileri arasında şişme ve kan basıncında düşme de bulunur. Nexium 40 mg alan hastalarda görülen yan etkiler aşağıdaki gibidir:
Nexium 40 mg’ın en yaygın görülen yan etkisi baş ağrısıdır. Baş ağrısı yaşayan hastalarda baş ağrısına karşı tedavi edici ilaçlar kullanılabilir ancak baş ağrısının uzun süreli devam etmesi veya şiddetli geçmesi durumunda doktor ile iletişime geçilmelidir.
Nexium 40 mg kullanan hastalarda görülen diğer yaygın yan etkileri ise mide bulantısı ve ishaldir. Bu yan etkileri hafif olarak geçer ve yaygın olarak çok fazla hastada görülmez. Ancak ishalin uzun sürmesi durumunda doktora bilgi verilmelidir.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda baş dönmesi ve yorgunluk hissi yaşanabilir. Bu nedenle hasta ilacı kullanırken araba veya makine kullanmamalıdır. Ayrıca hasta bu yan etkiyi göz önünde bulundurarak kendini günlük yaşantısında çok fazla yormamalıdır.
Nexium 40 mg kullanan hastalarda ciltte döküntü, kaşıntı ve saç dökülmesi gibi alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bu yan etkiler ile birlikte nefes alma zorluğu veya yüzün şişmesi gibi belirtiler görülürse hasta acil servise giderek müdahale edilmelidir.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda mide kramp ağrısı ve midenin gaz birikmesi yan etkileri meydana gelebilir. Bu yan etkiler özellikle ilacın kullanımının başında ortaya çıkabilir. Bu belirtiler genellikle geçici olup devamlı yaşanıyorsa doktora başvurulmalıdır.
Nexium 40 mg kullanan hastalarda işitme sorunları da yaşanabilir. İşitme kaybı yaşayan hastaların kulak burun boğaz doktoruna görünmeleri gerekir.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda görme bozukluğu meydana gelebilir. Hasta yakınından yardım alarak bir göz hastalıkları uzmanına görünmelidir.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda ağız içinde veya dudak çevresinde beyaz lekeler oluşabilir. Bu sedef benzeri lekeler ağızda yara oluşmasına sebep olabilir. Hasta bu yan etkiyi göz önünde bulundurarak diş hekimine görünmeli ve lezyonların oluşumunu engellemek için ağız hijyenine dikkat etmelidir.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda eklem ağrısı meydana gelebilir. Bununla birlikte eklemlerde şişlik veya hareket ettirirken ses gelmesi gibi diğer belirtiler de ortaya çıkabilir. Eklemlerdeki ağrı ve sertlik zamanla düzelebilir ancak devam ederse doktora danışılmalıdır.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda ateş meydana gelebilir. Ateşin yükselmesi durumunda hasta ateş düşürücü ilaçlar kullanabilir ancak bu durum uzun sürerse doktora başvurulmalıdır.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda yorgunluk meydana gelebilir. Yorgunluk hissi uzun sürer veya hasta sürekli yorgun hissediyorsa doktora başvurulmalıdır.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda saç dökülmesi meydana gelebilir. Saç dökülmesinin düzelmesi birkaç ay sürebilir ancak saç dökülmesi uzun sürerse doktora başvurulmalıdır.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda kas veya eklem ağrısı meydana gelebilir. Özellikle vücudun belli bölgelerinde sertleşme veya şişlik ile birlikte hastada eklem hareket ettirme sırasında ses gelirse doktora başvurulmalıdır.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda karın ağrısı meydana gelebilir. Karın ağrısının geçmemesi durumunda doktora bilgi verilmelidir.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda kabızlık meydana gelebilir. Kabızlığın devam etmesi durumunda doktora başvurulmalıdır.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda baş dönmesi meydana gelebilir. Baş dönmesinin sürekli tekrar etmesi durumunda doktora bilgi verilmelidir.
Nexium 40 mg kullanan bazı hastalarda mide bulantısı meydana gelebilir. Mide bulantısının şiddetli olması durumunda doktora bilgi verilmelidir.
Kullanımına bağlı olarak Nexium 40 mg kullanan bazı kişilerde mide bulantısı, ishal, kabızlık veya karın ağrısı gibi sindirim sistemi problemleri de görülebilmektedir. Bu belirtiler genellikle geçicidir ancak devamlı olursa doktora başvurulmalıdır.
Proton pompa inhibitörleri (PPİ) sınıfına ait olan Nexium’ın kullanımına bağlı olarak özellikle uzun süreli kullanımlarda hipomagnezemi (kanda düşük magnezyum seviyesi) görülmektedir. Bu durum nöromüsküler irritabiliteye neden olabilmektedir (örneğin tetani). Hipomagnezemisi olan kişilerde düşük kalsiyum seviyesine (hipokalsemi) bağlı olarak tetani (kaslarda istemsiz kasılmalar), aritmi (kalp ritminde düzensizlik), nöbetler ve hipokalemi (kandaki potasyum seviyesinin düşmesi) gibi daha ciddi durumlara yol açabilmektedir. Hipomagnezemi tanısı konan kişilerde magnezyum takviyeleri yapılmalı ve bununla birlikte aralıklı olarak serum magnezyum düzeyleri takip edilmelidir.
Proton pompa inhibitörleri (PPİ) ile birlikte kullanılan klopidogrelin (kan sulandırıcı) etkinliğinin azalması nedeniyle miyokard enfarktüsü (kalp krizi) riski artmaktadır. Bu nedenle özellikle yüksek dozlarda uzun süreli kullanımda dikkatli olunmalıdır.
Proton pompa inhibitörleri (PPİ) ile birlikte kullanılan metotreksatın (kanser tedavisinde kullanılan ilaç) kan seviyelerinin yükselmesine bağlı olarak toksik etki riski artmaktadır. Bu nedenle yüksek dozlarda kullanımda dikkatli olunmalıdır.
Proton pompa inhibitörleri (PPİ) ile birlikte kullanılan digoksinin (kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaç) emilimi artabilmektedir. Bu nedenle digoksin dozunun ayarlanması gerekebilir.
Proton pompa inhibitörleri (PPİ) ile birlikte kullanılan nelfinavir (HIV tedavisinde kullanılan ilaç) emiliminin azalması nedeniyle etkinliği düşebilmektedir. Bu nedenle dikkatli olunmalı ve gerektiğinde doz ayarlaması yapılmalıdır.