Bebek Bakımında En Çok Yapılan Hatalar

Bebek bakımı oldukça titiz ve dikkatli bir şekilde yapılması gereken bir iştir. Her ne kadar basit bir iş gibi görünse de bebek bakımı sırasında yapılan en küçük bir hata bebeğin sağlığını etkileyecek boyutta olabilir. Bebek bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için derledik.

1. Bebeğin Ağız Bölgesini Temiz Tutmamak

Bebeğin ağzının her gün temizlenmesi gerekir. Bu sayede bebekler ağrısız ve acısız bir şekilde diş çıkarabilirler. Ayrıca ağız bölgesinin düzenli olarak temizlenmesi sayesinde bebeğinizin diş etleri güçlenir. Bebeğinizin diş etlerini parmağınızın ucuna saracağınız temiz bir gazlı bez veya tülbent ile temizleyebilirsiniz. Eğer bebeğinizin ağzında beyaz bir leke varsa bu bir mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir. Bu durumda doktorunuza danışmanızda fayda var.

2. Bebeği Çok Sıkı Giydirmek

Bebekler yeni doğduklarında çok hassas ve narin olmaktadırlar. Bu yüzden özellikle ilk aylarda bebek bakımı sırasında dikkatli olunmalıdır. Bebeği çok sıkı giydirmek oldukça tehlikelidir ve bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bebekler vücut sıcaklıklarını ayarlayamadıkları için sıcak havalarda bile soğuk algınlığına yakalanabilirler. Bu yüzden bebekleri giydirirken mevsime uygun giysiler tercih edilmelidir. Ayrıca bebeğin vücut sıcaklığına göre giydirilmesi önemlidir. Bebeğin sırtı kontrol edilerek fazla sıcak ise bir kat giysi çıkartılmalı, eğer bebeğin sırtı soğuk ise giysi eklenmelidir. Bebeğin vücut ısısını kontrol etmek için özellikle ellerine bakmamalısınız çünkü bebeklerin elleri her zaman soğuk olabilir.

3. Bebeği Hemen Emzirmemek

Bebeğiniz doğduktan sonra hemen emzirmeye başlamanız gerekir. Bebeği hemen emzirmemek özellikle yeni doğan bebekler için oldukça zararlıdır. Bebeği hemen emzirmemek bebeğin kilo alımını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca bu durum anne sütü ile beslenemeyen bebekler için de tehlikeli olabilir çünkü bu bebekler formül mamaya geçerler ve bu mamalar anne sütü kadar besleyici değildir. Emzirme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız doktorunuza danışarak destek alabilirsiniz.

4. Bebeği Çok Uzun Süre Aynada Tutmak

Yeni doğan bebekler dünyaya geldikten sonra 2-3 hafta kadar bir süre hiçbir şeye tepki vermezler. Ancak 2-3 haftadan sonra bebekler özellikle de parlak renklere sahip nesnelere tepki vermeye başlarlar. Bu aşamada bebeklerin aynaya bakması oldukça eğlencelidir ancak bu durum fazla uzun sürmemelidir. Aynada gördüğü bebek ile ilgilenen bebek uzun süre aynada kalırsa aşırı uyarılma yaşayabilir ve bu durum huzursuzlanmasına sebep olabilir. Bebek bakımı sırasında bebeğinizin aynaya bakmasına izin verin fakat bunu çok uzun tutmamaya özen gösterin.

5. Bebeği Çok Sık Banyo Yaptırmak

Bebek bakımı sırasında hijyen son derece önemlidir fakat bebeğe çok sık banyo yaptırmak hem cildine hem de sağlığına zarar verebilir. Özellikle ilk 6 ay boyunca bebeklerin banyo ihtiyacı daha az olur çünkü bebeğin cildinde doğal bir yağ tabakası bulunmaktadır ve bu tabaka cildin kurumasını engellemektedir. Bu yüzden bebeklerin cildini kurutmamak için çok sık banyo yaptırmamalısınız. Eğer yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa onun banyo ihtiyacını kendi kendinize karşılamanız mümkün olmayabilir. Ancak bebek bakımı konusunda size yardımcı olacak birini arıyorsanız detayları inceleyerek sizin ve bebeğiniz için en uygun olan hizmeti alabilirsiniz.

6. Bebeğin Kafasını Desteklememek

Bebeklerin kafası oldukça narin ve hassastır bu yüzden bebek bakımı sırasında kafanın desteklenmesi son derece önemlidir. Bebeklerin kafasını desteklemek hem sağlıklı gelişimleri hem de beyinlerinin korunması açısından kritik bir öneme sahiptir. Eğer kafalarını yeterince desteklemezseniz bebeğinizin boyun kasları zayıf kalabilir ve bu da sağlıklı gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir.

7. Bebeğe Gerekli Olandan Fazla Oyuncak Almak

Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren her şeye meraklıdırlar ve etraflarında gördükleri nesnelere dokunup hissetmek isterler. Bebeklerin dünyayı tanıma şekli etraflarındaki nesnelere dokunmak ve bu nesneleri ağızlarına götürmek ile olur. Bebek bakımı sırasında çevresel uyarıcıların uygun seviyede olması son derece önemlidir. Aşırı fazla çevresel uyarıcı bebeğinizin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ve aşırı uyarılmaya sebep olabilir. Bu yüzden bebeklere fazla oyuncak alıp onları aşırı şekilde uyarmak yerine belli bir süre içinde sınırlı sayıda oyuncak vermeniz daha sağlıklı olacaktır.

8. Bebeğin Oyun Zamanını Sürekli Oturarak Geçirmesi

Bebekler özellikle ilk 6 ay boyunca yatar pozisyonda olmalıdırlar fakat bu pozisyonda uzun süre kalmaları zor olabilir. Bu yüzden bebek bakımı sırasında onları rahat ettirmek ve uyarmak için yan yatırma pozisyonu tercih edilebilir. Bebekler genellikle sırt üstü yatmayı severler fakat bazen bu pozisyonda kalmaları zorlaşabilir ve huzursuzlanabilirler. Yan yatırma pozisyonu sayesinde bebekler hem rahat eder hem de doğal bir şekilde uyanırlar.

9. Bebeği Üzerine Pişik Kremi Sürmeden Bezlemek

Bebeklerde bez pişiği son derece yaygın bir durumdur ve neredeyse her bebeğin başına gelir. Bebeklerde bez pişiğinin oluşmasını engellemenin en kolay yolu pişik kremini kullanmaktır. Bebeğinizin altını her değiştirdiğinizde bezine pişik kremini sürerek oluşabilecek pişiği engelleyebilirsiniz.

10. Bebeği Çok Az Emzirmek veya Formül Mama Vermek

Anne sütü yeni doğmuş bebekler için son derece besleyici ve faydalıdır fakat bazı durumlarda anneler sağlık sorunları veya çeşitli nedenlerden dolayı bebeklerini emziremeyebilirler ve bu durum normal olarak kabul edilir. Eğer bebeğinizi yeterince emziremiyorsanız veya herhangi bir nedenden ötürü formül mama vermeniz gerekiyorsa doktorunuza danışarak en uygun olanı yapabilirsiniz.

Scroll to Top